InfoNu.nl > Muziek en Film > Theater > Schrijf je eigen toneelstuk

Schrijf je eigen toneelstuk

Kinderen die graag acteren willen misschien wel zelf hun toneelstuk schrijven, waarom niet? Ze vinden geen leuk stuk om te spelen en al improviserend is het eigenlijk veel spannender om je eigen stuk te maken. Zo gek is dat niet. En zo moeilijk is het ook al niet. Het voordeel is dat je alle vrijheid hebt in de keuze van je onderwerp, zelf kunt beslissen of je je aan de werkelijkheid wilt houden of dat je juist een fantastische draai aan het verhaal wilt geven. Alles kan!

Improviseer

Bedenk een paar personages en laat ze iets grappigs of spannends meemaken. Houd het kort en bedenk een goede afloop. Probeer eerst samen wat dingen uit voordat je ze opschrijft. Verzin verschillende rollen. Neem een paar rekwisieten en improviseer. Zeg maar wat en doe maar wat. Dat levert altijd wel iets op!

Deze sketches brengen je misschien op een idee voor een toneelstukje. Dat kun je uitwerken in de vorm van een script. Belangrijk is dat duidelijk is:
  1. Waar speelt het zich af?
  2. Wie spelen erin mee?
  3. Wat moeten de spelers doen en zeggen?

Maak het verhaal niet te ingewikkeld en geef de spelers geen grote lappen tekst.

Een gekke sketch

Plaats: Bij de dierenarts
Spelers:Mevrouw Dehondt, dierenarts in witte jas
Meneer Catseng verkleed
Zijn lievelingshuisdier
Dierenarts (opgewekt): Goedemorgen meneer Cats!
Meneer Cats (humeurig): Mijn liefste Mathilde heeft een maagzweer, heeft u daar wat tegen?
LievelingshuisdierGrrrr!
Dierenarts (heel bang):Ik ga even iets halen rent gillend weg

Voorbeelden om je op weg te helpen

  1. Verzin rare huisdieren met vreemde klachten waarmee je bij de dierenarts langsgaat.
  2. Verzin gekke klachten / enge ziektes waarmee je bij de huisarts langs kunt gaan en verkleed je en/of schmink je.
  3. Een heks komt bij de Blokker en zoekt een bezemsteel
  4. Een schooljuf weet opeens zelf niet meer de antwoorden op de vragen/sommen
  5. Een acteur verkleedt zich (b.v. als schaap) en doet net alsof dat heel normaal is. De andere acteur probeert er voorzichtig, tactvol achter te komen waarom hij/zij er zo uitziet. Probeer het ‘schaap’ niet te beledigen of te kwetsen anders loopt het weg!

Als het script klaar is kunnen de repetities beginnen. Belangrijk is dat de spelers zich inleven in de figuur die ze gaan spelen. De regisseur helpt hen daarbij. De technici (in zwarte kleren) zorgen voor het decor, decorwisselingen, en het licht.

Opletten

De acteurs moeten precies weten wanneer ze wat moeten zeggen of doen. Let dus goed op de andere spelers. Na welk gebaar, geluid of zin ben jij aan de beurt? Dat noem je cues. Je kun ze eventueel van te voren af spreken: als ik dit doe/zeg is het jou beurt om dat te doen/zeggen.

Bij de eerste repetities mogen de acteurs nog hun tekst van papier lezen, maar uiteindelijk moeten ze die uit het hoofd leren! Oefen ook de cues.

Auditie

Soms moet je eerst auditie doen voor een rol, dus een stuk tekst voordragen of een scene spelen om te laten zien dat jij geknipt bent voor die rol, en niemand anders! Als je op het toneel iets zegt, ga dan zoveel mogelijk met je gezicht naar het publiek staan zodat ze zien wie aan het woord is en ze je zo goed mogelijk kunnen verstaan. Laat de betekenis van je woorden tot je doordringen en zeg ze met het gevoel dat erbij hoort

Lees verder

© 2009 - 2017 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kennismaking met theatermaken voor kinderenKennismaking met theatermaken voor kinderenTheater is een speelse manier om de creativiteit van kinderen te ontwikkelen. Behalve creativiteit worden ook initiatief…
Een toneelstuk maken: het scriptEen toneelstuk maken: het scriptDe meeste toneelstukken worden gespeeld aan de hand van een toneeltekst of script. Je kunt heel eenvoudig een bestaande…
Theater voor kinderen: Leren improviserenIn het dagelijkse leven komt het regelmatig voor dat er zich onverwachte dingen voordoen en we ons aan moeten passen aan…
Koefnoen, hilarisch!Koefnoen, hilarisch!Al weer tien seizoenen lang kan Nederland genieten van grappige sketches, imitaties en parodieën veelal gebaseerd op de…
Activiteitenweek herfstvakantie - Laat maar waaienHet is weer bijna herfstvakantie en natuurlijk willen we allemaal wat leuks gaan doen met de kinderen. Gezellig het bos…
Bronnen en referenties
  • Applaus; M. Manning en B. Gramström

Reageer op het artikel "Schrijf je eigen toneelstuk"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Stine
Laatste update: 03-04-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Special: Kindertoneel
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!