Studio 100, het bedrijf en zijn geschiedenis

Studio 100, het bedrijf en zijn geschiedenis K3 behoort tot het Vlaamse bedrijf ‘Studio 100’. Maar wie en wat bevindt zich achter deze mediagigant? Hoe werd Studio 100 zo’n belangrijke speler op de markt? Studio 100 viert in 2016 haar twintigste verjaardag en kan terugblikken op een geschiedenis van twee decennia waarin het bedrijf het ene succes na het andere boekte. Naast paradepaardje ‘K3’ zitten in de stal van Studio 100 nog tal van andere raspaarden: Plop, Bumba, Piet Piraat en Maya de Bij zijn maar een paar voorbeelden uit een lange rij. Studio 100 is een goudmijn die nog lang niet aan zijn laatste hoofdstuk toe is. Oprichters Gert Verhulst en Hans Bourlon behoren inmiddels zelfs tot de rijkste Belgen.

Studio 100 voor beginners

Bedrijf

Studio 100 is een Belgisch bedrijf gevestigd in Schelle. Het maakt populaire televisieseries voor kinderen met alle merchandising die erbij hoort en beheert vijf pretparken. Deze parken alleen al waren in 2014 goed voor een omzet van 58 miljoen euro. Ze zijn daarmee de grootste inkomstenbron van de groep. Er werken intussen bijna tweeduizend mensen voor Studio 100.

Omzet

In 2012 bedroeg de omzet een slordige 170,2 miljoen euro. In 2013 werd een gelijkaardige omzet gehaald. De brutowinst van de groep liep in 2014 op tot een nieuw record en bedroeg maar liefst 52 miljoen euro.

Geschiedenis, ontstaan en eerste jaren

Alles begon met een sprekende hond

De oorsprong van het bedrijf ligt bij een samenwerking tussen Gert Verhulst, Danny Verbiest en Hans Bourlon in 1989. Gert Verhulst, toen nog omroeper bij de BRTN (nu VRT), kwam met het idee om een sprekende hond op te voeren om het omroepen wat grappiger te maken. Samson viel in de smaak en het duurde niet lang of ‘Samson en Gert’ kregen hun eigen programma. Al snel kwam ook merchandising op de markt zoals cd’s, speelgoed en stripverhalen over het duo. In de kerstvakantie van 1991 volgde bovendien de eerste ‘Samson en Gert Kerstshow’.

Kabouter Plop / Bron: Eliedion, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Kabouter Plop / Bron: Eliedion, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Oprichting en eerste jaren
In 1996 besloten de drie vrienden om hun eigen entertainmentbedrijf op te richten. Studio 100 was geboren. In 1997 ontwikkelde het bedrijf naast ‘Samson en Gert’ een nieuwe kinderreeks: ‘Kabouter Plop’. De eerste aflevering verscheen op de Vlaamse zender VTM op 27 augustus 1997. Het was meteen een schot in de roos. In 1998 maakte Studio 100 zijn eerste musical, ‘Sneeuwwitje’. Rond de vertoning was heel wat ophef, omdat actrice Sanne weigerde om de prins (Chris Van Tongelen) te kussen.

Al in 1999 volgde de tweede musical ‘Assepoester’. In datzelfde jaar werd ook de allereerste film gemaakt: in ‘De Kabouterschat’ ging kabouter Plop samen met de andere kabouters Kwebbel, Lui en Klus op pad met een schatkaart.

Ook twee andere nieuwe televisiereeksen kwamen nog in 1999 op het scherm: ‘Wizzy & Woppy’ was te zien op Ketnet en ‘Big & Betsy’ op Kanaal 2, de voorloper van het huidige 2BE.

De groei vanaf 2000

Musicals

Na de succesvolle start zou Studio 100 in het nieuwe millennium uitgroeien tot een mastodont en een miljoenenbusiness. Er volgden nog diverse musicals zoals ‘Pinokkio’, ‘Robin Hood’ en ‘De Kleine Zeemeermin’. Er werden ook verschillende musicals met K3 geproduceerd waaronder ‘Doornroosje’ en ‘De 3 biggetjes’. In 2014 produceerde Studio 100 de musical ’14-18’ rond de Eerste Wereldoorlog. Het spektakel werd wegens groot succes verlengd.

Pretparken

Al in 2000 kwam het eerste pretpark. Studio 100 nam het zieltogende Meli Park in De Panne over en doopte het om tot Plopsaland. In de loop der jaren zouden nog andere parken volgen: Plopsacoo in Wallonië, Plopsa Indoor Hasselt, Plopsa Indoor Coevorden (Nederland) en zelfs een park in Duitsland. Pretparken werden al gauw de belangrijkste inkomstenbron van Studio 100. In het voorjaar van 2015 breidde Plopsaland De Panne zelfs uit met het nieuwe aquapark 'Plopsaqua'.

TV-reeksen

Ook nieuwe televisiereeksen kwamen met de regelmaat van de klok op de buis. Zo zag 2001 de geboorte van ‘Piet Piraat’ en werd in 2002 ‘Spring’ gelanceerd. In 2006 kwam ‘Het huis Anubis’ en verscheen ‘Mega Mindy’ voor het eerst op het toneel. In 2008 was ‘Amika’ te zien op Ketnet. Ook ‘Bumba’ behoort intussen tot de uithangborden van Studio 100. In 2013 werden 'Maya de Bij' en 'Wickie de Viking' toegevoegd aan het al uitgebreide gamma van de groep. 'Maya de Bij' loopt intussen in honderdzestig landen. Intussen is 'Wickie de Viking' te zien in vijfentachtig landen en is de serie vooral in Duitsland een echt kijkcijferkanon met meer dan één miljoen kijkers op de zender ZDF.

TV-zenders

Studio 100 heeft bovendien sinds 1 september 2008 haar eigen zender, ‘Studio 100 TV’. In 2010 richtte het bedrijf ook de kookzender ‘Njam!’ op, oorspronkelijk voor vijfentachtig procent in handen van Studio 100 en voor vijftien procent in handen van sterrenchef Peter Goossens. Goossens stapte intussen echter alweer uit de zender die nu volledig in handen van Studio 100 is.

Studio 100 wordt het bedrijf achter K3

K3 werd opgericht door Niels William in 1998 met de bedoeling er een soort Vlaamse ‘Spice Girls’ van te maken. In 2002 verkocht hij de groep aan Studio 100. Sindsdien bouwde het bedrijf de meidengroep steeds verder uit tot een gigantisch succes. K3 werd meer dan enkel een muziekgroep en speelde sindsdien in vijf films en twee televisiereeksen. Ook in verschillende musicals traden ze op. De laatste plannen zijn een nieuwe animatiereeks met K3 in de hoofdrol.

Sleutelfiguren

Danny Verbiest was één van de drie oprichters van het bedrijf maar in 2005 stapte hij eruit. Hij verkocht zijn aandelen aan Fortis Private Equity, dat zo 33,3% van de aandelen in handen kreeg. Verbiest geniet nu van zijn pensioen. Wie trekt vandaag bij Studio 100 aan de touwtjes?

Gert Verhulst / Bron: Mitch S., Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Gert Verhulst / Bron: Mitch S., Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
Gert Verhulst
Gert werd geboren in Berchem in 1968. In zijn vroege televisiecarrière was hij omroeper en presentator bij de BRT. Zo presenteerde hij begin jaren negentig het spelprogramma ‘Zeg eens Euh’. In 1996 richtte hij samen met Hans Bourlon en Danny Verbiest ‘Studio 100’ op. Vandaag bezit Gert Verhulst samen met Hans Bourlon de resterende 66,6% aandelen van Studio 100.

Verhulst had een turbulent privé-leven. Hij scheidde van zijn vrouw in 2003. Uit zijn huwelijk heeft hij twee kinderen, waaronder zijn dochter Marie Verhulst die ook acteert. Gert had een tijdje een relatie met Karen Damen. Ook met Josje Huisman vormde Verhulst enkele maanden een koppel.

Anja Van Mensel

Anja Van Mensel is sinds 2013 de CEO van Studio 100 maar bij het grote publiek niet zo bekend. Ze houdt zich met opzet zoveel mogelijk uit de schijnwerpers. Ze geeft ook weinig interviews en poseert zelden voor foto's want daar heeft ze een hekel aan. Maar bij Studio 100 heeft zij een bepalende rol. Zij was ook degene die het idee opperde om Karen, Kristel en Josje met vervroegd pensioen te sturen en een verjonging van K3 door te voeren.

Van Mensel had haar strepen al verdiend toen ze in 2013 CEO werd. Ze begon bij Studio 100 in 2004 als Line Producer. Binnen deze functie produceerde ze 'Top Stars' voor de Nederlandse markt alsook een aantal films waaronder 'K3 en het ijsprinsesje'. Anja was ook de drijvende kracht achter 'Het Huis Anubis' en lanceerde de eerste Amerikaanse Studio 100-reeks 'House of Anubis', uitgezonden op Nickelodeon US. Ze doorliep nadien ook met veel succes andere functies in het bedrijf en werkte zich zo langzaam op.

Hans Bourlon / Bron: Studio100, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Hans Bourlon / Bron: Studio100, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Hans Bourlon
Bourlon werd in 1962 geboren in Baardegem nabij Aalst. Hij studeerde wijsbegeerte en begon zijn carrière in 1987 bij de toenmalige BRT waar hij achter de schermen meewerkte aan ‘Samson en Gert’. Na de oprichting van ‘Studio 100’ in 1996 was hij er jarenlang CEO en hij is nog steeds mede-eigenaar en een van de drijvende krachten achter het productiehuis.

In 2008 wonnen Bourlon en Verhulst trouwens samen de onderscheiding ‘Manager van het jaar’, een trofee jaarlijks uitgereikt door het financieel-economisch tijdschrift Trends.

Hoe rijk is Gert Verhulst?

Veel mensen vragen zich wel eens af hoe rijk Gert Verhulst intussen is. Niemand weet het uiteraard precies, maar het antwoord is alleszins 'heel rijk'. De website 'De rijkste Belgen' schat het vermogen van Gert Verhulst op meer dan 112 miljoen euro.

Hoge bomen vangen veel wind en hoewel Verhulst voor het onwaarschijnlijke succesverhaal van zijn bedrijf alle lof en respect verdient verschijnt toch af en toe kritiek in de pers. In 2009 kocht Verhulst een luxe jacht van anderhalf miljoen euro met de bedoeling om er bedrijfsfeesten te geven. Er was ook een geruchtenmolen rond Hans Bourlon toen hij een deel van zijn aandelen verkocht. In 2014 was er ophef naar aanleiding van een kapitaalsverlaging in het bedrijf. Er was een vermoeden van belastingfraude toen bleek dat er twaalf miljoen euro uit ‘Romulus en Remus’, de holding achter Studio 100, was gehaald. De bijzondere belastingsinspectie (BBI) moest echter al gauw concluderen dat er niets aan de hand was.

Fraude?

Begin april 2016 was er ophef omtrent Maarten Stevens, een topman binnen Studio 100. Hij zou zijn werkgevers Gert Verhulst en Hans Bourlon jarenlang hebben opgelicht en via een ingenieus systeem van valse facturen bedrijfsgelden naar zijn privé-rekening hebben doorgesluisd. De praktijken waren gespreid over meerdere jaren. Volgens sommige bronnen ging het om een fraude van meer dan vier miljoen euro. CEO Anja Van Mensel besliste om meteen het gerecht op de hoogte te brengen. De topman zelf ontkende de beschuldigingen met klem.

Lees verder

© 2015 - 2024 Karldelauw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Compound annual growth rate (CAGR)Compound annual growth rate (CAGR)De compound annual growth rate (CAGR), ofwel de samengestelde jaarlijkse groei, is een veelgebruikte methodiek om de gem…
Kleding: het merk ReplayKleding: het merk ReplayReplay is één van de populairse kledingmerken op het moment. Er is veel vraag naar het merk. Op een site als Ebay is Rep…
Omzet, afzet & winst berekenenOmzet, afzet & winst berekenenDit artikel geeft de formules weer voor het berekenen van omzet, afzet en winst. De omzet wordt berekend door de prijs (…
Studio 100 als bedrijf: van concept tot productielijnStudio 100 als bedrijf: van concept tot productielijnWe kennen ze allemaal ‘Samson en Gert’, K3, Big en Betsy, Kabouter Plop, Mega Mindy,… De kinderen zijn er gek op! En het…

De opkomst en de ondergang van The MonkeesDe opkomst en de ondergang van The MonkeesDe jaren 1960 was het decennium van twee wereldberoemde Britse bands: the Beatles en the Rolling Stones. In Amerika onts…
Amy Schumer: grove en guitige comédienne en actriceAmy Schumer: grove en guitige comédienne en actriceAmy Schumer breekt in 2012 door in de Verenigde Staten met haar comedyshow 'Mostly Sex Stuff'. In 2015 komt de film ‘Tra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nitban, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Studio_100
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tijdlijn_Studio_100
  • http://derijkstebelgen.be/vermogende/hans-bourlon-en-gert-verhulst/
  • http://www.jobat.be/nl/artikels/hans-bourlon-studio-100-is-niet-altijd-zon-durver-geweest/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gert_Verhulst
  • http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/1.2060487
  • Afbeelding bron 1: Eliedion, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Mitch S., Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Studio100, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Karldelauw (115 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Entertainment
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.