F.C. De Kampioenen, de Vlaamse televisieserie

F.C. De Kampioenen, de Vlaamse televisieserie Voor het merendeel van de Vlamingen is F.C. De Kampioenen dé televisieserie van de jaren 90. De reeks, die startte in het jaar 1990, liep in totaal eenentwintig jaar lang zonder onderbreking. De komische verhaallijn rond een amateur-voetbalploeg heeft vele kijkers sinds de jaren 90 voor de buis gekluisterd. Het verhaal ontstond meestal uit een misverstand tussen de personages. Vervolgens wordt er rond dit misverstand een hele verhaallijn uitgebouwd. Op het einde van de aflevering werd het misverstand altijd uitgeklaard. De personages zijn over de hele periode praktisch ongewijzigd gebleven. Door het succes werd er besloten om een film te maken. Ook is er een stripreeks uitgegeven die heel populair is.

De televisieserie F.C. De Kampioenen en haar verhaallijn

F.C. De Kampioenen was een komische televisieserie van de openbare omroep in Vlaanderen. De reeks is intussen gestopt maar is nog steeds immens populair en regelmatig worden er nog herhalingsafleveringen uitgezonden. De reeks liep van 1990 tot 2011. De serie draait rond een amateur-voetbalploeg, die F.C. De Kampioenen heet, en die telkens opnieuw haar voetbalwedstrijden verliest. De meeste scènes worden gedraaid in het clubcafé, in de woningen van de hoofdpersonages of bij het personage dat de ‘slechterik’ speelt in de reeks, zijnde Dimitri De Tremmerie (garagist), Bernard Theofiel Waterslaeghers (restauranthouder) of Fernand Costermans (antiquair, brocantier).

In het eerste seizoen draait het verhaal rond de relatie tussen Oscar Crucke en zijn vrouw Pascale De Backer of de relatie tussen hen en hun dochter Bieke Crucke. Ook de toenadering van Balthasar Boma tot Pascale De Backer wordt in de verf gezet. In de verdere afleveringen verschuift de aandacht naar de “vijandige” relatie tussen de Kampioenen en de slechterik in het verhaal. De Kampioenen vormen dan een hechte groep tegen één “slecht” persoon. Deze persoon verzet zich tegen de aanwezigheid van het voetbalteam in zijn omgeving en wil deze dan ook weg. Deze persoon ondervindt hinder van hen door binnenvliegende voetballen of andere zogezegde pesterijen. De humor en het verhaal ontstaat meestal uit een misverstand, dat wordt veroorzaakt door de nieuwsgierigheid van het personage Carmen Waterslaeghers. Eenmaal het misverstand is uitgeklaard, is Carmen even de boosdoener in de vriendenkring, maar uiteindelijk wordt alles snel vergeten en is iedereen “happy” op het einde van de aflevering. De aflevering wordt afgesloten met de typerende woorden ‘Tournée générale, wat duidt op een “rondje betalen” in het clubcafé naar aanleiding van de goede afloop van het misverstand.

De hoofdpersonages en acteerperiodes

De volgende acteurs vormden een hechte groep. Zij waren dan ook de hoofdpersonages van F.C De Kampioenen. Meer dan de helft was er sinds de eerste aflevering bij.
 • Balthasar Boma, geacteerd van 1990 tot 2011 door Marijn Devalck
 • Pico Coppens, geacteerd van 1990 tot 1993 door Walter Michiels
 • Fernand Costermans, geacteerd van 2000 tot 2011 door Jaak Van Assche
 • Bieke Crucke, geacteerd van 1990 tot 2011 door An Swartenbroekx
 • Oscar Crucke, geacteerd van 1990 tot 1993 door Carry Goossens
 • Pascale De Backer, geacteerd van 1990 tot 2011 door Danni Heylen
 • Maurice de Praetere, geacteerd van 2003 tot 2011 door Tuur De Weert
 • Dimitri De Tremmerie geacteerd van 1990 tot 1998 en 2010 door Jacques Vermeire
 • Pol De Tremmerie, geacteerd van 1994 tot 2011 door Ben Rottiers
 • Carmen Waterslaeghers, geacteerd van 1990 tot 2011 door Loes Van den Heuvel
 • Doortje Van Hoeck, geacteerd van 1990 tot 2011 door Ann Tuts
 • Marc Vertongen, geacteerd in 1990 en van 1992 tot 2011 door Herman Verbruggen
 • Bernard Theofiel Waterslaeghers, geacteerd van 1998 tot 2000 door Jakob Beks
 • Xavier Waterslaeghers, geacteerd van 1990 tot 2011 door Johny Voners

De uitzendingen van F.C. De Kampioenen

Er waren in totaal 21 seizoenen van telkens 13 afleveringen. De kijkcijfers scoorden bijzonder goed met telkens tegen de anderhalf miljoen of meer kijklustigen. De best bekeken aflevering is “De sympathiekste” uit seizoen 6 met 2.050.000 kijkers. De laatste aflevering, genaamd “De mooiste dag”, bereikte 1.697.876 kijkers.

De film: “Kampioen zijn blijft plezant”

Plannen voor een langspeelfilm waren er al vanaf het derde seizoen. De projecten gingen niet door en werden op de lange baan geschoven. Uiteindelijk kwam er toch een film, maar pas na het einde van de serie. Eind 2013 werd de film “Kampioen zijn blijft plezant” voor de eerste maal getoond in de bioscoop. De film was een waar succes en al snel werden er plannen gesmeed voor een tweede film. Tegen einde 2015 zou de tweede film een feit moeten zijn. De eerste film gaat als volgt: de Kampioenen worden uitgenodigd om een vriendschappelijke wedstrijd te gaan spelen in het Franse stadje Saint-Tintin. Ze komen er terecht via een oude vriend van Boma. Fernand Costermans biedt zijn busje aan als vervoer. Al snel is het heel duidelijk dat er van alles misloopt op weg naar en in Frankrijk. Bovendien stapelen de misverstanden zich op naarmate de film vordert. Typischer F.C. De Kampioenen kan niet!

De stripreeks van F.C. De Kampioenen

De stripreeks van F.C. De Kampioenen werd getekend door de striptekenaar Hec Leemans en is gebaseerd op de populaire televisieserie. In de stripboeken komen de personages vanuit de serie terug. F.C. De Kampioenen is dan ook voornamelijk een strip vol met humor. De eerste stripboek was er in 1997 en werd uitgegeven door de Standaard Uitgeverij. De naam van de eerste strip was “Zal ’t gaan, ja?”, genoemd naar de legendarische woede-uitvallen van Dimitri De Tremmerie.

In 2011 startte er een gelijknamige reeks onder de naam “Vertongen & Co”. Mark en zijn dochter Paulien spelen hier de hoofdrol. Het eerste album heet "Het Gouden Bolleke” en andere Kampioenen uit de tv-serie komen hier ook geregeld aan bod.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20La Liga (Spanje): alle kampioenen tot en met 2019-20In 1929 werd FC Barcelona gekroond tot eerste kampioen van de Spaanse competitie; La Liga. De grote concurrent van Barce…
Serie A (Italië): alle kampioenen tot en met 2019-20Serie A (Italië): alle kampioenen tot en met 2019-20In 1898 werd er al in competitieverband gevoetbald in het Zuid-Europese land Italië. Vanaf 1929 werken de Italiaanse clu…
Champions League kwalificatie 2020-21Champions League kwalificatie 2020-21Door de uitbraak van het coronavirus starten de kwalificatierondes later. Er worden vier kwalificatierondes afgewerkt, w…
recensieDe Helaasheid der Dingen van Dimitri VerhulstNaast Nederlandse literatuur is het de moeite waard om ook eens boeken van Belgische schrijvers te lezen. Mijn favoriete…
De Stille Beving – aardbeving in Groningen op cameraDe Stille Beving – aardbeving in Groningen op cameraTwee families in het Groninger aardbevingsgebied laten zich twee jaar lang door tientallen camera’s volgen om de effecte…
Bronnen en referenties
 • Website De Kampioenen, www.dekampioenen.be, 1 november 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.