Waar ligt Meerdijk?

Waar ligt Meerdijk? Meerdijk is de woonplaats van de personages uit Goede tijden, Slechte tijden. Meerdijk bestaat niet echt maar is fictief: verzonnen dus. Toch heeft Meerdijk binnen Nederland een bepaalde locatie, rondom Almere. Buitenopnames vinden plaats rondom Aalsmeer, maar ook in het buitenland wordt op locatie gefilmd. In Meerdijk is bijna alles mogelijk: van huwelijk tot moord.

Goede tijden, slechte tijden

De Nederlandse soapserie Goede tijden, slechte tijden, afgekort tot GTST, is de langstlopende Nederlandse soap en draait sinds 1 oktober 1990 op de Nederlandse televisie, te weten bij RTL 4. De eerste afleveringen waren gebaseerd op het script van de Australische serie The Restless Years, die van 1977 tot 1981 werd uitgezonden. Halverwege het derde seizoen stapte GTST af van dit script en schreef de soapserie zelf verder.

Meerdijk: fictieve plaats

GTST speelt zich af in Meerdijk, de woonplaats van de personages. Meerdijk is een fictieve plaats, dit wel zeggen dat de plaats verzonnen is en niet echt bestaat. Meerdijk is de fictieve woonwijk van de fictieve stad Middendam. Middendam was de eerste woonplaats van de GTST-spelers, pas rond het jaar 2000 kwam Meerdijk in beeld. Waar Meerdijk precies zou moeten liggen is onduidelijk. In de serie komt er af en toe een envelop met adresgegevens voorbij. Aan de hand van de postcodes die op de enveloppen staan, zou Meerdijk rondom Almere (Flevoland) moeten liggen. Er komen soms ook andere postcodes voorbij, die niet lijken te kloppen met het eigenlijke postcodegebied van Meerdijk. Zo komen er postcodes voorbij van Groningen en Noord-Holland.

Bedrijven in Meerdijk

Meerdijk lijkt een grote stad met veel verschillende bedrijven die elkaar in snel tempo afwisselen. Bedrijven worden in Meerdijk razendsnel opgericht en gaan soms net zo snel weer ten gronde of verdwijnen zonder dat iemand ooit weet wat ermee gebeurd is. Bedrijven uit GTST zijn opgenomen op een bedrijventerrein in Hoofddorp.

Horeca

 • De Cactus (1990-1994)
 • De Rozenboom (1990 tot heden)
 • De Koning (1991 tot heden)
 • De Kelder (1993-1994)
 • Smuldorado (2001-2003)
 • Scala (1999-2006)
 • Hotel Dendermonde (1994-1999)
 • Royal Prince Hotel (1991-1992)
 • Koffiecafe: 1753 (2005-2006)
 • Sapoase (2006-2007)
 • Teluma (2005-2009)
 • Charlie's/ Lorena's (2008 tot heden)
 • Dansatoria (2011 tot heden)

Winkels

Echte winkels zien we weinig in Meerdijk. Vaak zijn er wel personages te zien die met boodschappentassen rondlopen, maar waar ze deze boodschappen halen is onduidelijk. De winkels die we wel te zien kregen waren eigendom van personages:
Linda Look (boetiek, 1993-1995)

Bedrijven in Meerdijk

Meerdijk heeft al vele bedrijven gekend. Om ze allemaal op te noemen, wordt teveel. De meest bekende of nog bestaande bedrijven zijn:
 • Ziekenhuis Meerdijk (bekende medewerkers: Roos Alberts, Anton Bouwhuis)
 • Huisartsenpraktijk (Simon Dekker, Martijn Huygens, Anton Bouwhuis)
 • Politiebureau Meerdijk (Aysen Baydar, Jack van Houten, Ray Groenoord)
 • Het Lorentz College, middelbare school
 • Alberts & Alberts, reclamebureau (1993-2008)
 • Sanders Incorporated (kunst, magazines, broadcoasting (2005 tot heden)
 • Tasjesdief, productie van tasjes en aanverwante producten (2007 tot heden)
 • Noud Bouwt, klusbedrijf (2008 tot heden)

Woningen in Meerdijk veranderen, al naar gelang het personage dat er woont. Het meest bekend is de villa van Ludo Sanders. Deze villa ligt op de Michelangelostraat 2 in Meerdijk. Ook het appartement Toko op de Koppellaan 32 in Meerdijk is een bekende woning. Hier hebben al veel verschillende personages gewoond.

In Meerdijk kan alles

Dat in Meerdijk alles mogelijk is, is een feit. Meerdijk kent heel veel ellende, maar ook heel veel wonders. Vooral in de relatiesfeer is Meerdijk een stad apart. De meeste personages hebben al vele relaties achter de rug, waarbij vooral familielijnen door elkaar heen lopen. De bekendste en gelijk de meest grote fout binnen een familielijn is die van Sil Selmhorst:
Sil is de zoon van Robert Alberts en Laura Selmhorst. Laura had ten tijde van de verwekking van Sil een verhouding met Dennis Tuinman. In eerste instantie is onduidelijk wie de vader van Sil is: Robert of Dennis. Uit een DNA-test blijkt dat Robert de vader is. Maar, zo blijkt later, is Dennis Tuinman de echte zoon van Robert en Laura. En hier hadden de schrijvers van GTST geen rekening mee gehouden: tijdens het DNA-onderzoek had namelijk moeten blijken dat Dennis een volle broer is van Sil.

Vele personages zijn ernstig verlamd geweest, waarbij de kans op genezing vrijwel was uitgesloten. Toch gingen al deze personages als bij wonder weer lopen. De volgende personages raakten verlamd: Charlie Fischer, Robert Alberts, Ludo Sanders, Nina Sanders. Een aantal personages dat overleden was werd weer tot leven gewekt, doordat ze zogenaamd tijdelijk verdwenen waren of ondergedoken.

De volgende personen zaten vast in de gevangenis:
 • Rik in Singapore wegens drugssmokkel
 • Martine Hafkamp
 • Amy Kortenaer wegens stalking en bedreiging van Nina Sanders
 • Bing Mauricius
Verder zaten meerdere personages voor kortere periode in de gevangenis. Ludo Sanders kwam door een vormfout zelfs vrij. Hij zat vast voor ontvoering van een aantal inwoners van Meerdijk.
© 2013 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Interessante weetjes over Goede tijden, slechte tijdenInteressante weetjes over Goede tijden, slechte tijdenGoede tijden, slechte tijden is een soapserie die vanaf oktober 1990 op de Nederlandse televisie te zien is. De soap is…
GTST Live; All you need is GTSTGTST Live; All you need is GTSTOp 28 en 29 augustus 2015 wordt het spektakel GTST Live gehouden. Alle acteurs en actrices van de Nederlandse soap Goede…
Televisie: De soapEen soap is een televisieserie waarin dag in, dag uit de belevenissen van fictieve personen worden gevolgd. Een soap loo…
Georgina VerbaanZe is actrice, zangeres en columniste. Georgina Verbaan is een veelzijdig persoon met vele talenten. In haar werk laat z…

Welke tv-gids is het beste voor mij?Welke tv-gids is het beste voor mij?Je wilt graag een tv-gids kopen, of zelfs een abonnement afsluiten, maar welke kun je nou het beste kiezen? Aan het eind…
College Tour (NTR)College Tour (Nova College Tour) is een televisieprogramma van de NTR. In dit programma kunnen studenten (zowel van een…
Bronnen en referenties
 • http://www.rtl.nl/soaps/gtst/home/#/home
 • http://www.gtst.org/

Reageer op het artikel "Waar ligt Meerdijk?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: Maart 2013
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!