DJ; De Nederlandse geschiedenis

Pas rond de jaren ’60 van de vorige eeuw kwamen in Nederland ook enkele DJ’s. Een DJ van het eerste uur was Joost den Draayer. Hij heeft heel veel betekend voor de Nederlandse muziek en de DJ. Onder zijn leiding komt ook de Top 40 van de grond, welke op in het begin op de zaterdagmiddag werd uitgezonden. De muziekstijlen maken een enorme groei door, house, trance en de gabbermuziek. De DJ kan zijn artistieke talenten ontplooien.

Algemeen

De DJ is in Amerika en Jamaica al een veelgebruikt begrip, wanneer in 1960 pas in Nederland de eerste DJ’s zich aankondigen. Wat eigenlijk begon als een radiopresentator die zijn muziek aan elkaar praatte, is uitgemond in een geheel nieuw soort artiestenvak.

De geschiedenis in Nederland

  • Radio Veronica begint op 21 april 1960 met het uitzenden van radio. Dit gebeurt vanaf het zendschip “Borkum Riff”. Willem van Kooten (Oftewel Joost den Draayer), Rob Out en Lex Harding zijn de DJ’s van het eerste uur. Joost krijgt in 1961 “Joost mag het weten”en nog geen 1,5 jaar later wordt hij door de lezers van “Muziek Expres” uitgeroepen tot de populairste DJ. Vrij snel daarna wordt de “Joost den Draayer Fanclub” opgericht.
  • Het is ook Den Draayer die op 2 januari 1965 de eerste “Zaterdagmiddaggebeurtenis” presenteert. Vanaf het zendschip draait hij voor de eerste keer de Nederlandse Top 40. Nog heel lang is de term “Vraag ernaar, hij ligt voor je klaar bij je platenhandelaar, het gedrukte exemplaar” te horen. De Top 40 was voor de eerder genoemde DJ’s een grote doorbraak.
  • Hetzelfde jaar, 1965, probeert ook de radiozender Hilversum 3 het jonge publiek te bereiken. Maar helaas zonder succes.
  • In 1968 richt Den Draayer zijn eigen platenlabel op: “Red Bullet” met onder ander Golden Earring onder contract. Hij is de eerste DJ die zijn eigen platen op de radio promoot. Tevens haalt hij Eddy Becker en Tom Mulder binnen.
  • Joost den Draayer verlaat Veronica op 8 november 1968, hij gaat namelijk bij de VPRO de Top 30 presenteren.
  • Maart 1971 krijgt Veronica concurrentie als zeezender. Joost begint samen met Jan van Veen Radio Noordzee. Den Draayer verlaat een jaar later deze zender, aangezien hij aangeeft dat de piratenradio zijn langste tijd heeft gehad. Radio Noordzee blijft tot augustus 1974 in de lucht, het uitzendschip heet “Mebo II”.
  • De Draayer krijgt in 1974 de presentatie van het tv programma “Joost mag niet eten”, bij de NOS. Dat jaar stopt Radio Veronica, op 31 augustus spreekt Rob Out de woorden: “Met het afscheid nemen van Veronica sterft ook een beetje de democratie in Nederland. Radio Veronica wordt verboden”.
  • In 1978 legt Den Draayer, de godfather van de Nederlandse hitradio, zijn functie als “platendraaier” neer. Hij gaat zich op zijn zaken richten.

De jaren ‘80

  • Aan het begin van de jaren ’80 komt de Hip-Hop naar Nederland. Het eerste pionierswerk is van MCMiker G & DJ Sven (van onder andere Kom van dat dak af).
  • In 1985 begint als DJ Erik E (Erik Eerdhuijzen, geboren in 1969) te draaien in de Prinsenhof te Zaandam op Hip-Hop avonden. Overdag was hij werkzaam in een platenzaak. In 1989 wordt hij DMC mix/scratch kampioen van Nederland. Hij behoort anno 2008 nog steeds tot de populairste DJ’s.
  • Rond 1987 kwam er meer werk op de markt van onder andere Born Free Mc (Struggle for live) en D.A.M.N. uit Eindhoven, die het eerste Nederlandse RAP album uitbracht.
  • Aan het eind van de tachtiger jaren, 1988, komt de house muziek ons land in. Aan het ontstaan van de house waren twee oorzaken verbonden. 1. Disco was van origine “zwarte” muziek (funk en soul) en populair in het undergroundcircuit bij voornamelijk het homoseksuele publiek. Het groeide uit tot een heteroseksuele blanke cultuur. De disco verloor hierdoor zijn verbondenheid met zijn oorsprong. 2. Na het begin van de jaren ’80 werd er nog amper nieuw materiaal uitgebracht. De commerciële platenmaatschappijen stapte over op alternatieven of gingen failliet. De goeroe van de house is tot op heden nog steeds nog steeds DJ Franky Knuckles.
  • In 1988 beginnen in het voorjaar de eerste housefeesten in de discotheek RoXY in Amsterdam met DJ Eddy de Clerg.

De eerste Nederlandse houseplaat wordt gemaakt door A-men: “Pay the Piper”. De plaat is gemaakt door Corne Bos samen met DJ Eddy de Clerq. De housescéne in Amsterdam was de eerste tijd “Mellow” (vergelijkbaar met love and peace uit de Flover Power tijd), met hits als “Atlantic Ocean”, van Waterfall.

In Rotterdam overheerste de “Gabber”muziek. De naam Gabber is afkomstig van het gebruik door voornamelijk voetbalfans. Deze muziek behaalt al snel 200 beats per minuut, ten opzicht van 120 tot 140 van een “gewone” houseplaat. Al in 1996 komt de Gabbermuziek aan zijn einde, mede door het persiflage “Gabbertje” van Hakkuhbar, waardoor het niet langer stoer was een gabber te zijn.
© 2008 - 2025 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 40 geschiedenisDe Top 40 is ontstaan bij het vroegere Radio Veronica. Vanaf 2 januari 1965 verscheen de eerste editie onder de naam ‘Ne…
De geschiedenis van de zeezender Radio VeronicaDe geschiedenis van de zeezender Radio VeronicaAan het eind van de jaren vijftig is het maar treurig gesteld met het muziekaanbod op de Nederlandse radio. Er zijn twee…
50 jaar Top 40 in Nederland (1965-2015)50 jaar Top 40 in Nederland (1965-2015)Op 2 januari 2015 bestaat de Nederlandse Top 40 exact vijftig jaar. Op initiatief van Radio Veronica-medewerker Joost de…
Joost mag het wetenJoost mag het wetenIemand vraagt je wat. En je weet daar het antwoord niet op. Dan is een veel gezegde uitspraak: "Joost mag het weten". Oo…

DJ: Nederland vanaf de jaren ‘90Inmiddels is de DJ allang geen reporter meer, maar een artiest. In het land treden zij op, vooral op grote feesten als S…
DJ; Vanaf de jaren ‘80Vanaf de jaren ’80 begint een DJ steeds meer een artiest te worden in plaats van een radio reporter. Ook gingen de DJ’s…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 12-02-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.