De Nederlandse musical "The Lion King"

De Nederlandse musical "The Lion King" Joop van de Ende theaterproducties had vanaf 4 april 2004 tot 27 augustus 2006 de geweldige musical ‘The Lion King’. De film is geregisseerd door Julie Taymor en Joop van den Ende. De musical is gebaseerd op de Disney film ‘de leeuwenkoning’. De Nederlandse musical heeft bijna twee jaar gespeeld in Fortis Circus theater in Scheveningen. De show is in die 2,5 jaar ruim 900 keer opgevoerd is, werd in 2005 uitgeroepen tot musical van het jaar tijdens de John Kraaijkamp Musical Awards.

Plot

Op een dag wordt Simba geboren. Heel trots tonen zijn ouders de leeuwenwelp als troonopvolger van koning Mufasa aan het Afrikaanse dierenrijk. Maar aan de onbezorgde kindertijd van Simba komt wreed een einde als oom Scar, Mufasa (vader Simba) vermoord en door verraad de macht grijpt. Simba vlucht de jungle in en begint aan een lange reis vol gevaren. Door een groeiend zelfvertrouwen, nieuwe vrienden en de liefde, groeit Simba op tot een volwassen leeuw. Simba besluit samen met zijn vrienden de troon op te eisen, waar hij recht op heeft. Simba’s grote voorbeeld is zijn vader Mufasa. Als Mufasa vermoordt wordt, ontstaat er een enorm conflict tussen Scar en Simba, maar dat wordt in de film en musical nog even uitgesteld, tot aan het einde van de film.

Het toneelbeeld

De musical werd gehouden in het Circustheater Fortis in Scheveningen, de musical speelde zich af op een groot podium, het publiek zat daar beneden en er waren verdiepingen waar het publiek ook op kon zitten. Het was een indrukwekkend decor, met bijvoorbeeld de berg waar de leeuwen familie woonde. Dat hadden ze prachtig nagemaakt. Er was heel veel gebruik gemaakt van donkere lichtval. En er werd op doek een zon geprojecteerd en dat was een hele bijzondere kleur licht. In de musical is veel gebruik gemaakt van poppen en maskers, mensen besturen die poppen, van bijvoorbeeld giraffen. Aan het begin gingen alle lichten uit en toen kwamen er opeens allemaal enorme poppen binnen van dieren, mensen bestuurden die. Echt heel mooi en indrukwekkend! Er is gebruik gemaakt van heel veel zang en dans, al zingende vertelde ze het verhaal.

Muziek en geluidseffecten

Muziek is heel erg belangrijk in deze musical ze geven aan hoe de sfeer op dat moment is en je word helemaal in die gevoelens meegenomen door de muziek. Overal hoor je geluiden van wilde beesten. Er hebben heel veel mensen mee gewerkt aan de liedjes van de musical. Maar het bekendste liedje van heel de musical is toch wel “Hakuna Matata” geschreven door Elton John. De term komt uit het Swahili en betekend: Heb even geen zorgen en geniet bij alles wat je doe.. Sommige liedjes sluiten weer aan op een andere scene waardoor de overgang heel erg duidelijk is.

Personages

De hoofdpersonages zijn: Simba, Nala, Mufasa, Scar. Van Simba maak je het meest mee, je ziet zijn gevoelens en hij ontwikkelt zich door het verhaal heen. Simba word gespeeld door Etiënne Poeder. Nala is het jeugdvriendinnetje van Simba en zal ook de grote liefde van Simba worden. Nale word gespeeld door Carolina Dijkhuizen. Mufasa is de koning van het dierenrijk van Afrika en de vader van Simba. Hij wordt vermoord door Scar. Mufasa word gespeeld door Edwin Jonker. Scar is de broer van Mufasa en aast op de troon. Hij vermoordt zijn bloedeigen broer om koning te worden van het dierenrijk. Hij is ontzettend slecht. Scar word gespeeld door Hein van der Heijden, Hein van der Heijden is bekend van “Baantjer” “Grijpstra en de Gier” en vele andere tv series. Simba is het makkelijkst te identificeren, want je krijgt het meest over hem te zien, zijn gevoelens en gedachtes en zijn angsten.

Thema en interpretatie

De thema's van de musical waren toch wel macht en liefde. Vooral de liefde die Simba voor Mufasa heeft is heel erg groot. Bijna alles was het zelfde als in de film er was weinig veranderd, dus de regisseur heeft het verhaal gelaten zoals die oorspronkelijk is. De musical is niet erg werkelijkheid en is echt een fictie verhaal. Maar het kan best zijn dat twee leeuwen vechten voor de macht in een dergelijk leeuwen groep.

Structuur

De opbouw is erg goed, wisselingen van tijd en plaats waren goed gedaan, door telkens een ander decor te nemen, en dag en nacht goed uit te beelden door middel van het licht. Alles speelt zich af in het leefgebied van de leeuwen en het verhaal is chronologisch verteld. In de film zitten er enkele flashbacks in maar dat was bij de musical niet het geval.
© 2011 - 2024 Dsvv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlands succes musicalsOf moet er aan de titel “... en droom Joop van den Ende” toevoegen? Het is nagenoeg alles Van den Ende wat de klok slaat…
Disney Treasures: Disney RaritiesDisney Treasures: Disney RaritiesDe naam Disney Rarities zegt niet veel, maar waarschijnlijk kent u wel een paar van deze filmpjes. Zoals bijvoorbeeld he…
The Chronicles of Narnia: Prince CaspianThe Chronicles of Narnia: Prince CaspianThe Chronicles of Narnia: Prince Caspian is een fantasy film uit 2008, gebaseerd op Prince Caspian, het tweede boek uit…
Wat is musical?Mensen dansen op straat en gesprekken worden spontaan zingend voortgezet. Normaal gesproken zou er waarschijnlijk raar g…

Recensie Zorro, de musicalrecensieRecensie Zorro, de musicalHoewel het verhaal rond Zorro zo langzaam maar zeker wel uitgekauwd is met meerdere series en speelfilms, is de musical…
Theaterrecensie ‘Oorverdovend’ van Javier GuzmanrecensieTheaterrecensie ‘Oorverdovend’ van Javier GuzmanJavier Guzman draait al weer wat jaren mee in de Nederlandse theaterwereld. Behalve het feit dat niemand zijn naam goed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Lion_King_(musical)
Dsvv (1 artikelen)
Gepubliceerd: 08-08-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.