recensie

Recensie Zorro, de musical

Recensie Zorro, de musical Hoewel het verhaal rond Zorro zo langzaam maar zeker wel uitgekauwd is met meerdere series en speelfilms, is de musical toch een verfrissend geheel geworden. Mede dankzij de opzwepende muziek wordt een eenvoudig verhaal een spetterend geheel.

Het verhaal / de musical

Het verhaal

Het verhaal gaat over de broers Diego en Ramon (resp. Tommie Christiaan en Rene van Kooten), zonen van de Spaanse edelman Alejandro de la Vega (gespeeld door Thom Hoffman) die in de 19e eeuw in Los Angeles zijn zonen op laat groeien. Diego gaat enig moment naar Spanje voor een opleiding en dan blijkt na enige tijd zijn vader op vreemde wijze is overleden en de jaloerse Ramon het stuur overgenomen heeft over de regio. En deze eigenlijk direct terroriseert.

Jeugdliefde

Diego leeft met zigeuners in Spanje en Inez, de dochter van de leider, is min of meer zijn vriendinnetje. Inez wordt gespeeld door Lone van Roosendaal.
Dan komt zijn jeugdliefde Luisa, gespeeld door Michelle Spliethof in beeld. Ze is helemaal afgereisd naar Spanje om Diego over te halen een halt toe te roepen aan zijn broer. Ze denkt dat hij de enige is die dit kan.

Zorro in beeld

Diego bedenkt hoe hij zijn broer in toom kan houden en dat is niet door gewoon terug te keren. Hij bedenkt met Inez en diens vader een ‘figuur’ en duikt plotseling in Los Angeles op. Niet als broer Diego maar als Zorro, de Diego die terugkeert is een mislukte figuur. Behalve Inez en haar vader weet niemand hiervan en hij pakt op deze manier zijn broer aan. Maar lukt het hem om zijn broer aan te pakken … hoe is zijn vader overleden, en sterker nog … is zijn vader wel dood … en last but not least bloeit de jeugdliefde met Luisa weer op of blijft Inez zijn lost-vast vriendinnetje?

Allemaal vragen die beantwoord worden tijdens zijn bezoek aan Los Angeles. Spreekt voor zich dat niet iedereen blij is met zijn komst van Los Angeles.

De recensie

Achter de schermen

De muziek die het eenvoudige verhaal helemaal ophaalt is die van de Gipsy Kings. Opzwepende muziek die het geheel laten spetteren onder regie van Christopher Renshaw en geproduceerd door Joop van den Ende en Erwin van Lambaart, oude rotten in het vak.
Stephen Clark zorgde voor het script en de songteksten. Deze was tevens verantwoordelijk voor het originele script (samen met Helen Edmundson).

De acteurs

Tommie Christiaan heeft de wedstrijd bij de Avro gewonnen en kreeg daardoor de hoofdrol van Zorro. Een rol die hij met veel elan neer weet te zetten. Zijn stem komt niet helemaal tot zijn recht, maar het geheel ziet er goed uit. Zijn beweeglijke rol, de opzwepende muziek en het samenspel met de andere acteurs is meer dan prima. Lone van Roosendaal die Inez speelt en Rene van Kooten die Ramon speelt zijn ervaren acteurs en men loopt elkaar niet voor de voeten. Lone van Roosendaal heeft tevens de musicalaward voor haar rol gewonnen, terecht.

De echte flamenco dansers die onderdeel van het ensemble vormen worden voldoende naar voren gehaald om het een geheel te laten vormen en de sfeer neer te zetten.
Rene van Kooten blinkt qua stem niet echt uit, maar is niet storend in het geheel.

Tot slot

Een musical die lekker spettert door goed spel en lekkere muziek. Dat het om een eenvoudig verhaal gaat is dan ook in zijn geheel niet storend meer. Er is met goede details gewerkt om de juiste sfeer neer te zetten en daar is het gehele team prima in geslaagd. Een aanrader.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlands succes musicalsOf moet er aan de titel “... en droom Joop van den Ende” toevoegen? Het is nagenoeg alles Van den Ende wat de klok slaat…
Isabel Allende, de schrijfster achter de musical ZorroIsabel Allende, de schrijfster achter de musical ZorroBegin 2011 was heel Nederland in de ban van het tv-programma 'Op zoek naar Zorro'. Uiteindelijk werd Tommie Christiaan d…

Musicalrecensie Daddy CoolrecensieMusicalrecensie Daddy CoolMusical Daddy Cool met Kim Lian vd Meij in een van de hoofdrollen is een swingende musical die zeker voor de dansliefheb…
De Nederlandse musical "The Lion King"De Nederlandse musical "The Lion King"Joop van de Ende theaterproducties had vanaf 4 april 2004 tot 27 augustus 2006 de geweldige musical ‘The Lion King’. De…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-10-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.