K3: levensloop en succesverhaal van de meidengroep

K3: levensloop en succesverhaal van de meidengroep Je vindt de meidengroep leuk of niet maar over één ding is iedereen het eens: K3 is een onwaarschijnlijk succesverhaal. Een hele generatie groeide op met de aanstekelijke deuntjes van de groep. Het volslagen onbekend trio nam in 1999 deel aan de Belgische voorrondes van het Eurovisie Songfestival en werd er de grond ingeboord. Maar al gauw werd de formatie een gigantisch succes in België en Nederland. Anno 2015 is K3 één van de paradepaardjes van mediagigant Studio 100. Met tientallen populaire hits, films en TV-series, musicals, DVD's, boeken en binnenkort ook een nieuwe animatiereeks is de marktwaarde van K3 enorm.

Levensloop en succesverhaal van K3

Mascara

De Vlaamse producer Niels William richtte K3 op in 1997. In deze periode kenden de Spice Girls hun grootste successen en zijn bedoeling was aanvankelijk om een soort 'Vlaamse Spice Girls' te creëren. De groep heette toen nog ‘Mascara’ maar werd voor de grap soms ‘K3’ genoemd, omdat de namen van de eerste drie zangeressen toevallig allemaal met 'K' begonnen: Karen Damen, Kristel Verbeke en Kelly Cobbaut.

Karen Damen werd geboren op 28 oktober 1974 en kwam uit Wilrijk. Voor haar K3-tijd werkte ze vooral in de horeca in het Antwerpse.

Kristel Verbeke was geboren op 10 december 1975 en kwam uit Hamme. Ze werkte als bankbediende in Laarne en zong in het achtergrondkoortje van Niels William. Ondanks haar jonge leeftijd kreeg ze heel wat klappen te verwerken. Op haar dertiende scheidden haar ouders en haar beide zussen waren om het leven gekomen, de ene door koolmonoxidevergiftiging en de andere door een ongeval. Bij het begin van K3 overleed ook Kristel's vader aan longkanker.

K3

Kelly Cobbaut koos voor haar studies musical en verliet de groep al begin 1998. Deborah Ostrega nam even haar plaats in maar ook zij haakte korte tijd later af. Ze zag het immers niet zitten om in het Nederlands te zingen. Uiteindelijk nam Kathleen Aerts haar plaats in. Het was louter toeval dat de voornaam van deze zangeres ook met 'K' begon, maar men besloot toen om de naam van de groep definitief naar 'K3' om te dopen.

De grote doorbraak

De eerste K3-single 'Wat ik wil' was een flop. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat haast niemand dit liedje nog kent. In 1999 nam de meidengroep deel aan de Belgische preselecties van het Eurovisie Songfestival met het lied 'Heyah Mama' geschreven door Miguel Wiels. Jurylid Marcel Vanthilt boorde de groep ter plekke de grond in en noemde het trio ‘charcuterie met peren' en 'fijne vleeswaren' met ‘babymuziek’ die maar beter bij Studio 100 ondergebracht kon worden. Niemand die toen al vermoedde hoe profetisch deze woorden nog zouden blijken.

Ondanks alle kritiek betekende 'Heyah Mama' voor K3 wel de grote doorbraak. De single stond vijfentwintig weken in de Belgische Ultratop 50 en haalde zelfs de tweede plaats. Ook in Nederland werd het aanstekelijk nummer een hit. Het bereikte de negende plaats in de Single Top 100.

Overname van de meidengroep door Studio 100

In 2002 verkocht Niels William de groep aan Studio 100, het mediabedrijf van Gert Verhulst en Hans Bourlon. Sindsdien schrijft Miguel Wiels samen met Alain Vande Putte en Peter Gillis steevast de muziek. Studio 100 maakte van K3 een buitengewoon succes. K3 bleef in de eerste plaats een muziekband maar breidde de activiteiten steeds verder uit. Zo is K3 te zien in tal van DVD’s en is er ook een stripreeks en boekenreeks over de groep. Sinds 2007 is er ook een Duitse K3 onder de benaming 'Wir 3'. Hun eerste single was 'Heyah Mama' in een Duitse versie.

K3-Films

De eerste K3-film ‘K3 en het magische medaillon’ kwam er al in 2004, gevolgd door ‘K3 en het ijsprinsesje’ in 2006 en ‘K3 en de kattenprins’ in 2007. December 2012 kende de lancering van de vierde K3-film, ‘K3 Bengeltjes’. Zowel de film zelf als de titelsong ‘Waar zijn die engeltjes’ werd een gigantisch succes. In februari 2014 volgde de vijfde film ‘K3 Dierenhotel’.

TV-series

In 2003 kwam de reeks ‘De wereld van K3’, een televisieserie voor kinderen die een groot succes kende. In 2010 besloot men om een nieuwe sitcom te maken met K3 in de hoofdrol. ‘Hallo K3’ werd in 2011 voor het eerst uitgezonden en was meteen een schot in de roos. In de komische reeks is K3 te zien naast acteurs als de Belgische komiek Jacques Vermeire.

Musicals met K3

In de loop der jaren trad K3 ook op in verschillende musicals. In ‘Doornroosje’ speelden ze drie goede feeën. De tweede K3-musical ‘De drie biggetjes’ was al even succesvol. Ook voor ‘Alice in Wonderland' vlogen de tickets als zoete broodjes de deur uit.

Nieuwe animatiereeks met K3

In 2015 maakte K3 tijdens het programma ‘K3 zoekt K3’ bekend dat er in de toekomst een animatiereeks met K3 in de hoofdrol komt.

Van K2 zoekt K3 naar K3 zoekt K3

K2 zoekt K3

In 2009 verliet Kathleen de groep. Josje Huisman nam haar plaats in na een wekenlange zoektocht in de TV-show ‘K2 zoekt K3’, te zien op de Vlaamse zender VTM en de Nederlandse zender SBS6. Aanvankelijk was het de bedoeling om samen te werken met RTL4 maar de zender haakte in extremis af. 'MaMaSé!', de eerste single van het 'nieuwe K3', was meteen een groot succes.

K3 zoekt K3

Op 18 maart 2015 kondigden de drie zangeressen in een emotionele persconferentie het einde van de groep in zijn huidige bezetting aan. Drie nieuwe meiden zullen hun plaats innemen na een zoektocht tijdens een wervelende tv-show van september tot begin november, gepresenteerd door de Vlaamse presentator Niels Destadsbader en de Nederlandse zanger Gerard Joling. De show is elke vrijdagavond te zien op de Vlaamse zender VTM en de Nederlandse omroep SBS6.

Duizenden kandidates schreven zich in, allen met dezelfde droom: deel uitmaken van de nieuwe K3. In de eerste afleveringen van de show traden de kandidates op voor een publiek van kinderen, mama’s, papa’s en grootouders. Slechts wanneer drie van de vier groepen het optreden goed vonden en voor de kandidate afdrukten schoven de tribunes open en kon het meisje voor de vierkoppige jury bestaande uit K3 en Gert Verhulst verschijnen.

Na een zware bootcamp met zang, dans en acteren bleven uiteindelijk nog tien kandidates over. Zij streden in wekelijkse live-shows voor een plaatsje in de nieuwe K3. Na de eerste liveshow viel Laura als eerste af. Suzan was de tweede afvaller. In de derde liveshow moesten twee meisjes de show verlaten. Het werden Demi en Nora, die na een tweede slechte zangprestatie op rij de jury niet langer kon bekoren.

De nieuwe K3

De grote finale van 'K3 zoekt K3' werd rechtstreeks uitgezonden op vrijdag 6 november 2015. In de finale streden de zes overblijvers Hanne, Lauren, Jindra, Lisa, Marthe en Klaasje voor een felbegeerd plaatsje in de nieuwe K3. De grootste kanshebbers leken vooraf de Vlaamse Hanne en Marthe, beide immens populair bij de kijker, iets waar Gert Verhulst niet ongevoelig voor is. Het voortdurende succes van K3 staat of valt uiteindelijk met het publiek dat de CD's, DVD's en tickets koopt en dat beseft men bij Studio 100 maar al te goed.

De wervelende show opende met een historisch moment: het allerlaatste live-optreden op televisie van de 'oude K3' met Karen, Kristel en Josje. Tijdens de finale werden daarna acht groepen van telkens drie zangeressen gevormd. Van deze acht mogelijke K3-groepjes zou één combinatie uiteindelijk de nieuwe K3 worden. Na de televoting bleven van deze acht groepen nog vijf combinaties over. Het viel meteen op dat de kansen van sommige deelneemsters op dit moment sterk waren toegenomen of verkleind. Zo zat Hanne in vier van de vijf resterende combinaties. Ze had dus een kans van tachtig procent om tot de nieuwe K3 te behoren. Lisa zat maar in één overblijvende samenstelling en zag haar kansen bijgevolg krimpen tot twintig procent om nog deel uit te maken van de nieuwe K3.

De kijker kreeg vervolgens voor het eerst vijf gloednieuwe K3-songs te horen, waaronder 'Kusjessoldaten', 'Jij bent de bom' en het rapnummer 'Een kus van de juf en een bank vooruit'. Meteen viel op dat niet alleen de samenstelling van de groep maar ook het geluid van K3 voortaan een nieuwe, jongere weg inslaat.

Uiteindelijk kwamen Hanne, Marthe en Klaasje als winnaars uit de bus. De Nederlandse Klaasje paste qua karakter wellicht het best bij de twee Vlaamse zangeressen Hanne en Marthe, een factor die zeker zal hebben meegespeeld bij het samenstellen van de nieuwe groep. Al tijdens de liveshow noemde ex-K3 Kristel de winnende combinatie 'a match made in heaven'. Uiteraard werd de samenstelling van de nieuwe K3 grotendeels bepaald door Gert Verhulst, Miguel Wiels en de mensen achter de schermen bij Studio 100. Dat is ook logisch. K3 is nu eenmaal een miljoenenbusiness en het is dan ook heel belangrijk dat de drie zangeressen zowel wat betreft de zang als het karakter bij elkaar passen, gezien de vele optredens en shows die in het verschiet liggen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Netflix?Wat is Netflix?Korte tijd na de komst naar Nederland heeft Netflix al meer dan één miljoen leden aan zich weten te binden. Wereldwijd h…
Nederlands succes musicalsOf moet er aan de titel “... en droom Joop van den Ende” toevoegen? Het is nagenoeg alles Van den Ende wat de klok slaat…
Netflix op je tv met Wii of Wii UHeb jij een Netflix-account? Dan wil je misschien je favoriete series en films niet alleen op je computer kijken, maar o…
Diana Ross de zangeresDe carriere van Diana Ross als soulzangeres is een Amerikaanse droom. Ze is een wereldster, een diva en een van de succe…

Hoe de oude K3 de nieuwe K3 werdHoe de oude K3 de nieuwe K3 werdIn 1998 veroverde de Belgische meidengroep K3 de harten van vele meisjes en jongens. Soms zelfs van de vaders. In eerste…
Bon Jovi gooit op alle fronten het roer om!New Jersey-rockband Bon Jovi werd opgericht in 1983 door frontman John Bongiovi. Echter kwam de grote doorbraak pas in 1…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Richard Broekhuijzen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/K3_%28muziekgroep%29
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Heyah_mama
  • http://www.hln.be/hln/nl/34606/Story/article/detail/2507050/2015/10/29/Gerard-Joling-K3-uitgelekt-Dan-stop-ik-als-presentator.dhtml
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kristel_Verbeke
  • http://www.vandaag.be/entertainment/147812_rot-geamuseerd-met-kristel-en-karen.html
Karldelauw (112 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.