Amira Willighagen – het virtuoze operameisje

Ontroerd en overdonderd was de jury van Holland’s Got Talent. Het schattige 9-jarige meisje Amira Willighagen uit Nijmegen zong op geweldige manier de aria 'O Mio Babbino Caro' uit de opera Gianni Schicchi. Loepzuiver, helder en krachtig. Een piepjonge Maria Calas! Het leverde haar een Golden Ticket voor de liveshow op. Ook publiek en kijkers zijn stomverbaasd. Wie is dit grootse zangtalent die de finale van Holland's Got Talent gewonnen heeft?

Amira’s optreden

Onbevangen, een klein beetje zenuwachtig, stond ze voor de driekoppige jury: Chantal Janzen, Dan Karaty en Gordon Heuckeroth. Toen zij vertelde een operaliedje te gaan zingen, wekte dat verbazing en interesse. “Hoezo wilde jij opera gaan zingen?”, vroeg Gordon haar. Op Koninginnedag speelde haar broer Fincent viool. Amira wilde ook graag iets doen. “Ik ga maar wat zingen” vertelde ze. Ze zocht op Youtube een liedje en vond operaliedjes, die zij erg mooi vond. Door ze te beluisteren en na te zingen, leerde zij zichzelf de kunst van de operazang. Geen K3, maar een pittige aria bracht zij vervolgens op voortreffelijke manier ten gehore. Een ontroerend optreden, een ongekende prestatie voor een 9-jarig meisje. Jury, publiek en kijkers waren stomverbaasd. Met haar prachtige donkerbruine krullen en lieve uitstraling ontroert zij ieder met haar bijzondere stem. Adembenemend. Gordon haalde direct na haar optreden de Golden Ticket te voorschijn: de directe deur naar de liveshow. Op Youtube werd het optreden van Amira binnen twee dagen zo’n half miljoen keer bekeken. Op Twitter regende het complimenten met trefwoorden als 'kippenvel', 'speechless', 'subliem', 'grandioos talent' en 'ontroerd'. De beelden gaan over de hele wereld. Het jonge zangwonder wordt het meest vergeleken met operaster Maria Callas.
Simon Cowell sprak zich ook uit over ons Hollandse operameisje. Hij twitterde: 'Ik kreeg dit filmpje doorgestuurd van Hollands Got Talent. Wát een ster!!' En Simon kan het weten: toen hij in de jury van Britain's Got Talent zat maakten operazanger Paul Potts en Susan Boyle hun opwachting. Simon was van beiden danig onder de indruk en zij werden uiteindelijk wereldsterren.

The Willighagen Family

Tijdens haar eerste interview na het geweldige optreden, vertelt Amira zelfverzekerd en professioneel haar verhaal. Ze had nooit verwacht het gouden ticket voor de Liveshow te krijgen en was blij dat de kaart nog op haar nachtkastje lag toen ze ’s morgens wakker werd. Het was geen droom! Amira komt uit een muzikale familie. De vader van Amira is organist en als baby bezocht zij samen met haar moeder Frieda zijn optredens in de kerk. Zij in de maxi-cosi naast het orgel, papa erachter. Met een trotse glimlach stond hij 9 jaar later achter de coulissen van Holland’s Got Talent, zich samen met Robert ten Brink te verbazen over het virtuoze talent van zijn dochter. Ook de broer van Amira, Fincent Willighagen, speelt schitterend viool. Muziek is Amira met de paplepel ingegoten, volgens moeder Frieda, die overigens Zuid-Afrikaanse is. En muziekles, daar doet zij niet aan. Papa en mama hielpen met de moeilijke woorden, maar door ‘slechts’ te luisteren naar de gezongen aria, leerde Amira zichzelf het stuk aan. “Mijn droom was één keer op TV te komen met zingen…” “Ik vind het wel bijzonder, maar… ik zing gewoon! Het floept er gewoon uit…”
Het bleek niet het eerste officiële optreden van Amira. Tijdens Music Makes Friends zong Amira op 8-jarige leeftijd al de sterren van de hemel. Zij zong toen mee met het concert met Nella Fantasia. Onder de artiestennaam The Willighagen Family begeleidde de rest van het gezin haar, met vader op accordeon, moeder op viool en blokfluit en broer Fincent op viool. Amira had toen al een eigen CD uitgebracht.

O Mio Babbino Caro

De aria die Amira zong, is een stuk uit de Italiaanse opera Gianni Schicchi. De aria wordt gezongen door Lauretta nadat de wrijvingen tussen Schicchi en zijn aanstaande schoonouders een hoogtepunt hebben bereikt. Het stuk speelt zich af in het Middeleeuwse Florence en is een dramastuk vol liefde, hypocrisie, jaloezie, oplichterij en vetes. De aria werd direct gewaardeerd door het Italiaanse publiek en ook geliefd buiten de operawereld als klassiek Italiaans lied.

De Librette
O mio babbino caro
Mi piace è bello, bello
Vo'andare in Porta Rossa
a comperar l'anello!
Sì, sì, ci voglio andare!
e se l'amassi indarno,
andrei sul Ponte Vecchio,
ma per buttarmi in Arno!
Mi struggo e mi tormento!
O Dio, vorrei morir!
Babbo, pietà, pietà!
Babbo, pietà, pietà!
O mijn lieve vader
Hij behaagt mij en hij is knap, knap
Ik wil naar Porta Rossa
om de ring te kopen!
Ja, ja, ik wil daar heen!
En als mijn liefde ijdel is,
Zou ik naar de oude brug gaan
En mijzelf daar in de Arno werpen!
Ik heb pijn, ik ben geteisterd!
O God, ik wil sterven!
Vader, heb mededogen, heb mededogen!
Vader, heb mededogen, heb mededogen!

Holland’s Got Talent

Zaterdag 26 oktober begon het nieuwe seizoen van het talentenprogramma Holland’s Got Talent. Met 1,8 miljoen kijkcijfers wist Amira blijkbaar direct te boeien. De komende uitzendingen zal het rond Amira nog wel even rustig blijven, dan komen de andere talenten aan bod, maar met de liveshows zal de schijnwerper ongetwijfeld weer gericht zijn op het 9-jarig operameisje. Op vrijdag 21 december mag Amira opnieuw zingen in de laatste van vier liveshows. De finale van Holland's Got Talent is een week later op vrijdag 28 december.

Amira bij Humberto Tan

Nog geen week na haar optreden bij Holland's Got Talent, schoof Amira met haar vader aan bij Humberto Tan, in de talkshow RTL Late Night. Ze vertelde over de afgelopen hectische tijd. De cameraploegen die bij haar thuis kwamen, haar filmden terwijl ze zong onder begeleiding van haar ouders en broer Fincent op piano en viool. Ze vond het gelukkig niet heel vermoeiend. Tan sprak ook haar vader aan: "U moet ook wel glimmen van trots dat uw dochter het zo goed doet?" Ook hij was overweldigd door alle reacties, het Youtube filmpje, aandacht voor Amira van over de hele wereld. Dat het binnen twee dagen wereldnieuws was, dat had hij nooit verwacht. Getwijfeld heeft hij niet om Amira in te schrijven voor de talentenshow. "Ze wilde het zelf heel erg graag." Amira vertelde dat ze eens met haar familie in de auto zat en met een operaliedje mee neuriede, dat was nog echt niet zo mooi als nu. Haar oma was er echter direct zeker van dat ze ooit zou optreden op televisie. Vanaf toen begon ze met zingen. Eerst K3 liedjes: "Om een beetje mijn stem op te warmen". Toen ze een operaliedje hoorde, vond ze dat zo mooi: "Dit wil ik echt gaan doen!" Jackie Evancho, de piepjonge operazangeres uit de Verenigde Staten, is Amira's grote voorbeeld.

"Wat heeft u voor plannen", vroeg Tan aan vader Gerrit Willighagen. "We kijken het rustig aan en zullen Amira beschermen voor al de invloeden van buitenaf." Buitenlandse pers weren ze voorlopig. Veel aandacht of niet, Willighagen is de bescheidenheid zelve. Haar droom? Die is eigelijk al uitgekomen: op TV komen. "Dat wilde ik al vanaf dat ik klein was en ik nog K3-liedjes zong. Maar ik vond K3-liedjes niet iets om mee op tv te komen. Als ik dat zing, zal iedereen denken: wat?! Het is misschien wel schattig, maar…” - "Niet echt ambitieus", vult Humberto Tan in. Als hij doorvraagt, kan ze toch nog een wens verzinnen. “Ik zou een deel van het geld aan arme kinderen willen geven, om er een speeltuin van te bouwen in Zuid-Afrika. Ik ben daar vorig jaar naartoe geweest, en daar waren allemaal arme kinderen. Ik kan niet niet gelukkig zijn met het geld als ik weet dat er andere kinderen zijn in Zuid-Afrika die van weinig geld leven.” Tenslotte kreeg Amira een uitnodiging van André Rieu. Hij nodigde haar in een getoonde videoboodschap uit voor 'een soort masterclass'. Amira neemt de uitnodiging graag aan.

Amira op Facebook

Amira heeft inmiddels ook een eigen Facebook pagina geopend, Amira Willighagen Official. Haar eerste auditie bij Holland's Got Talent staat vermeld, naast een aantal foto's en vele posts die ze zelf schrijft. Ze nodigt al haar fans uit om reacties te plaatsen en haar pagina te liken. Ook allerlei buitenlandse nieuwsberichten plaatst ze trots op haar site en het is ongelooflijk hoe veel mensen een bericht achterlaten, van over de hele wereld. Amira heeft zelfs een berichtje in verschillende talen geplaatst, met hulp van haar vader en broer, zodat ook haar Engelse, Duitse, Franse, Italiaanse, Spaanse en Zuid-Afrikaanse fans haar kunnen volgen... De pagina wordt beheerd door Amira's vader.

Commentaar

Commentaar is er ook. Haar ouders zouden Amira meer in bescherming moeten nemen. Ze wordt uitgebuit door de commercie, gebruikt door grote zenders en mediamagnaten. Ze immiteert een volwassene en zou haar stem misbruiken. Muziekcriticus Anne Midgette van The Washington Post klaagt dat ze haar stem kapot maakt.

Toch is er ook die andere kant: het grote plezier dat Amira uitstraalt, haar onbevangenheid en kinderlijk enthousiasme. Haar ouders die heel oprecht lijken. Het interview met het Jeugdjournaal dat relativeert, waarin Amira aangeeft niet te veel interviews zal geven, omdat ze dan geen tijd heeft om de kattenbak te verschonen.... Vooralsnog is ze ook niet van plan om op zangles te gaan. "Ik denk wel dat er een coach is die een beetje gaat helpen met ademhalen en de bewegingen. De zang zal misschien niet veranderen, maar met ademhalen moet het nog wat beter kunnen. Ik ga niet elke dag zingen, want dan heb ik geen tijd meer om buiten te spelen."

Een groot talent is ontdekt en met de juiste begeleiding kan zij uitgroeien tot een wereldster, die hopelijk eerst zal genieten van een veilige en rustige kindertijd. Chapeau voor Amira!

Amira wint Holland's Got Talent

Op zaterdagavond 28 december 2013 werd de finale van het zesde seizoen van Holland’s Got Talent gehouden. Amira was uiteraard de torenhoge favoriet. Caro Emerald kwam langs voor een gastoptreden en zong haar nieuwe single I Belong To You. Dit keer was het publiek die besliste welke act de hoofdprijs zou winnen: een optreden in V – The Ultimate Variety Show in Las Vegas. Amira werd die avond door het publiek met meer dan de helft van de stemmen tot winnares verkozen en wint het optreden in de VS. In een schitterende jurk wist zij opnieuw alle harten te raken met haar uitvoering van de aria Nessun dorma van Puccini, uit zijn opera Turandot. Op de tweede plaats eindigde de dansgroep Reality, op de derde plaats de 80-jarige Opa Piet.
© 2013 - 2022 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van YouTubeYouTube is een website waar gratis filmpjes geupload en bekeken kunnen worden. YouTube is opgericht in begin 2005 door S…
Geld verdienen met YouTubeGeld verdienen met YouTubeYouTube is natuurlijk de bekendste website met filmpjes. Wist je dat je ook geld kunt verdienen met deze filmpjes? Geld…
Tosca - PucciniOpera's worden vaak gezongen in vreemde talen: Italiaans, Roemeens, Frans, Duits etc. Dat maakt het verhaal van een oper…

The Walking Dead seizoen 1The Walking Dead seizoen 1Op 31 oktober 2010 werd de allereerste aflevering van The Walking Dead uitgezonden op de Amerikaanse televisie. De serie…
TV-serie "V" (2009)TV-serie "V" (2009)'V' is een Amerikaanse sciencefiction TV-serie die in twee seizoenen het verhaal vertelt over een groep buitenaardse wez…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl
  • www.degelderlander.nl
  • RTL Late Night uitzending vrijdag 1 november 2013
Reactie

Joop, 01-01-2014
Eh… de finale was niet op zondag-, maar op zaterdagavond 28 december. Verder wordt - in tegenstelling tot wat het artikel suggereert - de Facebook-pagina door haar vader beheerd. Reactie infoteur, 02-01-2014
Met dank, Joop. Het artikel is inmiddels aangepast.

Vriendelijke groet,
Nicolette

Nicolette (61 artikelen)
Laatste update: 02-01-2014
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.