recensie

Theaterrecensie ‘Oorverdovend’ van Javier Guzman

Theaterrecensie ‘Oorverdovend’ van Javier Guzman Javier Guzman draait al weer wat jaren mee in de Nederlandse theaterwereld. Behalve het feit dat niemand zijn naam goed uit lijkt te kunnen spreken, neemt hij zichzelf ook met enige regelmaat op de hak over zijn alcohol en drugsprobleem … althans wat volgens zijn eigen woorden, in het verleden ligt. Oorverdovend voegt duidelijk weer iets toe aan zijn cabaretière carrièrepad.

Theatershow ‘Oorverdovend’

De theatershow gaat in grote lijnen over een onderwerp wat wel heel actueel is, namelijk de verdraagzaamheid, de maatschappij die op drift geraakt is. Kunnen we elkaar accepteren of jagen we elkaar de tent uit of sterker nog … doden we elkaar. Waarbij Osama Bin Laden uiteraard om de hoek komt. Maar ook het blindelings volgen, niet nadenken … maar ons laten leven.

Tolerantie en geleefd worden

Onze tolerantie van 15 jaar geleden versus onze niet tolerantie van dit moment, waarbij we een bepaalde schijnheiligheid lijken te betrachten. Een schijnheiligheid die we ver doorvoeren, soms zonder dat we het zelf in de gaten hebben. Maar worden we gevoed of voeden we elkaar? Dat Guzman zich er ook schuldig aan maakt is inherent aan het lot van een cabaretier.
Waarbij ook het geleefd worden – en er met open ogen in meegaan – wordt aangeroerd. We volgen de trein van het leven, zonder ook maar de eigen hersenen echt te gebruiken.

Ouderschap

Vervolgens gaat het verhaal naadloos over in zijn familiaire rol, zijn moeder – waar hij aan hangt – zijn vader die er vandoor ging toen Guzman 4 jaar oud was en wat hij met het zien van de foto’s van zijn vriendinnen wel begreep. Daarbij is de ondertoon dat ouderschap erg moeilijk is. Dit gegeven brengt hem naar zijn eigen dochter, waar bij op het toneel een kamertje voor heeft gemaakt. Een kamertje waar ze eigenlijk nooit slaapt. Guzman is na 3 maanden al bij de moeder van zijn dochter weggegaan – wat hij al wist voor de geboorte- en de moeder vindt het geen voorbeeld met zijn drank en drugsprobleem.
En dat kan hij alleen maar beamen.

Het hele verhaal verpakt in een grappige manier, geen oorverdovend gelach, maar wel met een duidelijke ondertoon.

De recensie

Eigen publiek

Vanaf begin 2011 draait Oorverdovend al door de theaters met succes, daar zijn welke enkele maanden van try outs aan vooraf gegaan. Oorverdovend is de zoveelste theatershow op rij die Guzman met succes neerzet. Waarbij hij een bepaald ‘eigen’ publiek aan het creëren is. Is hij voor de grote meute? Ik denk het niet. Maar hij raakt zeker bij het jongere publiek wel de juiste snaar in zijn verbazing over de wereld, zijn eigen gedrag en in deze show (zoals wel vaker) ook zijn eigen zeer nadrukkelijke tekortkomingen.

Zijn grappen zijn heel soms voor de hand liggend, maar meestal verwacht je ze niet en dat maakt hem tot een van de betere cabaretiers. De grove grappen leveren een grotere lach dan de ingetogen grappen. Maar toch zijn de ingetogen grappen de betere grappen van de avond. Guzman is beweeglijk en zijn mimiek is sterk maar niet te en hij past het nagenoeg altijd op de juiste momenten toe.

Te laat

Aangezien er bij iedere show wel iemand te laat komt - en dat moet je vooral niet doen bij een cabaretier - bleek er ook een stel in Den Bosch te pineut. Mensen die nota bene kaartjes in de orkestbak hadden … niet doen dus. Zeker een kleine 10 minuten heeft hij de man en vrouw die - door toedoen van de man - te laat waren gekomen, voor de gek gehouden. De uiteindelijke uitkomst dat het haar schuld was.

Tot slot

Oorverdovend is niet fenomenaal maar wel geraffineerd. Je wordt op een juiste wijze met de neus op de feiten gedrukt en de spiegel wordt ons voorgehouden. Guzman doet dit op een zeer karakteristieke wijze die ook iets ontwapenends heeft … en dat voor iemand die al (!) 34 jaar is.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cabaretier: Jochem MyjerJochem Myjer is een van de meest bekende Nederlandse cabaretiers. Maar hij is meer dan cabaretier alleen. Met zijn imago…
Javier Guzman in Delirium 2recensieJavier Guzman in Delirium 2Javier Guzman is inmiddels al geruime tijd bezig in de Nederlandse theaters en hoewel het hem op toneel voor de wind gaa…
Cabaretier: Wim KanWim Kan is bij uitstek de cabaretier die beroemd werd om zijn politiek getinte humor, niemand kon politici op de hak nem…
Kinderboekenrecensie: De Gorgels - Jochem MyjerrecensieKinderboekenrecensie: De Gorgels - Jochem MyjerDe Gorgels is een fantasierijk, avontuurlijk en spannend boek. Het boek is geschreven door Jochem Myjer. Jochem Myjer, b…

De Nederlandse musical "The Lion King"De Nederlandse musical "The Lion King"Joop van de Ende theaterproducties had vanaf 4 april 2004 tot 27 augustus 2006 de geweldige musical ‘The Lion King’. De…
Theaterkanjer: La Cage aux follesrecensieTheaterkanjer: La Cage aux follesLa Cage aux Folles, een productie van Joop van den Ende, draait in de Nederlanse theaters op het aloude verhaal van de t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIRO4D, Pixabay
Reactie

Jose Mundial, 24-08-2013
De recensie die hier wordt beschreven vind ik zwaar te kort geschoten, blijkbaar ziet men dus zelf dit alles als grap. Maar het zit dieper dan men überhaupt zelf dit snapt. Het gaat namelijk om dat dit o zo waar is en dag na dag ik ad lijve mee maakt datzelfde gevoel wat hij hier beschrijft incl het 'verhaal' van zijn dochter want verd ook hier geld hetzelfde helaas. Maar wat ik vaker bij Javier meemaaktt kwa voorstellingen is namelijk dat dit zo dicht bij de mens staat met al zijn problematiek dat men dit soms niet ziet vanwege de verpakkinguitleg… ik ben ontroerd geweest geraakt heb gelachen maar wat vaststaat is dat ik niet bang ben… omdat ik weet dat wat we meemaken dit zelf veroorzaken, ik dank je met alles waarmee ik je kan begrijpen als mens zijnde, mede doordat jij niet dat naar ons toe. Javier eres una persona libre mas que que nunca, sin que lo sepas. En geen chinees met kalender die dit als tijd kan waarnemen ;) Reactie infoteur, 25-08-2013
Een recensie is een persoonlijke mening (smaak) en die mag je niet in twijfel trekken. Gelukkig mag iedereen een eigen mening hebben en goed te horen dat je nog meer genoten hebt als ik. Ik heb Javier beter gezien (mijn mening) en hoop dat weer te gaan zien.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.