De tv-serie over Blackbeard: Crossbones

De tv-serie over Blackbeard: Crossbones Crossbones is een miniserie gebaseerd op het leven van Edward Teach. Hij staat beter bekend als Blackbeard. In totaal zijn er negen afleveringen gemaakt en die werden in Amerika uitgezonden van mei tot en met augustus 2014. Eind 2014 is deze serie te zien geweest op de Nederlandse tv. NBC heeft er "helaas" voor gekozen om geen tweede seizoen van Crossbones te gaan maken door de slechte kijkcijfers van de eerste serie.

Inhoudsopgave


Personages

Edward Teach (John Malkovich)

Een serie over Blackbeard kan niet zonder Edward Teach. Hij is Blackbeard. Alleen is hij in Crossbones wel anders dan in de verhalen en legende over Blackbeard. Edward Teach is namelijk een kale man met een grijze baard. Maar zijn reputatie is hetzelfde. Hij schuwt het geweld niet en is een echte piraat. Ook in de serie komt de piraat Blackbeard dan ook duidelijk naar voren als vechter maar toch is het enige wat hij wil een plek waar piraten vrij van zorgen en problemen kunnen wonen. Hij woont dan ook in een piratendorp waarvan hijzelf de leider is (ook al vindt hij zelf van niet). Al snel komt Edward Teach erachter dat hij een arts onder zijn mensen heeft. Hij lijdt aan hevige hoofdpijnen en de arts (Tom Lowe) moet hem dan ook van zijn hoofdpijnen zien af te krijgen. Hij wordt in de serie achtervolgd door zijn verleden wat zijn hoofdpijn verklaart.

Tom Lowe (Richard Coyle)

Tom Lowe is een Britse huurmoordenaar en spion die zich voordoet als een scheepsarts. Hij heeft als opdracht om een belangrijk Britse uitvinder naar Engeland te begeleiden maar wordt overvallen door Blackbeard en gevangen genomen. Hierdoor verandert zijn opdracht in het ombrengen van Blackbeard. Lowe wordt de arts van Blackbeard en komt terecht in een tweestrijd. Moet hij Blackbeard nou wel of niet vermoorden. Hij wil zijn brute leven als huurmoordenaar achter zich laten en kan dit op het eiland gaan doen. Maar hij heeft ook zijn plicht aan Engeland.

Tim Fletch (Chris Perfetti)

Tim Fletch is de hulp en trouwe assistent van Tom Lowe. Hij is dan misschien niet het slimste of dapperste personage in de serie, maar Lowe kan niet zonder hem. Op het eiland is er niemand met zo'n puur hart als Tim Fletch. Dit is ook de reden dat hij geliefd is door alle inwoners van het eiland.

Charles Rider (David Hoflin)

Charles Rider is de rechterhand van Edward Teach. Hij is buitengewoon gevaarlijk, maar vreest tegelijkertijd Blackbeard. Zijn grootste tegenstander is Tom Lowe. Rider ziet dat de band tussen Lowe en Blackbeard steeds hechter wordt en vreest voor zijn positie. Ook vertrouwt hij Lowe vanaf het begin totaal niet. Verder speelt er een groot geheim tussen Rider en de vrouw van Blackbeard, waardoor hij vreest voor zijn leven als Blackbeard ooit achter het geheim komt.

Selima al Sharad (Yasmine al Masri)

Selima al Sharad is de vrouw van Blackbeard. Hoewel ze nooit samen het bed hebben gedeeld blijven ze bij elkaar. Selima heeft een angst voor mensen en verlaat daarom ook nooit het landhuis van Blackbeard. Op één van Blackbeard zijn plundertochten trof hij Selima aan op een schip naar het midden oosten waar zij zou gaan trouwen. Selima is een kundig wiskundige en heel goed in het plannen van complotten. Ook zij vertrouwt Tom Lowe niet, maar kan Blackbeard er niet van overtuigen dat Lowe gevaarlijk is.

Kate Balfour (Claire Foy)

Kate Belfour komt uit een rijke Britse familie. Ze moest vluchten uit Engeland voor het Britse recht. Zij is de kwartiermeester van het eiland. Alle handel gaat via haar. Alles wat geplunderd wordt door de bemanning van Blackbeard komt in haar beheer en zij betaalt de bemanning en handelt met een handelspost op het vaste land van Amerika. Zo kan het eiland waar ze wonen, en de mensen die er wonen, overleven. Ze is getrouwd met de aristocratische James Balfour die kreupel is door martelingen waarvan Kate hem heeft bevrijd. Al snel na de aankomst van Tom Lowe op het eiland ontstaat er een hechte band tussen Kate en Lowe.

Nenna Alanlekoko (Tracy Ifeachor)

Nenna is de enige vrouwelijke piraat op het eiland. Ze is een ontzettend goede zwaardvechtster en Blackbeard kan haar tijdens plunderingen dan ook goed gebruiken. Verder is ze ook de smid van het eiland. Maar werken voor een beetje geld is haar te weinig, dus steelt ze ook van haar mede-bemanningsleden en van mensen uit het dorp. Als ze gepakt wordt staat haar een erge straf te wachten.

De serie Crossbones

De serie bestaat uit negen afleveringen. Pas er wel op dat er informatie gegeven wordt die het einde kan verklappen en zo de spanning uit de serie kan halen!

Aflevering 1: The devils dominion

 • Schrijvers: Neil Cross, James V Hart en Amanda Wells
 • Regisseur: David Slade

Tom Lowe, een Britse huurmoordenaar en spion, moet aan boord van een schip een uitvinder en zijn uitvinding beschermen. Tegelijkertijd heeft hij opdracht gekregen om de beruchte Blackbeard te vinden en te vermoorden. Zijn commandant Jagger zou Blackbeard jaren eerder al hebben gedood, maar Jagger gelooft dat dit een dubbelganger is en dat Blackbeard nog steeds in het Caribisch gebied rondvaart en plundert. Het schip wordt, zoals verwacht door Jagger, aangevallen door Blackbeard. Zijn bemanning zien Tom Lowe aan als arts en nemen hem gevangen.

Aflevering 2: The covenant

 • Schrijvers: Blake Masters
 • Regisseur: Ciaran Donnelly

Blackbeard nodigt zijn bondgenoot Sam Valentine uit om een deal te sluiten met de Britten. Blackbeard heeft aan boord van het schip, behalve Tom Lowe, ook een uitvinding gevonden: een longitude chronometer. Hij wil deze gaan ruilen met de Britten voor vernietigingsschepen, zogenaamde Hellburners. Maar Blackbeard komt er al snel achter dan hij Valentine niet kan vertrouwen. Ondertussen heeft Lowe zich in een moeilijke situatie gedrongen waardoor hij bijna wordt geëxecuteerd.

Aflevering 3: The man who killed Blackbeard

 • Schrijvers: Neil Cross
 • Regisseur: Stephen Shill

Kate wordt gevangengenomen als zij handel aan het drijven is met de handelspost op het vaste land. Tom Lowe wordt door haar man gevraagd om Kate te bevrijden aangezien hij dat zelf door zijn handicap niet kan. James Balfour gelooft dat Blackbeard haar nooit zal gaan redden en heeft daarom Lowe zijn hulp nodig. Lowe en Balfour moeten hierdoor samenwerken om Kate te bevrijden voordat Jagger erachter komt waar het eiland van Blackbeard is. Om te voorkomen dat mensen door Jagger gevangen genomen worden op het eiland, wordt het eiland geëvacueerd. Rider krijgt van Blackbeard de opdracht om zijn vrouw Selima te beschermen met zijn leven.

Aflevering 4: Antoinette

 • Schrijvers: Elizabeth Sarnoff, Michael Oates Palmer
 • Regisseur: Dan Attias

Om haar schuldgevoel kwijt te raken wil Selima intimiteit van Blackbeard, maar ze wordt afgewezen. Ondertussen helpt Lowe James Balfour om van zijn opiumverslaving af te komen en weer een man te kunnen zijn voor zijn vrouw Kate. Lowe wordt daarna gevraagd om Blackbeard te helpen met zijn hoofdpijnen en Lowe laat Blackbeard geloven dat die hoofdpijn komt door een hersenbeschadiging en probeert een hypnose om Blackbeard te helpen. Terwijl Blackbeard onder hypnose is, vindt Lowe een kaart met het plan van Blackbeard om de Engelsen in Jamaica aan te vallen. Om dit plan te laten slagen moet Lowe samen met Rider en Nenna een kaart kopiëren die de Spanjaarden bezitten in Cuba. Om aan geld te komen verkoopt Blackbeard de longitude chronometer via zijn tussenpersoon aan de Britten. Jagger komt er echter achter dat dit een kopie is en roept de hulp in van "de witte dame" om Blackbeard te pakken te krijgen.

Aflevering 5: The Return

 • Schrijvers: Michael Oates Palmer
 • Regisseur: Terry McDonough

Om erachter te komen waar Blackbeard zich verstopt martelt Jagger "de witte dame" Antoinette. Maar zij laat niks los. Ondertussen vinden Lowe en Fletch een grot vol met buskruit en weten nu zeker dat Blackbeard de Britten op Jamaica wil gaan aanvallen. Lowe is nog steeds loyaal aan de Britten en wil Jagger waarschuwen. De enige manier om dat te doen is door Blackbeard te doen laten geloven dat Lowe Blackbeard van zijn hoofdpijn af kan helpen door een hersenoperatie. Alleen moet hij dan eerst naar Jamaica om de juiste attributen te halen. Op Jamaica wordt hij echter niet door Jagger geloofd en wordt hij neergestoken. Hij weet te ontsnappen en keert terug naar het eiland van Blackbeard.

Aflevering 6: A hole in the head

 • Schrijvers: Josh Friedman
 • Regisseur: Deran Sarafian

Lowe verandert van plan als hij ontdekt dat Blackbeard Jamaica wil aanvallen en Jagger de locatie van het eiland weet. James Balfour hoort Kate en Lowe praten over het feit dat Lowe nog steeds een koningsgezinde Brit is en opdracht heeft om Blackbeard te vermoorden. Balfour licht Selima hierover in. Selima huurt op haar beurt piraten in om Lowe te vinden. In plaats van Blackbeard te vermoorden, vertelt Lowe zijn plan aan Blackbeard om Blackbeard te ruilen voor de vrijheid van het eiland. In plaats van Lowe te laten vermoorden vraagt Blackbeard Selima en Rider om advies. Blackbeard gelooft heilig dat Lowe alles zou doen om het eiland te redden.

Aflevering 7: Beggarman

 • Schrijvers: Neil Cross
 • Regisseur: Dan Attias

James Balfour kent het echte verhaal van Lowe. Hij vertelt dit aan Kate en Fletch, die dit niet willen geloven. Lowe is een spion genaamd de Beggarman. Nenna heeft ondertussen dingen gedaan waarop de doodstraf staat. Ze heeft iemand op het eiland vermoord om haar goederen. Door zijn haat voor Lowe (die de schuld van de dood op zijn naam zou krijgen) sluit Balfour een pact met Nenna om haar van het eiland te laten vluchten. Maar Balfour wordt opgepakt. Hij heeft een moordenaar laten gaan en een onschuldige man de schuld gegeven. Hiervoor staan veertig zweepslagen als straf. Lowe kan deze straf niet aanzien en besluit om de straf op zich te nemen en de plaats van Balfour in te nemen. Blackbeard komt erachter wat er gebeurt en stopt de zweepslagen voor de veertig slagen erop zitten.

Aflevering 8: Crossbones

 • Schrijvers: Neil Cross
 • Regisseur: Deran Sarafian

Blackbeard had, behalve de Britten op Jamaica verslaan, nog een plan. En dit plan wordt in werking gezet. Het is de bedoeling de Spaanse vloot laten zinken. Nadat hij het schip van Jagger heeft gespot zet hij zijn bemanning aan voor een test. Op het eiland komt Lowe erachter dat Kate zwanger is van hem en vraagt Lowe om een operatie of medicijn om de zwangerschap te eindigen. Zij houdt van haar man James en wil met hem verder. Nadat Kate zichzelf vergiftigd heeft om de zwangerschap te beëindigen, offert Lowe zijn eigen bloed op om haar een bloedtransfusie te geven. Op het schip geeft Blackbeard Rider de leiding als kapitein. Blackbeard weet van de affaire tussen Rider en Selima en verwondt Rider en gooit hem overboord.

Aflevering 9: Blackbeard

 • Schrijvers: Neil Cross
 • Regisseur: Ciaran Donnelly

Blackbeard probeert zijn eiland te redden. Jagger is aangekomen en schiet met alles wat hij heeft op het eiland. Als weerwoord van Blackbeard vecht het hele eiland terug. Ondertussen zit Lowe in tweestrijd. Doet hij wat hij moet doen en vermoordt hij Blackbeard of vecht hij mee om het eiland te beschermen tegen Jagger en zo gelijk Kate en James Balfour redden van de dood. Rider is opgepikt door de boot van Jagger en heeft uit haat Jagger naar het eiland geleid. Maar nadat Jagger zijn belofte aan Rider niet houdt vecht Rider alsnog mee aan de kant van de eilandbewoners. Antoinette wordt ondertussen als prooi losgelaten op het eiland en Antoinette vermoordt Selima. Als Blackbeard Selima's dode lichaam vindt, vermoordt hij Antoinette, Blackbeards zijn eerste vrouw. Hierna komt hij in gevecht met Lowe en wordt verslagen. Lowe wil zelf het eiland houden en gaat een aantal weken later naar Jamaica met het hoofd van Blackbeard.

Lees verder

© 2016 - 2024 Sierd-jan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Black Sails (tv-serie)recensieRecensie: Black Sails (tv-serie)Black Sails is een tv-serie over piraten in de achttiende eeuw bij New Providence Island. Dit is een plek in de Bahama’s…
Zwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon Georgenieuws uitgelichtZwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon GeorgeOp 22 juli 2013 is het eerste kind van de Britse prins William en Catherine Middleton geboren, prins George. Prins Georg…
Prins William en Kate Middleton: het huwelijk, kinderenPrins William en Kate Middleton: het huwelijk, kinderenDe Britse prins William kreeg een relatie met Kate Middleton eind 2003. In 2007 zijn ze een paar maanden uit elkaar gewe…
Knight Rider. Een serie uit de jaren '80Knight Rider. Een serie uit de jaren '80Knight Rider. De serie met David Hasselhoff uit de jaren '80 met zijn superauto Kitt. Samen met zijn auto werkt hij voor…

Sons of Anarchy, een Amerikaanse misdaadserieSons of Anarchy, een Amerikaanse misdaadserieSons of Anarchy, een zeer succesvolle en gewaardeerde tv-serie. Geld, wapens en drugs maken de perfecte combinatie voor…
Interessante weetjes over Goede tijden, slechte tijdenInteressante weetjes over Goede tijden, slechte tijdenGoede tijden, slechte tijden is een soapserie die vanaf oktober 1990 op de Nederlandse televisie te zien is. De soap is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
 • Ttp://historianet.nl/hans-henrik-fafner/tien-barbaarse-piraten-ii
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwartbaard
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Queen_Anne%27s_Revenge
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Maynard
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Crossbones_(TV_series)
 • http://www.nbc.com/crossbones
 • Afbeelding bron 1: Vhf/victor Felder, Flickr (CC BY-2.0)
Sierd-jan (112 artikelen)
Laatste update: 09-05-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.