Romy Schneider; meer dan Sisi

Wanneer Romy Schneider pas 17 jaar is speelt zij in het eerste deel van de verfilming van het leven van de mooie jonge Sisi. Dat uitgerekend deze serie, de drie afleveringen waarin zij de hoofdrol speelde, zoveel overeenkomsten zou gaan vertonen met haar eigen leven had Romy nooit kunnen verwachten. Ondanks deze wereldberoemde trilogie, speelde ze in meer dan 60 films.

Algemeen

Alhoewel Romy nooit één les acteren had gevolgd, werd zij een briljant actrice genoemd. Ze werd wereldberoemd om haar vertolking van de (ongelukkige) keizerin Sisi van Oostenrijk, een rol die zij zelf achteraf verafschuwde.

Gedurende de rest van haar leven werd zij namelijk altijd vergeleken met de rol die zij als jong meisje zo schitterend neerzette. Ook beleefde zij bijna dezelfde tragedie´s als haar filmpersoonlijkheid: Beiden waren ongelukkig, beiden hadden last van depressie´s en beiden verloren een zoon.

Ondanks het feit dat de trilogie van Sisi ieder jaar rond de kerst en jaarwisseling op de Nederlandse tv te zien is, heeft Romy in totaal in meer dan 60 films meegespeeld.

Romy Schneider

Romy Schneider is een pseudoniem voor Rosemarie Magdalena Albach Retty (Rosemarie is een combinatie van oma Rosa en oma Maria). Rosemarie werd geboren op 23 september 1938 in Wenen, als dochter van Wolf Albach Retty en Magda Schneider, die haar al op jonge leeftijd Romy noemen. Haar ouders waren beiden bekende acteurs. Door de komst van de nazi´s tijdens de oorlog verlaat het gezin Albach Retty Wenen.

Beide ouders van Romy hebben het zo druk met hun werk dat ze, samen met haar broertje (de in 1940 geboren Wolf-Dieter), door haar grootouders wordt opgevoed. In 1945 scheidden haar ouders, gedurende haar tienerjaren is Romy bij de nonnen op school.

Romy familievrouw

In 1958 leren Romy en Alain Delon elkaar kennen en krijgen een relatie, hun verloving wordt op 22 maart 1959 bekend gemaakt. Hun relatie eindigt omdat Romy een contract krijgt bij Columbia en naar Amerika moet. Wanneer zij terugkomt verklaart Alain verliefd te zijn geworden op iemand anders. Op 15 juli 1966 trouwt Romy met regisseur Harry Meyden. Hun beider zoon David Christopher komt nog datzelfde jaar, op 3 december, ter wereld. Eén van haar beste vrienden leert zij ook dit jaar kennen, Michel Piccoli. Het huwelijk houdt stand tot 1972.

Halverwege de jaren ´70, voordat ze trouwt met Daniël, lijdt Romy aan zware depressies en heeft een alcohol- en drugsverslaving.

Op de dag nadat haar scheiding officieel wordt uitgesproken in 1975 (18 december), trouwt ze met Daniël Biasini, haar persoonlijke secretaris. Ook deze keer is een zwangerschap de reden voor het huwelijk. Helaas voor Romy krijgt ze een miskraam, maar op 21 juli 1977 krijgen ze een dochter, Sarah Magdalena. In 1981 is ook de scheiding van Biasini een feit.

Helaas wordt Romy meer leed niet bespaard. Op 15 april 1979 pleegt de vader van haar zoon, ex echtgenoot Harry Meyden, zelfmoord. In hetzelfde jaar dat Romy en Biasini uit elkaar gaan verongelukt haar zoon op 5 juli 1981. Terwijl hij over een ijzeren hek klimt valt hij en wordt op een punt van het hek gespietst.

Een stukje van Romy´s carrière

  • In 1953 wordt zij door haar ouders de richting van het acteervak opgeduwd en gaat zij naar de Academie voor Beeldende Kunsten van Keulen. In dezelfde tijd zoekt producer Kurt Ulrich een meisje die de rol zou kunnen vertolken van dochter van Magda Schneider, die in de film een moederrol vertolkte. Zij beveelt haar dochter aan, die de rol krijgt. Romy is pas 15 jaar wanneer zij voor de 1e keer op het witte doek verschijnt; in de film “Wenn der wieße Flieder blüht”. Vanaf de tweede film waarin zij speelt, gebruikt zij de naam Romy Schneider.
  • In 1955 verschijnt deel één van de beroemde trilogie van Sisi, de keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarij. In 1956 verschijnt deel twee en een jaar later deel drie. Romy weigert, ondanks de 1.000.000 Duitse marken die haar worden geboden, om een vierde deel over het leven van Sisi te maken. Zij zou jaren later in een interview zeggen:”Ik stikte in die rol”. Op het moment dat deel drie van Sisi werd opgenomen, had Romy al 3 andere films gemaakt.
  • In 1958 wordt zij gevraagd de hoofdrol te spelen in “Christine”, een remake van Liebelei van Max Ophüls. Hetzelfde jaar maakt zij de film “Mädchen in Uniforme”, de 1e film met een lesbische liefde ooit.
  • In 1961 speelt zij in de film van John Ford “Dommage qu´elle soit une putain”. Haar tegenspeler is Alain Delon. Zij wordt tot dan toe nog steeds achtervolgd door het beeld van jong onschuldig meisje, Luchino Visconti veranderd dit beeld.

Lees verder

© 2008 - 2023 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dementie, Opa Bart vergeet allesrecensieDementie, Opa Bart vergeet allesDementie is een afschuwelijke ziekte, voor degene die ziek is maar ook voor de naasten. De persoon begint vreemd gedrag…
Tentoonstelling Sissi, sprookje & werkelijkheidVrijwel iedereen kent Sissi, keizerin Elisabeth van Oostenrijk (1837–1898); al is dat misschien wel vooral vanwege de ro…
Beroemdste mediums uit de twintiger en dertiger jarenDe gebroeders Willi en Rudi Schneider, geboren in het Oostenrijkse dorpje Braunau (waar ook Hitler geboren was) waren de…
Sisi, keizerin van OostenrijkElisabeth, de keizerin van Oostenrijk, die door haar familie Sisi genoemd werd, had alle middelen om gelukkig te worden.…

Jennifer AnistonZe heeft talent, ze is knap en ze behoort tot de ‘Rich and Famous’. Jennifer Aniston natuurlijk. Ze is een getalenteerde…
Te jong gestorven talentenDinsdag 22 januari 2008 werd de 28-jarige Heath Ledger dood in zijn appartement teruggevonden. Met deze tragische dood w…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 17-04-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.