Nederlands succes musicals

Of moet er aan de titel “... en droom Joop van den Ende” toevoegen? Het is nagenoeg alles Van den Ende wat de klok slaat.

De peetvader van de musical in Nederland

Joop van den Ende, de inmiddels 66 jarige mediamagnaat, heeft in een andere richting een studie gevolgd maar staat op 18e jarige leeftijd zelf op de planken. Zijn talent hiervoor is niet groot genoeg, maar zijn gedrevenheid en zakelijke inzicht voor het vak wel. In de jarig 60 is hij het die de dan nog onbekende Andre van Duin met succes in de revue zet.

Vervolgens stort hij zich succesvol op TV producties zoals:
  • Dagboek van een herdershond
  • Herenstraat 10
  • De fabriek
  • Vrienden voor het leven

… en haalt in 1987 voor het eerst een buitenlandse musical naar Nederland, Cats!

Musical

Van den Ende weet wat “men” aan theater wil en het begint in 1987 bij Cats, deze musical draait langere tijd succesvol in Carré. Les Miserables met een topbezetting volgt en begin jaren 90 stapt hij in het Fortis Circustheater in Scheveningen om daar vast een grote musical te kunnen vertonen.

De musicals die naar Nederland worden gehaald klinken al bekend in de oren, want via Broadway en minimaal 1 grote hit met een bekende zanger(er) komt “de vertaling” naar Nederland. De originaliteit zit ‘m in de oorspronkelijke makers van de musicals, maar de precisie waarmee Van den Ende in Nederland met een dergelijk concept aan de slag gaat is subliem.
Natuurlijk heeft een musical al een trackrecord in het buitenland, maar de makers willen exact zoals het oorspronkelijk bedacht is en er gaat enorm veel geld in om. Het feit dat Van den Ende zich met de musicals bemoeid, naast zijn zakelijk belang, is ook passie voor het vak en goed is niet goed genoeg.

Dat wil zeggen dat als je voor een zo’n 100 euro een kaartje koopt, maar dan ook verzekerd bent van een optimale show die “af” is. Een krant had recentelijk een artikel met de kop: “Volksvermaak voor de massa” … maar wel heel goed gemaakt volksvermaak voor de massa, zou er achteraan moeten komen. Dat is misschien wel net datgene wat het verschil maakt. Het feit dat er precisie, een grootse opzet (wat nu eenmaal altijd imponerend werkt) en vooral veel passie achter zit, is zeker terug te vinden.

Hoewel zijn buitenland avontuur met Cyrano niet het grote succes gebracht heeft, is Van den Ende in Nederland nog steeds nummer 1 met musicals zoals:
  • Ciske de Rat
  • Les Miserables
  • Tarzan
  • Cyrano
  • The Lion King

Er zijn inmiddels wat meer producenten op de markt die het prima doen, maar Van den Ende met zijn musicals van de 1e plaats stoten zal niet snel gebeuren.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is musical?Mensen dansen op straat en gesprekken worden spontaan zingend voortgezet. Normaal gesproken zou er waarschijnlijk raar g…
De Nederlandse musical "The Lion King"De Nederlandse musical "The Lion King"Joop van de Ende theaterproducties had vanaf 4 april 2004 tot 27 augustus 2006 de geweldige musical ‘The Lion King’. De…
Musicals in Nederlandmijn kijk opMusicals in NederlandDe musicals in Nederland vieren hoogtij, Joop vd Ende en Albert Verlinden brengen de ene na de andere musical in het the…
Filmmuziek die enorme hits werdenFilmmuziek die enorme hits werdenVeel muziekstukken zijn pas nadat ze in een film of televisieserie zijn afgespeeld grote hits geweest en zeer populair g…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.