RTL4: Met open armen

Al in september 2013 werd aangekondigd dat presentatrice Natasja Froger voor een programma voor de zender RTL4 koppels ging volgen die heel graag een kindje willen adopteren. Het programma bleek echter een tijdrovend format en na een aankondiging voor het voorjaar van 2014, liet het programma toch nog tot oktober 2014 op zich wachten. Vanaf 29 oktober 2014 zal het programma 'Met open armen' van start gaan. De zesdelige serie zal elke woensdagavond om 20:30 uur te zien zijn op RTL4. In de serie volgen we koppels die hun kindje adopteren uit Haïti, Kenia, China, Taiwan, Nicaragua en de Verenigde Staten. De hele adoptieperiode komt aan bod en uiteindelijk wordt afgereisd naar het land en ben je getuigen van de eerste ontmoeting van de koppels met hun kind. In Nederland is het aantal mensen dat een adoptieprocedure start de laatste jaren met ruim 75% afgenomen. Dit is een immens groot percentage. De meeste koppels haken af vanwege de enorm langdurende procedure. Ook is de hedendaagse medische wereld veel verder en zullen veel koppels die te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen eerst door de medische molen gaan voordat zij kiezen voor adoptie. Vaak zijn deze mensen na alle medische manieren geprobeerd te hebben al te oud om een kindje te adopteren. Daarnaast is er een groep mensen die wel graag een kindje adopteren, maar door alle negativiteit rondom adoptie zijn afgehaakt. Volgens presentatrice Natasja Froger is dit echter helemaal niet nodig. Sinds het Haagse Adoptieverdrag dat op 1 mei 1995 in werking trad is adoptie meer dan goed geregeld in Nederland. Zo wordt de biologische ouder heel goed ingelicht over de procedure en mag zij daarna haar goedkeuring geven. Ook wordt er meer naar het kind gekeken dan naar de ouders die graag een kindje willen. Er wordt gekeken of de ouders aansluiten op de behoeften van het kind en niet andersom.

Presentatie

Het programma 'Met open armen' wordt gepresenteerd door Natasja Froger. De presentatrice heeft veel ervaring met soortgelijke programma's. Zo presenteerde ze eerder 'Bonje met de Buren', 'Hart in Aktie' en 'Doof!'. In het Nederlandse dagblad De Telegraaf vertelt zij: "Ik wil in beeld brengen wat er allemaal komt kijken bij een adoptie. Ik ben alleen toeschouwer, het is niet zo dat ik het proces wil versnellen of anderszins wil beïnvloeden. We zijn erbij als ze horen dat het echt doorgaat en daarna gaan we met de ouders mee naar het kind. Er worden kinderen geadopteerd uit Kenia, China, Taiwan en Nicaragua. Er gelden overal andere regels. Ik wist zelf ook niet hoe ingewikkeld het hele proces is. Het greep me erg aan." Aan RTL Nederland vertelt zij ook hoe bijzonder ze het vond om 'Met open armen' te maken. "Voor mij persoonlijk is ‘Met Open Armen’ het meest bijzondere dat ik ooit heb gemaakt. Duizenden kilometers van huis, in Amerika en Azië, sluiten mensen na jaren wachten eindelijk hun kindje in hun armen. Ver van hun vrienden en familie, met wie zij ‘normaal gesproken’ hun emoties zouden delen, ben ik getuige van de geboorte van een gezin.”

Verschillende redenen

Het televisieprogramma brengt ook goed in kaart wat de verschillende redenen zijn voor adoptie. Er wordt vaak al snel gedacht dat er medische problemen zijn bij koppels als er wordt gestart met een adoptieprocedure. De reeks 'Met open armen' laat zien dat ook koppels van gelijk geslacht het traject van adoptie in gaan. In de eerste aflevering is er een koppel te zien dat juist idealisme als reden heeft om een kind, of in dit geval zelfs twee kinderen, te adopteren. Zij vonden het plaatje van een gelukkig geadopteerd gezin zo mooi, dat zij ook diezelfde droom wilden waarmaken.

Aflevering 1

In aflevering 1 van 'Met open armen' die op 29 oktober 2014 wordt uitgezonden, maken we kennis met Michel en Andrea. Andrea is zelf op achtjarige leeftijd geadopteerd uit Brazilië en is gelukkig opgegroeid bij haar Nederlandse ouders. Dit is de reden dat Michel en Andrea kiezen voor adoptie. Deze procedure duurde uiteindelijk tien jaar. De camera's volgen hoe het koppel uiteindelijk hun geadopteerde meisjestweeling van 6 jaar in hun armen sluit in Haïti.

Aflevering 2

In aflevering 2 van 'Met open armen' krijgen we een kijkje in het leven van een homostel dat een tweede kindje wil adopteren. In 2012 adopteerden Kees en Domenique al een zoon uit de Verenigde Staten. Als zij zich nogmaals opgeven voor een adoptieprocedure kunnen ze al vrij snel een kind uit Philadelphia in hun armen sluiten. Echter heeft dit kind een zeldzame aandoening die problemen kan geven bij de ontwikkeling. Kees en Domenique moeten een belangrijke beslissing maken.

Aflevering 3

Bouke en Saskia hebben al een zoon uit Taiwan die ze Micha hebben genoemd en een zoon uit China die Joshua heet. Op het moment staan ze op het punt om weer een zoon uit China te adopteren. Ze gaan het jongetje Noah noemen. Bouke en Saskia, die al sinds hun tienerjaren bij elkaar zijn konden zelf geen kinderen krijgen. Na een ISCI-behandeling besluiten ze toch kinderen te adopteren. Ze willen deze kinderen een mooie toekomst geven in Nederland.

Uitzendingen

Vanaf 29 oktober 2014 is 'Met open armen' te zien op RTL4 om 20:30 uur. De reeks bestaat uit zes afleveringen. In iedere aflevering zal Natasja Froger een ander koppel volgen.
© 2014 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderliedjes om mee te doenKinderliedjes om mee te doenMet je kinderen liedjes zingen is leuk om te doen. Nog leuker wordt het om de liedjes uit te beelden. Zeker voor de klei…
Sluit de dag af met de maangroetSluit de dag af met de maangroetDe dag fris, soepel en relaxed beginnen met de zonnegroet, is tegenwoordig aardig bekend. Zoals met alles in het leven,…
Armposities als barrièreArmposities als barrièreWe kunnen om onszelf te 'beschermen' allerlei armbewegingen maken die ons in een onbekende of onveilige situatie comfort…
Schoolslag techniek aanlerenSchoolslag techniek aanlerenDe schoolslag is een zwemslag die veelal wordt gebruikt door amateur zwemmers. Het is een slag die makkelijk vol is te h…
Sonja Barend Award voor beste tv-interviewSonja Barend Award voor beste tv-interviewSinds 2009 wordt elk jaar de Sonja Barend Award uitgereikt aan de man of vrouw die het beste televisie-interview heeft g…
Bronnen en referenties
  • http://www.rtl.nl/met-open-armen/#!/304888/
  • http://pressroom.rtl.nl/rtl4/persberichten/persbericht/natasja-froger-volgt-adoptietraject-in-met-open-armen
  • http://skyhightv.nl/nieuws/natasja-froger-in-nieuw-programma-met-open-armen/
  • http://www.ad.nl/ad/nl/5601/TV-Radio/article/detail/3774022/2014/10/22/Natasja-onder-de-indruk-van-tv-programma-rond-adoptie.dhtml
  • http://www.twijfelmoeder.nl/2013/09/natasja-froger-maakt-programma-over-adoptie-voor-rtl-4/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Haags_Adoptieverdrag
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.