Hoe de oude K3 de nieuwe K3 werd

Hoe de oude K3 de nieuwe K3 werd In 1998 veroverde de Belgische meidengroep K3 de harten van vele meisjes en jongens. Soms zelfs van de vaders. In eerste instantie bestond de groep uit Karen, Kristel en Kelly en heetten ze nog niet K3, maar Mascara. Kelly stapte uit die groep, omdat ze een musicalstudie wilde volgen. Daarna nam Kathleen haar plaats in en werd de naam veranderd in K3. Ze braken het eerst door in Vlaanderen en een jaar later ook in Nederland. Vanaf dat moment kregen ze echt naamsbekendheid. In 2009 besloot Kathleen de groep te verlaten en werd er een nieuw K3-tje gezocht. In 2015 besloot de "oude" K3 plaats te maken voor een jongere generatie. Vanaf dat moment bestaat K3 uit Hanne, Klaasje en Marthe.

Inhoud


Hanne, Marthe en Klaasje / Bron: Studio 100Hanne, Marthe en Klaasje / Bron: Studio 100

K3

Zeg je de naam K3, dan zeg je direct Hanne, Klaasje en Marthe. Dat klopt. Sinds 2015 vormen zij de meidengroep K3. Daarvoor bestond - de toen nog volledig Belgische meidengroep - uit drie hele andere dames. Wie waren dat eigenlijk? Maar eerst wat meer informatie over Hanne, Klaasje en Marthe.

Hanne Verbruggen

Hanne is op 3 maart 1994 geboren. Het gezin waaruit zij komt is muzikaal, maar Hanne zelf had tot voordat ze meedeed aan de audities voor de nieuwe K3, nog nooit op een podium gestaan. Toch kreeg zij direct een wildcard voor de 1e liveshow. Zij heeft de leeftijd van 21 jaar bereikt op het moment dat ze tot de nieuwe K3-groep behoort.

Klaasje Meijer

Klaasje is op 2 maart 1995 geboren. Ze is de enige Nederlandse en woonde voordat zij een K3-tje werd, in Amsterdam. Ze is muzikaal. Voordat ze aan de audities van K3 meedeed, zong ze in een kerkkoor. Daarnaast speelde ze dwarsfluit. Zij heeft de leeftijd van 20 jaar bereikt op het moment dat ze tot de nieuwe K3-groep behoort.

Marthe de Pillecyn

Marthe is op 16 juli 1996 geboren. Zij had al ervaring met zingen voordat ze aan de audities van K3 meedeed. Ze zong al vanaf 2007 in het Studio 100 koor. Zij heeft de leeftijd van 19 jaar bereikt op het moment dat ze tot de nieuwe K3-groep behoort.

Ontstaan meidengroep K3

In 1997 vormden de Belgische zangeressen Karen Damen, Kristel Verbeke en Kelly Cobbaut samen een meidengroep. De naam die zij voor hun groep hadden bedacht was Mascara en dus nog geen K3.

Hoe kwam de naam K3 tot stand

Na de cover van het liedje Alles heeft een Ritme (oorspronkelijk van Frizzle Sissle) besloot Kelly om uit de groep te stappen. Ze wilde zich meer op musicals richten en besloot om daarvoor een studie te gaan volgen. In 1998 kwam Kathleen Aerts in de groep. Het klikte meteen tussen de drie meiden. Het grappige was dat alle drie de namen met een K begonnen - dat was ook al het geval met Kelly erbij - en daarmee werd de naam K3 geboren.

Wijziging in formatie oude K3

K3 bleef een tijd lang K3, totdat Kathleen in 2009 aangaf dat zij met K3 wilde stoppen. Ze wilde graag solo verder. Op 25 maart 2009 werd bekendgemaakt dat ze op zoek gingen naar een nieuw K3-tje. Tijdens het Studio 100 Zomerfestival eind juni 2009, nam Kathleen daadwerkelijk afscheid van K3. Vanaf dat moment werd K3 tijdelijk K2. Vanaf 23 augustus 2009 probeerden 4.000 meiden tijdens een televisieprogramma op SBS 6 - K2 zoekt K3 - om een kans te maken om Kathleen op te volgen. Uiteindelijk won de Nederlandse Josje Huisman op 3 oktober 2009. De eerste single in de nieuwe hoedanigheid was MaMaSé! Verder kwam in november van datzelfde jaar een nieuw album uit. Dat album bestond uit maar liefst twee cd's. Op één cd stonden twaalf nieuw nummers en op de andere de reeds bestaande liedjes, die opnieuw - samen met Josje - waren ingezongen. In 2011 kwam hun eigen televisieprogramma - Hallo K3! - op de televisie.

Kristel Verbeke

Voluit heet ze Kristel Philemon Charlotte Verbeke. Ze is geboren op 10 december 1975 in het Belgische Hamme. Toen K3 werd opgericht, was ze 22 jaar oud. In 2003 is ze getrouwd en samen hebben ze twee dochters.

Karen Damen

Zij heet voluit Karen Franciska Maria Louisa Damen en is op 28 oktober 1974 in het Belgische Wilrijk geboren. Ten tijde van het oprichten van was zij 23 jaar oud. Ze heeft een zoon die in 2010 is geboren.

Josje Huisman

Zij heet voluit Josina Cornelia Huisman. Ze is op 16 februari 1986 in het Nederlandse Heusden geboren. Toen zij de plaats van Kathleen Aerts bij K3 innam, was zij 23 jaar oud. Josje is moeder van een zoon, die in 2018 werd geboren.

K3 zoekt K3

Niets wees erop dat er een einde zou komen aan K3 bestaande uit Josje, Karen en Kristel. Ze traden volop op en ineens - op 18 maart 2015 - maakten ze bekend dat zij met K3 wilden stoppen, maar dat ze niet wilden dat K3 definitief zou ophouden. Ze gaven aan dat ze plaats wilden maken voor een hele nieuwe K3-groep.

Zoektocht

Vanaf 4 september 2015 tot en met 6 november 2015 werd het programma K3 zoekt K3 door SBS 6 uitgezonden. Het programma werd door Gerard Joling en Niels Destadsbader gepresenteerd. Hierin waren Karen Damen, Kristel Verbeke, Josje Huisman en Gert Verhulst op zoek naar drie nieuwe meiden. Er hadden zich in totaal 6.081 kandidaten aangemeld om auditie te doen. Hiervan kwamen iets meer dan de helft uit Vlaanderen. Er was een minimale leeftijdsgrens en dat was 18 jaar. Van al deze kandidaten bleven er uiteindelijk 100 meiden over. Zij kwamen in het televisieprogramma en moesten een door hun gekozen K3-nummer ten gehore brengen. Na vier afleveringen bleven er van deze honderd meiden slechts zesentwintig over.

Jury

De jury bestond uit zowel een publieks- als vakjury. De publieksjury was onderverdeeld in vier vakken, namelijk kinderen, vaders, moeders en grootouders. Alle vakken bestonden ieder uit vijfentwintig personen. Ieder vak kon aangeven of ze de auditie goed vonden. Als dit het geval was, werd de desbetreffende tribune verlicht. Bij drie verlichte tribunes schoof het decor open en was de deelneemster een stukje verder. Ze moest dan alleen nog verder zingen voor de vakjury. Deze bestond uit: Karen, Kristel, Josje en Gert. Als zij ook drie keer een ja gaven, was de deelneemster een stapje verder.

Shows

In diverse shows moesten de geselecteerde meiden laten zien wat ze in hun mars hadden. Iedere show was een afvalrace.
 • Show 1 werd op 4 september 2015 uitgezonden. Hierin gingen zes kandidaten door. Dit waren: Liselot, Laura, Klaasje, Jasmine, Hanne en Elise.
 • Show 2 werd op 11 september 2015 uitgezonden. In deze show gingen er wederom zes kandidaten door. Dit waren: Silke, Lisa, Danique, Lauren, Nora en Jantien.
 • Show 3 werd op 18 september 2015 uitgezonden. In deze show gingen er maar liefst zeven kandidaten door. Dit waren Sarah, Suzan, Annelore, Anouk, Pippi-Lotte, Adrienne en Marthe.
 • Show 4 werd op 25 september 2015 uitgezonden. In deze show gingen Demi, Jindra, Keoma, Liebeth, Jasmine, Cailin en Rochell.
 • Op 2 oktober 2015 werd show 5 uitgezonden. Dit was een bootcamp. Van de zesentwintig kandidaten vielen er al vrij snel elf af. De overige vijftien gingen in eerste instantie door, maar aan het einde vielen er alsnog drie af. Er bleven dus twaalf over. Hiervan mochten Jindra, Demi en Hanne direct door naar de 1e liveshow.
 • Op 9 oktober vond show 6 plaats. Dat was wederom een bootcamp. In deze show vielen twee meiden af en bleven er in totaal nog tien over.

Overgebleven kandidaten

Na show zes drongen de overgebleven 10 meiden door tot de 1e liveshow. De tien meiden die overbleven waren:
 • Laura Aussems
 • Suzan de Reus
 • Nora Gharib
 • Demi Matenahoru
 • Hanne Verbruggen
 • Jindra van Schaijk
 • Klaasje Meijer
 • Lauren De Ruyck
 • Lisa Michels
 • Marthe De Pillecyn

Verdere verloop van de zoektocht naar de nieuwe K3

 • Op het moment van de eerste liveshow waren Laura en Lisa de oudsten, ze waren beiden 25 jaar oud. Marthe was de jongste, namelijk 19 jaar oud.
 • Show 7 vond op 16 oktober 2015 plaats en dat was de 1e liveshow. Hanne kreeg een wildcard en mocht direct door naar de 2e liveshow. Laura viel helaas af.
 • Show 8 was op 23 oktober 2015. Dit was de 2e liveshow en hierin viel Suzan af.
 • De derde liveshow (show 9) was op 30 oktober 2015. Daarin vielen Nora en Demi af.

Finale

De allerlaatste show (show 10) - de finale - was op 6 november 2015. In die show moesten de laatste overgebleven meiden, bestaande uit Klaasje, Jindra, Hanne, Lisa, Marthe en Lauren in verschillende groepjes hun prestaties laten zien.
Wat heel erg opviel was dat een aantal meiden hun haren hadden geverfd. Zo was Lisa ineens roodharig en waren de haren van Marthe en Lauren een stuk donkerder dan voorheen. Naast het zingen van de bestaande liedjes, brachten ze ook vijf nieuwe liedjes ten gehore, waaronder 10.000 luchtballonnen. Uiteindelijk werden Hanne, Klaasje en Marthe tot de nieuwe K3 gekozen. Zowel Karen, Josje als Kristel reageerden tijdens de bekendmaking van hun opvolgsters vrij emotioneel.

Nog even samen optreden

De dames van de 'oude' K3 - Karen Damen, Kristel Verbeke en Josje Huisman - traden tot 17 april 2016 samen op met de 'nieuwe' K3. Dit werd hun afscheidstournee en op die manier konden ze langzaamaan afscheid nemen van het publiek. Daarna gingen Hanne, Klaasje en Marthe alleen verder. Het samen optreden met Karen, Kristel en Josje was een periode om rustig te kunnen wennen aan het daadwerkelijk een K3-tje te zijn.

oude K3 met links Karen, Kristel en Josje en rechts nieuwe K3 / Bron: Studio 100oude K3 met links Karen, Kristel en Josje en rechts nieuwe K3 / Bron: Studio 100

Verschillen tussen de nieuwe K3 en de oude K3

Er zijn een aantal verschillen, maar ook duidelijk overeenkomsten tussen de nieuwe K3 en de oude K3.
 • Zo zijn er ook twee Belgische zangeressen en één Nederlandse zangeres.
 • Ze hebben alle drie dezelfde haarkleur als hun voorgangers, namelijk donker, blond en rood. Alleen zijn deze meiden op het moment van toetreding tot K3 jonger dan Kristel, Karen en Josje waren.
 • Eigenlijk klopt de naam K3 niet meer, maar dat deed het ook al niet meer toen Josje er in 2009 bij kwam. Toen waren er nog twee namen die met een K begonnen en vanaf november 2015 nog maar één.

Verdere informatie

In 2002 komt K3 in handen van Studio 100. Vanaf dat moment worden de liedjes geschreven door Miguel Wiels. Hij doet dit niet alleen, maar samen met Alain Vande Putte en Peter Gillis. Naast zingen beginnen ze ook met acteren. In 2003 krijgen ze een eigen televisieprogramma met de naam De Wereld van K3. In 2004 komt hun eerste film uit: K3 en het Magische Medaillon. Op 10 mei 2008 vieren ze een jubileum, ze bestaan dan al 10 jaar. Er volgt een show met de naam 10 jaar K3.

Films

In hun loopbaan hebben ze al diverse films gemaakt. De eerste film was K3 en het Magische Medaillon. Deze ging op 29 september 2004 in première. Er zijn in de periode 2004-2019 maar liefst zes films uitgekomen. Naast K3 en het Magische Medaillon zijn dit:
 • K3 en het IJsprinsesje (juli 2006)
 • K3 en de Kattenprins (december 2007)
 • K3 Bengeltjes (december 2012)
 • K3 Dierenhotel (februari 2014)
 • K3 Love Cruise (december 2017)

Kathleen speelde mee in de eerste drie films, Josje speelde mee in K3 Bengeltjes en K3 Dierenhotel. Hanne, Klaasje en Marthe hun eerste film kwam uit in 2017.

Liedjes

In de periode van 1998-2019 hebben ze 23 albums vol met muziek gemaakt. Een aantal liedjes die op deze albums staan zijn:
 • Tele-Romeo
 • Oya lélé
 • Alle kleuren
 • Hart verloren
 • Je mama ziet je graag
 • Je hebt een vriend
 • 10.000 luchtballonnen
 • Love Cruise

Musicals

Naast zingen en acteren in films hebben ze ook in een aantal musicals meegedaan. Kathleen had de meeste ervaring in het spelen in musicals. In de musical Doornroosje en De 3 biggetjes deden ze alle drie mee. Ze speelden respectievelijk de rol van drie goede feeën en van de drie biggetjes. Daarnaast speelde zij een rol in de musical Sneeuwwitje en in De kleine zeemeermin. Kristel speelde in de musical Pinokkio. In 2011 spelen Karen, Kristel en Josje met zijn drieën in de musical Alice in Wonderland.
© 2015 - 2020 Ottergraafjes, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wie zijn Marthe, Hanne en Klaasje van de nieuwe K3?Wie zijn Marthe, Hanne en Klaasje van de nieuwe K3?Tijdens de wervelende finale van detv-show ‘K3 zoekt K3’ op VTM en SBS6 werden Marthe, Hanne en Klaasje verkozen tot de…
K3: levensloop en succesverhaal van de meidengroepK3: levensloop en succesverhaal van de meidengroepJe vindt de meidengroep leuk of niet maar over één ding is iedereen het eens: K3 is een onwaarschijnlijk succesverhaal.…
Liedjes K3: leuke hits van de meidengroep sinds Heyah MamaLiedjes K3: leuke hits van de meidengroep sinds Heyah MamaK3 heeft tientallen hits uitgebracht maar de ene song was al populairder dan de andere. Van sommige K3-liedjes kan je ni…
Diana Ross de zangeresDe carriere van Diana Ross als soulzangeres is een Amerikaanse droom. Ze is een wereldster, een diva en een van de succe…

Top 10 zangeressen met de meeste hits in Nederland 1965-2019Top 10 zangeressen met de meeste hits in Nederland 1965-2019In 2020 bestaat de Nederlandse Top 40 exact 55 jaar. Vanaf 1966 heet de lijst de ‘Veronica Top 40’ en na meerdere naamsv…
Bon Jovi gooit op alle fronten het roer om!New Jersey-rockband Bon Jovi werd opgericht in 1983 door frontman John Bongiovi. Echter kwam de grote doorbraak pas in 1…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Website Studio 100
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/K3_%28muziekgroep%29
 • http://subsites.studio100.be/k3/
 • http://k3.startpagina.nl/
 • http://vtm.be/k3-zoekt-k3
 • http://www.sbs6.nl/programmas/k3-zoekt-k3/blog/post/ruim-zesduizend-aanmeldingen-voor-k3-zoekt-k3
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/K3_zoekt_K3
 • http://studio100.com/nl/nl/k3/ in verband met de foto's met toestemming
 • Afbeelding bron 1: Studio 100
 • Afbeelding bron 2: Studio 100

Reageer op het artikel "Hoe de oude K3 de nieuwe K3 werd"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ottergraafjes
Laatste update: 08-09-2019
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Artiesten
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!