James Dean: een legende

James Dean, een legendarische acteur. In de enige drie films waarin hij speelde wist hij het publiek te pakken. Een zeer getalenteerde man die tijdens zijn opkomst als groots acteur tragisch om het leven kwam. James, ook wel Jimmy genoemd, is uiteindelijk maar 24 jaar oud geworden. Zijn grote droom was acteur worden, en hoewel hij het voor elkaar heeft gekregen, heeft hij natuurlijk niet ten volle kunnen laten zien tot welke acteerprestaties hij daadwerkelijk in staat was.

James Byron Dean

  • Geboortedatum: 8 februari 1931
  • Geboorteplaats: Marion, Indiana (V.S.)
  • Ouders: Winton Dean / Mildred Wilson Dean
  • Sterfdag: 30 september 1955

Het allerliefst wilde hij acteur worden, en dat is hem gelukkig gegeven. Hij speelde in drie films:
  • East of Eden - 1955
  • Rebel without a cause - 1955
  • Giant - 1956

Biografie

Winton Dean (James' vader) was tandarts van beroep en verhuisde het gezin naar Los Angeles toen James 5 jaar oud was. James verhuisde weer terug naar het "mid-westen" na het overlijden van zijn moeder (James was toen negen jaar). Hij woonde bij zijn oom en tante op hun boerderij in Indiana. Na het halen van zijn schooldiploma ging hij terug naar Californië, om daar te verschijnen op het Santa Monica Junior College, en het UCLA.

James begon met acteren bij de acteer-workshop van James Whitmore. Hij deed een aantal televisie-reclames, en speelde diverse bijrolletjes in films en op toneel. Aan het eind van 1951 volgde hij Whitmore's advies op door te verhuizen naar New York, om daar te proberen door te breken als serieus acteur. Hij verscheen in zeven televisie-shows, en om zijn onkosten te kunnen betalen werkte hij als "busboy" totdat hij een kleine rol kreeg in een toneelstuk op Broadway, getiteld: See the Jaguar.

James was erg trots op het feit dat hij was toegelaten tot de Actors Studio, waar hij, samen met andere groete namen zoals Marlon Brando, gratis een verdere opleiding kreeg. Hij hoopte zulke grootse prestaties neer te zetten, dat hij iets extra's aan de wereld mee kon geven. James speelde korte rollen in televisie drama's en vervolgde zijn carrière op Broadway in het stuk : The Immoralist. Vanuit deze rol kreeg hij een screentest bij Warner Brothers voor de rol van "Cal Trask" in de verfilming van John Steinbecks "East of Eden".

Na deze rol ging hij tterug naar New York waar hij opnieuw in vier televisie drama's verscheen. Op het moment dat hij de rol van "Jim Stark" in "Rebel without a Cause" had gekregen, verhuisde hij naar Hollywood.

In maart 1955 vierde hij het succes van East of Eden door een Porsche te kopen, en ging meedoen aan de Palm Spring Road Races. Ook in maart begonnen de opnames voor Rebel without a Cause. In april was East of Eden in het hele land te zien. In mei waren de laatste opnames voor Rebel en deed hij ook mee aan de Bakersfield Race. Voordat hij zich bij de cast van Giant voegde, in Marfa - Texas, deed hij aan nog één race mee in Santa Barbara. Na de opnames van Giant ging James Dean op weg naar een race in Salinas. Op de highway (snelweg V.S.) kreeg hij een ongeluk en kwam te overlijden op 30 september 1955, hij was slechts 24 jaar.

James kreeg 2 Academy Awards nominaties, voor East of Eden en voor Giant. James Dean had een van de kortste carrières van filmsterren ooit. In iets meer dan één jaar in slechts drie films, werd hij een wereldwijd tijdloos begrip.
© 2007 - 2024 Noemie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Te jong gestorven talentenDinsdag 22 januari 2008 werd de 28-jarige Heath Ledger dood in zijn appartement teruggevonden. Met deze tragische dood w…
recensieVerbrijzeld - Dean Koontz (recensie)Verbrijzeld van Dean Koontz behoort tot zijn beste boeken. De Amerikaanse recensies zijn dan ook stuk voor stuk positief…
recensieHet Visioen - Dean Koontz (recensie)Visioenen zo angstaanjagend dat je het liefst je ogen dicht zou knijpen om te proberen het beeld van je netvlies te wiss…
recensieWeerlicht - Dean Koontz (recensie)Weerlicht van Dean Koontz vertelt een verhaal over de mysterieuze, dreigende en onheilspellende dingen die gebeuren wann…

Kevin Costner, acteur van wereldfaamKevin Costner, acteur van wereldfaamEr zijn maar weinig acteurs die kunnen tippen aan de voortdurende populariteit van ras-acteur Kevin Costner, die al vijf…
Noemie (8 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.