Interessante weetjes over Goede tijden, slechte tijden

Interessante weetjes over Goede tijden, slechte tijden Goede tijden, slechte tijden is een soapserie die vanaf oktober 1990 op de Nederlandse televisie te zien is. De soap is te danken aan Joop van den Ende, hij is op het idee gekomen om GTST te produceren. De bekende personages uit de serie kennen de grote fans wel, maar wat zijn in 2016 nou eigenlijk de weetjes van achter de schermen? Hoeveel GTST Live-evenementen zijn er geweest en natuurlijk de altijd gezellige titelsongs: door wie zijn ze gezongen?

Inhoud


De kijkcijfers

GTST is een soap die in 2016 iedere werkdag op de televisie te zien is, gemiddeld kijken er elke avond rond de 1,3 miljoen mensen. Tot 2016 waren op 26 november 1991 de kijkcijfers het hoogst, die avond keken maar liefst 2,6 miljoen mensen naar de soap.

Europa's eerste vastelandsoap

In Engeland zijn vanaf de jaren zestig soaps op de televisie te zien, zoals Coronation Street en EastEnders. In de rest van Europa waren er geen soaps. In oktober 1990 kwam Nederland met GTST en GTST was dan ook de eerste soap die op het Europese vasteland te zien was.

Waar het zich afspeelt

Vanaf de start van GTST in 1990 viel regelmatig de naam Middendam, vanaf 2000 hebben de makers dit veranderd en is het Meerdijk geworden. In de soap wordt regelmatig een postcode genoemd. Gezien de postcode zou Meerdijk in de regio Almere moeten liggen. De buitenopnames vinden vooral plaats in Velsen-Zuid en ook is Edam regelmatig decor van de soap. Bekende locaties uit de serie staan ergens anders: het huis van Ludo staat in een Bloemendaalse villawijk en hotel De Rozenboom is kasteel Hartekamp in Heemstede.

Prijzen

GTST is regelmatig genomineerd voor de Gouden Televisier-Ring, echter heeft GTST per 2016 maar eenmalig de ring gewonnen, dit was in 1995. In 2005 en 2006 won GTST De Hoofdprijs en in 2008 won GTST de Hitkrant Award voor de beste televisieserie.

GTST de film: De reünie

In 1998 heeft GTST een film gemaakt, namelijk 'Goede tijden, slechte tijden: De reünie'. Het was een eenmalige kerstfilm en de film werd uitgezonden op 26 december 1998. Later op 11 november 2003 is de film ook op dvd uitgebracht.

Jaren Vertolkers van de titelsong
1990-1995Lisa Boray en Louis de Vries
1995-2005Ingrid Simons
2005-2008Erica Yong
2008-2010Sarina Kuipers
2010-2014Lysa Schenkers
2014April Darby
2014-2016Jaap Reesema en Jill Helena

Langstlopende personages

In 2016 is het langstlopende personage uit Goede tijden, slechte tijden Laura Selmhorst. De rol van Laura wordt gespeeld door Jette van der Meij. Laura Selmhorst is vanaf de start van GTST in 1990 te zien. Daarna is de langstblijvende personage van 1991-2016 Bartho Braat, beter bekend als Jeff Alberts. Op de derde plek staat Caroline de Bruijn, die vanaf 1992 de personage van Janine Elschot speelt.

GTST Live

Het GTST Live-evenement is een evenement waarbij grote fans de acteurs kunnen ontmoeten en terug kunnen kijken op de zomercliffhanger, daarnaast kunnen ze de eerste aflevering van het nieuwe seizoen bekijken.

Seizoen GTST Live Locatie Presentatie
Eerste seizoen (2011)UtrechtFroukje de Both
Tweede seizoen (2012)UtrechtPeter van der Vorst
Derde seizoen (2013)AmsterdamPeter van der Vorst
Vierde seizoen (2014)AmsterdamCarlo Boszhard
Vijfde seizoen (2015)AmsterdamCarlo Boszhard

Bekende Nederlanders waarbij GTST het startpunt van hun televisiecarrière is

Ondanks dat deze BN'ers niet meer in GTST te zien zijn, is GTST wel het startpunt geweest van hun succesvolle televisiecarrière, onder andere bijvoorbeeld: Katja Schuurman, Reinout Oerlemans, Angela Schijf, Georgina Verbaan, Paul Groot, Babette van Veen, Cas Jansen, Tanja Jess en Victoria Koblenko.

Overleden acteurs

 • Tom van Beek heeft jarenlang de rol van Herman Hoogendoorn gespeeld in GTST in de periodes 1990-1996 en 1998.
 • Guusje Nederhorst heeft jarenlang de rol van Roos Alberts gespeeld in GTST in de periodes 1992-2001. Guusje overleed aan de gevolgen van borstkanker.
 • Frederique Huydts heeft jarenlang de rol van Annette van Thijn gespeeld in de periode 1990-1992 en daarna heeft ze de rol van Rebecca Duvelier gespeeld in 1993. Frederique overleed aan de gevolgen van darmkanker.
 • Wik Jongsma speelde jarenlang de rol van Govert Harmsen in de periode 1991-2006. Wik overleed aan de gevolgen van prostaatkanker.
 • Antonie Kamerling speelde jarenlang de rol van Peter Kelder in de periode 1990-1993 en 1995. Antonie pleegde zelfmoord.

Spelen in GTST

Voor vele mensen is het een droom, een rol krijgen in een soap. Mensen sturen vaak een mail naar de redactie van GTST met de vraag of ze een personage mogen spelen in de soap. In 2016 werkt GTST nauw samen met twee castingbureaus, deze twee castingbureaus gaan over de vaste castrollen en figurantenrollen. Solliciteren via de redactiemail heeft dus geen zin, maar geïnteresseerden moeten voor sollicitaties of vacatures contact opnemen met Kemna Casting of B&F Casting.

Makers van GTST

Iedere dag zijn er ruim zeventig mensen aan het werk voor GTST: de schrijvers en regisseurs, decorbouwers, camera- en geluidtechnicus, mensen die het licht regelen, mensen die de website bijhouden en de mensen die de kleding en make-up verzorgen.
© 2016 - 2024 Modelb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De soap Goede tijden, slechte tijdenDe soap Goede tijden, slechte tijdenDe eerste aflevering van Goede tijden, slechte tijden was op 1 oktober 1990 en hiermee is het de langstlopende Nederland…
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…
Solliciteren via het internetSolliciteren via het internetVoor een vacature gaat u niet meer diverse zaterdagkranten en vakbladen uitpluizen. Voor de meest recente vacatures gaat…

De tv-serie over Blackbeard: CrossbonesDe tv-serie over Blackbeard: CrossbonesCrossbones is een miniserie gebaseerd op het leven van Edward Teach. Hij staat beter bekend als Blackbeard. In totaal zi…
Dubbel spel, list en bedrog: Wie is de mol?Dubbel spel, list en bedrog: Wie is de mol?Wie is de mol? is een spelprogramma dat ieder jaar weer wekenlang onderwerp van gesprek is in het hele land. Al sinds 19…
Bronnen en referenties
 • http://gtst.nl/
 • http://kemna.nl/nieuws/
 • http://www.benfcasting.nl/
 • https://www.televizier.nl/categorie/tv-vragen/prangende-tv-vraag-waar-ligt-het-gtst-dorp.20959.lynkx
 • http://gtstistop.blogse.nl/log/in-de-hoofdrol/vandaag-in-de-hoofdrol-overleden-castleden.html
 • http://gtstlive.nl/leuke-weetjes/
Modelb (25 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.