Biografie: Canadese drumkoning Daniel Adair

Daniel Patrick Adair (19-02-1975, Vancouver) is een Canadese drummer, percussionist en producer. Ook beheerst hij nog (bas)gitaar, en is sinds 1995 als professioneel muzikant actief. Adair is vooral bekend als drummer van de Canadese band Nickelback. Daar drumt hij sinds 2005. Maar Adair heeft ook nog van 2002-2004 bij 3 Doors Down gedrumd, en heeft nog veel samengewerkt met o.a, Martone, Thornley, Theory Of A Deadmen, Suspect en Bo Bice. Adair staat met name bekend als een zeer goede drummer met een ruige drumstijl met zeer veel hoogwaardige drumskills. Puur bij toeval kroop Daniel als 13-jarige jongen voor de eerste keer achter een drumstel. Zijn vader was namelijk zelf ook drummer, en had nog een paar oude drumstellen van het merk 'Ludwig'. Zonder dat Daniel precies wist wat hij aan het doen was, pakte hij één van die Ludwigs, begon hij die Ludwig op te stellen en ging hij er wat op slaan. De dagen die daar op volgden ging hij langzamerhand steeds meer video's bekijken van beroemde drummers. Dat was voor hem meteen de uitgelezen kans om op die manier stukje bij beetje te leren hoe een drumstel precies werkt en wat je er zoal mee kan doen.

Bron: Sezzles, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Sezzles, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

"The harder you work, the luckier you can get."

Op een dag kwam zijn broer met het album "Hempispheres" van Rush aanzetten, en gaf die aan Daniel. Puur ter inspiratie. Dat was een goede zet, want vanaf die dag veranderde de manier waarop Daniel naar muziek luisterde compleet. Hij raakte bezeten, of eigenlijk geobsedeerd, door drums en begon zichzelf allerlei riffs en fills in te studeren van John Bonham, Neil Peart, Tim Alexander en Lars Ulrich. Dat werden dan ook direct Daniel's grote idiolen, en dat zijn ze ook altijd gebleven. Zijn levensmotto, "The harder you work, the luckier you can get", bleek achteraf voor hém ook de waarheid te zijn.

Het kleine begin van zijn carriére

Toen Daniel iets ouder was, nog wel tiener, ging Daniel in een muziekwinkel werken. Zijn interesse voor muziek was inmiddels weer wat gedoofd, maar bij die muziekwinkel leerde hij meer muziekstijlen kennen, waardoor zijn grote interesse in muziek weer helemaal terugkwam en zich zelfs nog verder verbreedde. Hij leerde zichzelf basgitaar spelen, nam drumlessen, en begon in de omgeving wat op te treden met verschillende lokale coverbands. Daarnaast leerde hij zo ook te zingen terwijl hij drumde. Niet wetende dat hij zou uitgroeien tot de drumkoning die hij uiteindelijk wel is geworden.

Daniel's professionele carrière

Adair was al iets bekend aan het worden door wat lokale concerten gedrumd te hebben. Op een dag werd hij uitgenodigd om auditie te doen bij gitarist David Martone, afgestudeerd aan Berklee College of Music, die een instrumentale band wilde beginnen. Die band, 'Martone', kwam er en in 1999 begonnen de opnames voor het eerste album. Adair zei eens in een interview: "David was én is nog steeds de beste gitarist met wie ik ooit heb samengewerkt. Sinds het opstarten van 'Martone' hebben we samen enorm veel mooie en uitdagende muziek gecreëerd. David's muziek heeft mij geholpen altijd tot het uiterste te gaan in mijn drumpartijen. Niet vergetende dat hij altijd mijn grootste inspiratiebron is geweest. Daardoor werden mijn drumvaardigheden 'volwassener', en kreeg ik al snel de kans om een paar grote optredens te drummen".

3 Doors Down, Nickelback en ander (sessie)werk

In de zomer van 2002 kreeg Adair de kans om auditie te doen voor de multi-platinum en de in Mississippi gevestigde band 3 Doors Down. Daar werd hij aangenomen, en had dus als tournee- en studiodrummer direct een baan met meer zekerheid. Tijdens zijn tijd met de band heeft hij het studioalbum 'Seventeen Days' en live-album 'Another 700 Miles' opgenomen, heeft hij door 14 verschillende landen getourd, en was hij steeds vaker op tv te zien.

Bron: Stuart Sevastos, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Stuart Sevastos, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
In januari 2005, verruilde Adair de Amerikaanse band 3 Doors Down voor de Canadese band Nickelback. Dit ging wederom via een auditie. Zeven maanden later kwam het eerste album van Nickelback met Adair als drummer uit, 'All The Right Reasons". Dat album kwam meteen al binnen als nummer 1 in de Billboard-lijst.

Op 21 oktober 2007 maakte voormalig "Eighteen Vision"-frontman James Stephen Hart bekend dat hij de nieuwe band "Burn Halo" had opgericht, en dat Adair daarvoor drumtracks zou gaan opnemen.

In 2008 werd de opvolger van het in 2005 uitgebrachte Nickelback-album 'All The Right Reasons' gereleased, onder de naam 'Dark Horse'. De eerste single daarvan, 'Gotta Be Somebody', werd uitgebracht op 29 september van dat jaar. 'Dark Horse' werd geproduceerd door producer Robert John "Mutt" Lange.

Op 21 november 2011 bracht Adair samen met de ander bandleden van Nickelback het album 'Here and Now' uit. Dit album bevat de singles 'This Means War' en 'Bottoms Up'.

In 2014 bracht Adair, samen met de rest van Nickelback, opnieuw een nieuw album uit. 'No Fixed Adress' werd op 17 november dat jaar officieel gereleased.

Tussen het werk voor Nickelback door, gaf Adair nog drumles aan studenten, en was Adair ook nog vaak te zien en/of te horen bij Theory of a Deadman, Bo Bice, Martone, en Thornley. En zo is hij dus altijd een zeer gewilde studio- en tourneedrummer gebleven.

Een overzicht van alle albums, per band/artiest, waar hij (alle) drumtracks voor inspeelde:

 • 1995 Martone - Shut Up 'N Listen
 • 1999 Martone - Zone
 • 2002 Martone - A Demon's Dream
 • 2003 Suspect - Suspect
 • 2004 3 Doors Down - Another 700 Miles (Live Album Away From the Sun tour)
 • 2005 3 Doors Down - 3 Doors Down Live (DVD)
 • 2005 3 Doors Down - Seventeen Days
 • 2005 Nickelback - All the Right Reasons
 • 2005 Theory of a Deadman - Gasoline (enkel de song "Santa Monica")
 • 2006 Bo Bice - The Real Thing (enkel de song "You're Everything")
 • 2007 Martone - When Aliens Come
 • 2007 Martone - Live in Your Face (DVD)
 • 2008 Martone - Clean
 • 2008 Nickelback - Dark Horse
 • 2009 Burn Halo - Burn Halo
 • 2009 Thornley - Tiny Pictures
 • 2011 Nickelback - Here and Now
 • 2013 Decent Lee - A Risk Worth Taking
 • 2014 Nickelback - No Fixed Adress

Lees verder

© 2015 - 2024 Mwaaij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verhaal van Daniël in de leeuwenkuil en zijn betekenisHet verhaal van Daniël in de leeuwenkuil en zijn betekenisIemand die in het hol van de leeuw gaat, neemt een groot risico. Daniël nam een risico toen hij trouw bleef aan zijn gel…
Albumrecensie: Spoon - Hot Thoughts (2017)recensieAlbumrecensie: Spoon - Hot Thoughts (2017)Spoon is een Amerikaanse indierockband die in 1993 werd opgericht. Tot 2017 brachten ze acht albums uit die allemaal goe…
Kortsluiting-Lieneke DijkzeulKortsluiting-Lieneke DijkzeulKortsluiting gaat over een jongen die geen ouders meer heeft die voor hem kunnen zorgen. Hij komt in een pleeggezin, maa…
Drumstel, de basicsEen drum kit is een veelzijdig instrument en is inzetbaar in bijna elke muziekstijl. Opvallend is dat een drumstel uit e…

Bon Jovi gooit op alle fronten het roer om!New Jersey-rockband Bon Jovi werd opgericht in 1983 door frontman John Bongiovi. Echter kwam de grote doorbraak pas in 1…
Biografie: Jan Hammer de man achter de muziek van Miami ViceBiografie: Jan Hammer de man achter de muziek van Miami ViceWie is Jan Hammer? De meeste mensen die in de jaren 80 de televisieserie Miami Vice volgden, weten hoogstwaarschijnlijk…
Bronnen en referenties
Mwaaij (10 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.