Bon Jovi gooit op alle fronten het roer om!

New Jersey-rockband Bon Jovi werd opgericht in 1983 door frontman John Bongiovi. Echter kwam de grote doorbraak pas in 1986. Al snel werd er op kritische manier van alle kanten tegen de band aangeschopt. Hun muziek was bagger, net als hun live-optredens, en ga zo maar door. Niets bleek minder waar. Ze bleven namelijk gewoon doorgaan met waar ze altijd al van hadden gedroomd, en behaalden daar enorm veel successen mee. Zo werden ze in totaal voor vijftien verschillende awards 67 keer genomineerd, en wonnen ze er 21 (Billboard, Grammy, VH1, Juno, MTV, etc.). Daarnaast verkochten ze alleen al in de VS 21,8 miljoen albums, stonden ze 25 keer in de Billboard Hot 100 (waarvan vier keer op nummer 1), en kwamen ze met vijf studio-albums terecht op nummer 1 in de Billboard 200. Uiteraard moest de band er keihard voor werken, maar aan de andere kant leek het ze allemaal voor de wind te gaan. Na ruim 30 jaar, juist wanneer niemand dat meer verwachtte, sloeg de onrust dan toch toe in de band... In 1983 werd het debuutalbum van New Jersey-rockband Bon Jovi uitgebracht. Dat album ging ook 'Bon Jovi' heten. De band is opgericht door singer/songwriter John Bongiovi, die kort daarna op advies van zijn manager zijn naam officieel liet veranderen in Jon Bon Jovi. De andere vier leden waren gitarist/singer/songwriter Richie Sambora, toetsenist David Bryan (officieel David Rashbaum), drummer Tico Torres en bassist Alec John Such.

De band's definitieve doorbraak

Zowel hun debuutalbum als hun tweede album, '7800 Degrees Fahrenheit' (1985), waren beide niet erg succesvol. Maar met hun derde album ‘Slippery When Wet’ in 1986, brak de band wereldwijd door. Met dat album scoorde de band meteen internationaal hun eerste nummer 1-album. Op dat album staan de wereldhits ‘You Give Love A Bad Name’, ‘Wanted Dead Of Alive’ en ‘Livin’ On A Prayer’. Ook kwamen nog de volgende albums uit:

 • New Jersey (1988)
 • Keep The Faith (1992)
 • Crossroad (1994)
 • These Days (1995)
 • Crush (2000)
 • Bounce (2002)
 • This Left Feels Right (2003)
 • Have A Nice Day (2005)
 • Lost Highway (2007)
 • The Circle (2009)
 • Greatest Hits (2010)
 • What About Now (2013)

April 2013 werd gesuggereerd dat gitarist en (mede-)songwriter Richie Sambora de band verlaten zou hebben. Dit werd niet veel later ook officieel bekendgemaakt. Echter is de reden van Sambora's vertrek altijd een beetje in het midden blijven liggen. Volgens sommigen was zijn (overmatige) drank- en drugsgebruik de druppel voor Jon Bon Jovi. Hij zou Sambora er tijdelijk uit hebben gezet, en de gitarist zou gewoon weer terug kunnen keren als hij weer 'clean' was.
Bron: JoanneRudd, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: JoanneRudd, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Echter doken er later weer andere verhalen op dat Jon en Richie ruzie zouden hebben gehad over geld. Dát is nooit officieel bekendgemaakt, en als één van de twee een keer te zien was in een of ander interview, werd er altijd met respect over elkaar gesproken, en werd een reünie van de band nooit uitgesloten. Dat is een kwestie waar alleen de mensen achter de schermen het complete en werkelijke verhaal van kennen. Wel is bekend dat Sambora anno 2015 een eigen bandje heeft en veel samenwerkt met o.a. gitariste Orianthi. Sambora werd vanaf zijn vertrek al vervangen door Phil-X.

Maar er is nog meer...

In 2015 maakt de band ineens bekend dat ze zullen vertrekken bij platenlabel Mercury Records, en ook dat vervangend gitarist Phil-X definitief de vaste Bon Jovi-gitarist wordt. Hij was ook al op het album 'Burning Bridges' te horen, dat september 2015 werd uitgebracht, en zo bleek een terugkeer van Sambora toch nagenoeg uitgesloten te zijn. Het album 'Burning Bridges' is dus tevens meteen het laatste Bon Jovi-album via Mercury Records, en is eigenlijk uitgebracht als beëindiging van het contract met Mercury. In de titletrack van dat album haalt de band behoorlijk uit naar het platenlabel, en dan voornamelijk naar de eigenaar ervan. In dat nummer wordt onder andere het volgende gezongen:

“After 30 years of loyalty, they let you dig the grave / Now maybe you can learn to sing or strum along / Well I’ll give you half the publishing /You’re why I wrote this song.”

Ook gaf Jon Bon Jovi nog wat uitleg in een interview met Billboard: “De tekst komt enorm hard aan, maar dat laat iedereen juist zien wat de stand van zaken is. Luister maar eens echt goed naar de tekst, want het legt gewoon uit wat er precies is gebeurd. En dat is dat." Het was dus op meerdere punten het einde van een tijdperk, waarin de band 30 jaar lang veel zekerheid had, en het toont maar weer aan hoe snel dat om kan slaan.

Lees verder

© 2015 - 2024 Mwaaij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat verdienen de leden van rockbands?Wat verdienen de leden van rockbands?In de muziekindustrie valt veel geld te verdienen. De leden van de rockband AC/DC verdienen gezamenlijk maar liefst bijn…
Theater- en Dvd-recensie: One night of QueenrecensieTheater- en Dvd-recensie: One night of QueenGary Mullen & The Works zijn verantwoordelijk voor een goed in elkaar gezette show rond de legendarische band Queen. Het…
Pop-punk band MakeBelievePop-punk band MakeBelieveMakeBelieve werd in 2006 opgericht door Joey Dussel en Pim de Mol. De band is geinspireerd door Paramore, Boys Like Girl…

K3: levensloop en succesverhaal van de meidengroepK3: levensloop en succesverhaal van de meidengroepJe vindt de meidengroep leuk of niet maar over één ding is iedereen het eens: K3 is een onwaarschijnlijk succesverhaal.…
Biografie: Canadese drumkoning Daniel AdairDaniel Patrick Adair (19-02-1975, Vancouver) is een Canadese drummer, percussionist en producer. Ook beheerst hij nog (b…
Bronnen en referenties
Mwaaij (10 artikelen)
Laatste update: 14-10-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.