Betty Boop, sexy legende

Betty Boop, sexy legende Betty Boop is ongetwijfeld een van de bekendste striplegendes van de afgelopen eeuw. Haar sexy imago dat al in de jaren dertig was ontworpen leeft al bijna een eeuw voort en het eind lijkt niet in zicht. Haar verleidelijke poppenoogjes, haar rode blote jurk, uitdagende jarretel en kort zwart kapseltje roept bij iedereen wel iets op. Schattig en onschuldig, vrouwelijk en charmant, Betty is en blijft een van de leukste sekssymbolen ooit op het witte doek.

Wie is Betty Boop?

Betty Boop werd in 1930 ontworpen door Max Fleischer. In de eerste plaats was Betty Boop getekend als hondje en stelde het vriendinnetje voor van een ander hondje genaamd Bimbo. Haar figuurtje was gemodelleerd volgens Mae West, haar stem die van Mae Questel en haar zangstijl was die van Helen Kane. De eerste cartoons werden gemaakt voor Paramount. Haar echte debuut maakte ze als onbekend nachtclubsterretje in 'Dizzy Dishes', een van de eerste tekstanimatiestrips. De oren van het hondje waren nu veranderd in oorbellen en zo werd haar gestalte zoals we het nu kennen, geboren. In 1932 werd duidelijk dat Betty niet alleen kon zingen maar alles kon, zowel drama, musical als comedy.

Karakter met flair

Haar karakter had flair, ze was gedurfd en assertief, terwijl ze haar onschuldige imago niet losliet en ze onafscheidelijk leek van haar hondje Pudgy. Het publiek ging van haar houden. Het werd de start van maar liefst 120 korte animatiefilms met namen zoals 'Stopping the show', 'Betty Boop for president' and 'Boilesk'. De filmpjes gaan veelal over haar ambitie om filmster te worden, daarbij vertegenwoordigde ze de vrouw zonder echtgenoot die haar eigen weg ging. De filmcode uit die tijd schreef echter voor dat ze haar decolleté moest intomen en haar rok langer moest. Betty was té sexy.

Hoe het doek viel

In 1934 bleek deze 'Production Code' van grote invloed op de Betty Boop-cartoons. Betty veranderde noodgedwongen in een degelijker verschijning. De krullen in haar haar verdwenen, de gouden armbanden en grote oorringen werden eveneens verleden tijd. Ook aan de intro werd gesleuteld: Betty mocht niet meer knipogen en ze mocht haar heupen ook niet langer wiegen. Dit werd immers gezien als immoreel. De pogingen van de makers om Betty toch nog enige glans te laten behouden, mislukten. De meer volwassen en wijzere Betty Boop werd door het publiek niet zo gewaardeerd als de aanlokkelijke en stoute Betty uit de beginjaren. In 1939 viel het doek met 'Yip yip yippy'.

Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Hoe bleef de legende levend?

Betty Boop-speelgoed en -poppen verschenen mede in de dertiger jaren en King Features Syndicate begon met de distributie van een stripje in de krant getekend door Bud Counihan. Nu na tientallen decennia heeft het publiek haar herontdekt, haar humor, haar muziek en haar charmes. Dit heeft als gevolg dat er eigenlijk al sinds de jaren tachtig een ware run is op artikelen met haar beeltenis erop, een enorme merchandising kwam op gang. Lampen, portemonnees, dekbedhoezen, T-shirts, koektrommels, mousepads, douchegordijnen, fotolijsten, mokken, schorten, posters, tassen, sleutelhangers, paraplu's, klokken... de lijst is oneindig.

Ze is met haar verschijning een collector's item geworden voor al diegenen die geen genoeg kunnen krijgen van haar stijl.

De imposante lijst cartoons

1930
Dizzy DishesBarnacle BillStopping the Show
1931
Silly ScandalsBimbo's InitiationBimbo's Express
Minding the BabyMask-A-RaidJack and the Beanstalk
1932
Any RagsBoop-Oop-a-DoopMinnie the Moocher
S.O.SCrazy TownThe Dancing Fool
Chess-NutsA-Hunting We Will GoAdmission Free
The Betty Boop LimitedRudy Valee MemoriesBetty Boop's Bizzy Bee
Betty Boop M.D.Bamboo IsleBetty Boop's Ups and Downs
Betty Boop for PresidentI'll Be Glad When Your Dead, You Rascal YouBetty Boop's Museum
1933
Betty Boop's Ker-ChooBetty Boop's Crazy InventionsIs My Palm Red
Betty Boop's PenthouseSnow-WhiteBetty Boop's Birthday Party
Betty Boop's May PartyBetty Boop's Big BossBetty Boop in Mother Goose Land
Popeye the SailorThe Old Man of the MountainI Heard
Morning, Noon and NightBetty Boop's Hallowe'en PartyParade of the Wooden Soldiers
1934
She Wronged Him RightRed Hot MamaHa! Ha! Ha!
Betty in BlunderlandBetty Boop's Rise to FameBetty Boop's Trial
Betty Boop's LifeguardThere's Something About a SoldierBetty Boop's Little Pal
Betty Boop's Prize ShowKeep in StyleWhen My Ship Comes In
1935
Baby Be GoodTaking the BlameStop That Noise
Swat The FlyNo! No! A Thousand Times No!A Little Soap and Water
A Language All My OwnBetty Boop and GrampyJudge For A Day
Making StarsBetty Boop and Henry, the Funniest Living American
1936
Little NobodyBetty Boop and the Little KingNot Now
Betty Boop and Little JimmyWe Did ItA Song Day
More PepYou're Not Built That WayHappy You and Merry Me
Training PigeonsGrampy's Indoor OutingBe Human
Making Friends
1937
House Cleaning BluesWhoops! I'm a CowboyThe Hot Air Salesman
Pudgey Takes a Bow-WowPudgey Picks a FightThe Impractical Joker
Ding Dong DoggieThe Candid CandidateService With a Smile
The New Deal ShowThe Fox HunterZula Hula
1938
Riding the RailsBe Up to DateHonest Love and True
Out of the Ink WellSwing SchoolPudgey and the Lost Kitten
Buzzy BoopPudgey the WatchmanBuzzy Boop at the Concert
Sally SwingOn with the NewPudgey in Thrills and Chills
1939
My Friend the MonkeySo Does an AutomobileMusical Mountaineers
The Scared CrowsRythem on the ReservationYip Yip Yippy
1980
Hurray for Betty Boop
1985
The Romance of Betty Boop
1988
Who Framed Roger Rabbit

"I don't care if you're black, white, short, tall, fat, skinny, rich or poor. If you're nice to me, I'll be nice to you. x."
© 2007 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betty Williams, VredesactivisteBetty Williams was een gewone katholieke vrouw in Noord-Ierland, tot de dag dat ze voor haar ogen drie kinderen zag ster…
Van Bingoballetje en Bingokaart tot het moderne Bingo OnlineBingo is altijd één van de meest populaire gokspelletjes geweest ter wereld. Vandaag de dag wordt Bingo het meest gespee…
Buitenaards levenEr is nu al zoveel jaren onderzoek gedaan naar buitenaards leven. Nog steeds hebben ze bepaalde raadsels niet opgelost.…
Drie haasjes gaan eten, Betty Sluyzer en Pauline OudrecensieDrie haasjes gaan eten, Betty Sluyzer en Pauline OudKimioboeken gaan over onderwerpen die jonge kinderen bezighouden. Het nuttigen van een maaltijd is vaak een heel avontuu…

Te jong gestorven talentenDinsdag 22 januari 2008 werd de 28-jarige Heath Ledger dood in zijn appartement teruggevonden. Met deze tragische dood w…
Kevin Costner, acteur van wereldfaamKevin Costner, acteur van wereldfaamEr zijn maar weinig acteurs die kunnen tippen aan de voortdurende populariteit van ras-acteur Kevin Costner, die al vijf…
Bronnen en referenties
Reacties

Cissie, 10-08-2008
Ze is een voorbeeld voor vele vrouwen… Reactie infoteur, 15-09-2008
Zou het…? lol.

Rene', 08-06-2008
Ben al 45 jaar fan Reactie infoteur, 01-07-2008
:)

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 12-07-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Filmsterren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.