Jackie Chan, een kung fu meester

Stuntman, kung fu meester en vooral een bekende filmster. Jackie Chan, vooral bekend om zijn kung fu films met een komisch tintje. Maar wie is hij eigenlijk en waar ligt zijn afkomst.

Afkomst

Chan Kong Sang beter bekend als Jackie Chan is geboren op 07-04-1954 te Hong Kong. Zijn beide ouders Charles en Lee Lee Chan werkten in Hong Kong voor de Franse ambassade en waren ondanks hun banen nogal arm. Al vrij jong leerde hij Kung fu, acrobatiek, zang en acteren, waar hij zeer veel interesse in had. Dit heeft uiteindelijk zijn karakter gevormd en tevens gezorgd voor vele successen in de filmwereld.

Het begin

In de jaren 70 is Chan zijn cariére begonnen met zingen. Vooral in Azié is hij een bekende zanger en nog steeds zingt hij. Van 1971 tot 1973 studeerde hij drama en begon hij als stuntman bij te verdienen. In 1976 kreeg hij zijn eerste kleine rol in een kung fu film. In 1978 kwam zijn echte doorbraak met zijn eerste film Drunken Master. Deze film was een groot succes, maar zorgde ook voor hevige kritiek doordat Chan de hoofdrol speelde als een dronken kung fu meester. Ondanks de kritiek werd er al gauw een tweede film gemaakt genaamd The Eagle Shadow. In 1980 produceerde, regisseerde en speelde hij in de film Project A, waarna het snel bergopwaarts ging met zijn talent.

Maar ook bij Chan kroop het bloed waar het niet gaan kon en ondernam hij een poging om in Hollywood door te breken. Na een paar bijrollen in o.a Cannonball Run en een paar films die flopten ging hij terug naar Hong Kong. Helaas de grote doorbraak in Hollywood kwam niet voor Chan.

Teruggekeerd in Hong Kong scoorde Chan zijn grootste hit met Police Story. Dit was in 1986 en de film was een soort parodie op de Dirty Harry films. In de jaren daarna richtte Chan zijn eigen productiebedrijf op waar hij zijn eigen films kon produceren. In 1993 had hij al ruim 40 films op zijn naam staan. In 1993 ondernam Jackie Chan nogmaals een poging om door te breken in Hollywood. Ditmaal met succes. Samen met Chris Tucker heeft hij twee succesvolle films gemaakt en daarna nog twee succesfilms met Owen Wilson, waarna nog diverse films volgden en Chan ook in Amerika een succesvolle acteur wordt genoemd.

Films

Jackie Chan heeft meer dan 100 films gemaakt. Hieronder de meest bekende films.
 • Drunken Master
 • Police Story
 • Bruce Lee and I
 • Rumble in the Bronx
 • Thunderbolt
 • Mr Nice Guy
 • Rush hour 1, 2 en 3
 • Who am I
 • Shanghai Noon
 • Shanghai Knight
 • Around the world in 80 days

Jackie Chan nu

Nog steeds maakt Jackie Chan vele actie kung fu films met een komisch tintje. Vaak worden na de films bloopers getoont. Alle stunts worden nog steeds door Chan zelf gedaan, waar hij al meerdere malen letsel mee heeft opgelopen. Hij is gespecialiseerd in de zogenaamde komische actiefilms en kung fu. Behalve een actieheld is hij ook een uitstekende stuntman, producent, en zanger. Kortom een man met veel klasse en veel doorzettingsvermogen, wat hem uiteindelijk veel roem heeft opgeleverd.
© 2011 - 2024 Abelle, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stappen in ZwolleZwolle. Een mooie stad aan de IJssel. Er is altijd veel te beleven. Diverse festivals, bioscopen, uitgebreid winkelcentr…
Vechtsport, lekker tegen stressVechtsport, lekker tegen stressIn de drukke maatschappij van tegenwoordig weet iedereen wel hoe het is om stress te hebben. Om die stress te lijf te ga…
Thais koken: Soepen (Tom Yam Kung & Tom Ka Kai)Thais koken: Soepen (Tom Yam Kung & Tom Ka Kai)Thailand staat bekend om haar fantastische keuken. In dit artikel staan recepten voor twee heerlijke en bekende Thaise s…
De Q boeken van Jackie van LarenDe Q boeken van Jackie van LarenQ is een trilogie van de Nederlandse auteur Jackie van Laren. Het is een vrolijke, romantische boekenserie. De boeken Zi…
Abelle (4 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.