Tv-serie Charmed

In de tv-serie Charmed vechten drie heksen zusjes elke aflevering tegen demonen om de wereld te redden en onschuldigen te behoeden voor de dood. Hiernaast hebben ze ook nog hun werk en hun sociale leven en dus moeten ze geheim weten te houden dat ze heksen zijn. Dit levert de vreemdste situaties op, maar gelukkig komt het bijna altijd goed.

Hoe het begon

De zusjes Prue, Piper en Phoebe zijn, nadat hun vader wegliep en hun moeder stierf, opgevoed door hun grootmoeder. Als ook zij sterft zijn de zussen inmiddels volwassen en erven ze het oude huis van de familie, die de ‘villa’ wordt genoemd. Phoebe vind op zolder een groot boek: the Book of Shadows. Ze leest de spreuk op de eerste bladzijde hardop en zorgt daarmee dat de krachten van de zusjes geactiveerd worden. Prue wil er eerst niets van weten, maar als de eerste demon voor de deur staat moet ze toch toegeven dat hun krachten goed van pas komen.

De macht van drie

De drie zusjes Halliwell – ook wel the Charmed Ones genoemd - blijken de sterkste heksen op aarde te zijn, helemaal als ze hun krachten combineren tot de Macht van Drie. Ze zijn, al voordat ze van magie af weten, bekend in de hele magische gemeenschap. Dat komt doordat een van hun voorouders, Melinda Warren, eens de volgende voorspelling heeft gedaan: You may kill me, but you can not kill my kind. With each generation, the Warren witches will grow stronger, until at last three sisters will arrive. Together these three sisters will be the most powerful witches the world has ever known. They will be The Charmed Ones. Dit zei ze op haar eigen brandstapel tijdens de heksenvervolgingen in Salem.

De zussen

The Charmed Ones zijn samen het sterkst, maar ze hebben allemaal aparte kwaliteiten en maken hun eigen ontwikkelingen door in de serie.

Prue – Shannen Doherty
Prue is de oudste zus. Haar kracht is telekinese, ze kan voorwerpen verplaatsen met haar gedachten. Aan het begin van de eerste serie kan ze erg slecht met Phoebe overweg, maar later wordt dat beter. Dat komt doordat ze dacht dat het Phoebe’s schuld was dat haar verloving op de klippen is gelopen. Later in de serie krijgt ze een relatie met de agent Andy Trudeau, die uiteindelijk sterft. In seizoen 3 sterft ook zijzelf dankzij de demon Shax.

Piper – Holly Marie Combs
Piper kan mensen ‘bevriezen’, later in de serie komt daar ook nog de kracht om dingen te laten ontploffen bij. Aanvankelijk is ze chef-kok – bij haar eerste sollicitatie ontdekt ze haar magie en hoe handig die kan zijn – maar later krijgt ze haar eigen club: P3. In de tijd dat ze de middelste zus is moet ze continu bemiddelen tussen Prue en Phoebe. Piper wordt al snel verliefd op Leo, hun lichtgids (een soort beschermengel), die zich voordoet als klusjesman. Helaas mag dat niet volgens de regels van de magische gemeenschap en ze hebben er een hele kluif aan om te bewijzen dat het wel kan.

Phoebe – Alyssa Milano
Phoebe is als jongste zus een echte losbol, in de eerste aflevering verhuist ze net terug van New York, waar dingen niet helemaal zijn gelopen als ze had verwacht. Nu moet ze in Los Angeles weer een nieuw bestaan opbouwen en echt aan het werk! Phoebe krijgt een relatie met half-demon Cole, die gestuurd is om haar te doden. Hij kan dat alleen niet omdat hij langzaam écht verliefd wordt op Phoebe. Uiteindelijk trouwen ze en word hij ‘the Source’, de bron van al het kwaad en de machtigste demon in de onderwereld. Phoebe moet kiezen tussen haar zussen en Cole en kiest Cole. Later weet ze toch terug te keren naar haar zussen en vernietigen zij Cole samen. In de serie gaat Phoebe opnieuw studeren – Psychologie – en uiteindelijk krijgt ze een baan als adviescolumniste bij een krant.

Paige – Rose McGowan
Paige heeft dezelfde moeder als de anderen, maar haar vader is haar moeders lichtgids, haar ouders hebben haar laten adopteren omdat ze een verboden kind was. Heksen en lichtgidsen mochten immers geen relatie hebben. Als Piper een spreuk opzegt om een verloren heks te vinden, vlak na Prues dood, komt Paige in hun leven. Op dat moment is ze een maatschappelijk werkster, maar al snel daarna stopt ze met werken om zich op de magie te kunnen storten en in te halen wat ze in al die jaren gemist heeft. Later gaat ze toch weer bij een uitzendbureau werken. Bij een groot deel van haar baantjes zijn onschuldigen betrokken die ze moet redden van magische problemen. Dankzij haar vader is ze niet alleen heks, maar ook half lichtgids en kan ze orben, van de ene plek naar de andere flitsen. Op een van haar missies als lichtgids ontmoet ze Henry, met wie ze uiteindelijk trouwt.

De seizoenen

Het eerste seizoen werd in America vanaf 7 oktober 1998 uitgezonden. De laatste aflevering van de serie op 21 mei 2006, wat gebeurde er in al die tijd?

Seizoen een

Phoebe roept met een spreuk de krachten van de zusjes tot leven. De zussen leren in dit seizoen veel over hun krachten en over het redden van onschuldigen en de wereld. Aan het einde van de serie overlijd Prues vriend Andy Trudeau.

Seizoen twee

Prue heeft moeite met het verwerken van Andy’s dood en wil haar krachten niet meer gebruiken. Gelukkig komt ze hier weer over heen. De zussen leren dat ze hun krachten niet mogen gebruiken voor persoonlijk gewin en ontdekken dat hun vermeende klusjesman – en Pipers liefde – een lichtgids is.

Seizoen drie

In dit seizoen vraagt Leo Piper ten huwelijk. Omdat dit strikt tegen de regels van de magische gemeenschap in gaat, moet dit in het geheim gebeuren. Na een test van the Elders (Leo’s bazen) mogen ze uiteindelijk toch trouwen. De demon Belthazor (in zijn menselijke vorm Cole geheten) wordt op the Charmed Ones af gestuurd om hen te vermoorden, maar hij wordt verliefd op Phoebe en zij op hem, dus gaat zijn plan niet door. Aan het eind van de serie sterft Prue dankzij een aanval van de demon Shax.

Seizoen vier

Piper en Phoebe zijn kapot van verdriet om Prues dood. Als Piper Prue terug probeert te krijgen met een spreuk verschijnt Paige. Zij blijkt hun halfzusje te zijn, met enige moeite accepteert Paige tenslotte haar lotsbestemming en de Macht van Drie is weer compleet. Met zijn drieën verslaan ze the Source, de bron van al het kwaad, maar zijn krachten gaan ongemerkt over op Cole. Phoebe blijkt ook nog eens zwanger van hem te zijn en moet uiteindelijk kiezen tussen haar zussen of Cole en haar ongeboren zoon. Ze kiest het laatste en wordt de koningin van de onderwereld. Toch blijkt het goede in haar te sterk te zijn en samen vernietigen the Charmed Ones uiteindelijk Cole, maar Phoebes baby gaat ook verloren. Rond het eind van de serie moeten ze een moeilijke keuze maken: ze krijgen de mogelijkheid gewone stervelingen te worden. Dit aanbod nemen ze niet aan. In de laatste aflevering blijkt Piper zwanger te zijn!

Seizoen vijf

Cole blijkt toch niet geheel vernietigd te zijn en wil Phoebe bewijzen dat hij ook goed kan zijn. Als dit niet lukt wil hij alleen nog dood en the Charmed Ones zijn geheel bereid hem daarmee te helpen. Helaas lijkt hij bijna onkwetsbaar, maar uiteindelijk weten ze hem te verslaan. Verder krijgen Piper en Leo hun zoontje Wyatt. Na zijn geboorte worden plotseling al de Elders gedood en moet Leo hun plaats gaan vervangen. Hierdoor krijgt hij veel minder tijd voor Piper en Wyatt. Op het einde van het seizoen duikt ineens Chris op, een lichtgids uit de toekomst.

Seizoen zes

Leo komt nauwelijks nog op aarde, hij is druk met zijn nieuwe bestaan als Elder. Piper kan daar niet tegen en wil van hem scheiden. In een visioen ontdekt Phoebe wie Chris is: de tweede, nog ongeboren zoon van Piper en Leo. Door een vreemde speling van het lot wordt Piper gelukkig toch weer zwanger van Leo en zo blijft Chris bestaan. In dit seizoen komt voor het eerst de Magieschool aan bod. De directeur, een Elder en een vriend van Leo, wil in het geheim Wyatt doden, omdat hij bang is dat Wyatt in de toekomst slecht zal worden. Dit lukt hem niet. In de laatste aflevering bevalt Piper van baby Chris.

Seizoen zeven

Leo wordt een van de avatars, een groep magische wezens die koste wat het kost een utopie wil bereiken waarin goed en kwaad niet meer bestaat. Gelukkig ziet hij op tijd in dat dit plan alleen werkt doordat de avatars iedereen die deze utopie verstoort te vernietigen en draait hij de tijd terug. De zusjes hebben een nieuwe vijand: de demon Zankou. Bovendien heeft ene agent Sheridan door dat er iets vreemds aan de hand is met ze. Uiteindelijk besluiten ze hun bestaan als heksen op te geven en doen ze alsof ze in een ongeluk zijn omgekomen.

Seizoen acht

Het lukt de zussen maar moeilijk om te wennen aan hun nieuwe leven. Paige wordt steeds maar weer aangetrokken door een nieuwe protegé, Billy. Uiteindelijk wil Billy het stokje wel van the Charmed Ones overnemen om de Onschuldigen te beschermen. Billy ontdekt dat ze een oudere zus heeft die ontvoerd is door demonen. De zusjes geven het op zich te verstoppen en keren weer terug. Ze redden Billy’s zus Christy. De Engel van het Lot waarschuwt de zussen voor het Ultieme Gevecht. Uiteindelijk blijkt dat gevecht tegen Billy en Christy te zijn. De zussen verslaan Christy, maar Billy werd al die tijd gemanipuleerd door Christy, dus haar vergeven ze. In de laatste aflevering zie je iedereen uit de toekomst en het verleden terug, behalve Prue.
© 2009 - 2024 Tessaem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Deborah Harkness: AllerzielenrecensieBoekrecensie: Deborah Harkness: AllerzielenEen verhaal over een wereld waarin heksen, demonen en vampiers onder de mensen leven, zonder dat men daar weet van heeft…
De tante van... Philippe GilbertDe tante van... Philippe GilbertOndanks talrijke overwinningen miste Philippe Gilbert nog één kampioenstrui, een trui die zijn tante Marie Rose Gaillard…
Hoe is de MeToo-discussie over seksueel misbruik ontstaannieuws uitgelichtHoe is de MeToo-discussie over seksueel misbruik ontstaanIn 2017 barstte wereldwijd de discussie hevig los over seksueel misbruik. Zowel vrouwen als mannen deden op sociale medi…
Marie-Rose Morel: een wonder van een vrouwMarie-Rose Morel: een wonder van een vrouwMarie-Rose Morel is niet meer. Over haar politieke standpunten kan je het eens of oneens met haar zijn. Over haar moed e…
De film van ome WillemJoepie de Poepie, de Geitenbreiers en lust jij ook een broodje poep zijn pas een aantal van de bekende uitspraken die de…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Melinda_Warren http://nl.wikipedia.org/wiki/Charmed
Tessaem (11 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Televisie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.