Cabaretier: Jochem Myjer

Jochem Myjer is een van de meest bekende Nederlandse cabaretiers. Maar hij is meer dan cabaretier alleen. Met zijn imago als drukke man weet hij al jaren volle zalen te trekken binnen Nederland. En daarnaast zet Jochem zich ook in voor goede doelen voor onder andere ADHD.

Mijn kijk op ... Jochem Myjer

Jochem groeide op in Zutphen, waarna hij in Leiden ging wonen. Afgezien van zijn ADHD was hij weinig anders dan de rest. Na zijn eindexamen ging hij biologie studeren in Groningen. Maar deze studie gaf hij na 2 jaar op om fulltime cabaretier te worden. Een riskante stap die uiteindelijk goed is uitgepakt.

Shows

  • Jochem Myjer is sinds 1998 begonnen met cabaret, sindsdien zijn er verschillende shows door hem gemaakt en heeft hij veel volle zalen getrokken. Hier volgen de shows:
  • Geen Gemyjer; hier is weinig tot niks over bekend helaas. Ook niet op dvd verschenen wegens te weinig animo.
  • Gegabber(1998-2000); Jochem vertelt in deze show dat hij van nature een gabber is, dus snel, druk en het genieten van feesten en je vrijheid.
  • Adehade(2001-2003); Jochem vertelt over zijn ADHD, en beschrijft hoe het is om ermee te leven. Het bekendste stukje van deze show is het ‘wakker worden lied’ geworden.
  • Yeee-Haa(2004-2006); 334 maal gespeeld waaronder 2 x uitverkocht in Carré Amsterdam. In deze show vertelt Jochem over zijn schoolreisje wat als rode draad door de hele show blijft lopen. De show is erg vrolijk waardoor dit een zeer passende titel is.
  • De rust zelve(2007-2010); De show gaat over de stad waar Jochem is opgegroeid; Leiden. Hij stopt hier duidelijk meer imitaties in dan in zijn eerdere shows.
  • Even geduld aub (2011- … )Deze show is helaas tijdelijk geannuleerd wegens ernstige ziekte.

Meer dan cabaret

Naast cabaret heeft Jochem nog meer talenten. Zo is gebleken dat hij erg muzikaal is, en hij begeleidt zichzelf dan ook vaak tijdens zijn show op viool of piano wat hem niet slecht afgaat. Maar het is niet alleen bij muziek en cabaret gebleven, in 2006 heeft hij Kinderen voor Kinderen gepresenteerd, verder verleende hij zijn medewerking aan radioprogramma’s. Zo was hij invalpresentator van Leuk is Anders, heeft hij een tijdje ’s Nachts is Anders gepresenteerd, en werkte hij mee aan Spijkers met Koppen. Verder staat Jochem bekend om zijn geweldige imitaties die hij kan. Zo imiteert hij bekende Nederlanders als; Marc-Marie Huijbregts, Piet Paulusma, Jos Brink, Gaston Starreveld, Herman van Veen, Ab Normaal, Samson en Stef Bos. Begin 2008 behaalde Jochem dan ook de derde plaats in de verkiezing van ‘tv moment van het jaar’ met zijn imitatietalent. In 2009 vroeg het Sinterklaasjournaal of Jochem interesse had in een rol als Pietje Paniek. Jochem Myjer antwoordde enthousiast en ook in 2010 is hij als Pietje Paniek te zien geweest.

Ziek

Het begon allemaal met pijn in zijn nek, niet zo gek als je weet hoe Jochem in zijn voorstellingen tekeer gaat. Maar de pijn ging niet weg, en zo besloot hij een dokter te raadplegen. Er werd eerst gedacht aan een nekhernia, meer voor de zekerheid werd toch een MRI scan gedaan. In het ziekenhuis werd Jochem medegedeeld dat het inderdaad een nekhernia was, maar dat was niet het ergste, er werd ook een tumor in zijn ruggenmerg geconstateerd. Dit werd dus echt per toeval ontdekt. Een tumor in je ruggenmerg is zeer ernstig, er zijn maar 10 mensen per jaar in Nederland die dit hebben. Als Jochem enkele maanden later nog op het podium stond als er niks was ontdekt, was hij met een dwarslaesie neergevallen en was het voorbij. Uiteindelijk heeft Jochem afgelopen jaar een heel zware operatie ondergaan die in totaal 13 uur duurde en waar maar weinig dokters zich aan durfden te wagen. Na deze operatie, waardoor Jochem echt door het oog van de naald is gekropen, moest hij alles weer opnieuw leren. Zo moest hij opnieuw leren lopen etc. Ook moet hij nu de hele tijd rechtop zitten en staan, omdat het anders alsnog een slechte afloop kan hebben. Het is echter niet helemaal goed gegaan, zo heeft hij van zijn middel tot aan zijn tenen geen huidgevoel meer. Wat misschien niet heel erg lijkt, maar toch allesbehalve fijn is te noemen. De voorstelling die hij zou gaan doen is uiteraard meteen uitgesteld, wanneer de show alsnog komt weet Jochem zelf nog niet. Het wordt in ieder geval einde van dit jaar.
© 2012 - 2024 Scg94, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderboekenrecensie: De Gorgels - Jochem MyjerrecensieKinderboekenrecensie: De Gorgels - Jochem MyjerDe Gorgels is een fantasierijk, avontuurlijk en spannend boek. Het boek is geschreven door Jochem Myjer. Jochem Myjer, b…
Prentenboekrecensie: De wereld van de Gorgels - Jochem MyjerrecensiePrentenboekrecensie: De wereld van de Gorgels - Jochem MyjerNa het succesvolle eerste boek de Gorgels, is er nu ook een tweede boek van Jochem Myjer. Dit keer geen voorleesboek, ma…
ADHD, aandachts-tekort-stoornis met hyperactiviteitADHD, aandachts-tekort-stoornis met hyperactiviteitADHD is een bekende stoornis. Over het algemeen denkt men dat het drukke onopgevoede kinderen zijn die met de juiste opv…
Feitjes en weetjes over TwitterFeitjes en weetjes over TwitterSteeds meer mensen hebben een Twitter-account, maar niet iedereen gebruikt dit account ook. Wat moet je eigenlijk met ee…

Amateurtheater en podiumkunst ook vaak boeiend en ontroerendAmateurtheater en podiumkunst ook vaak boeiend en ontroerendEen professionele voorstelling van beroepsartiesten op gebied van toneel, musical, theater en concert is natuurlijk vaak…
Ernst Jansz zingt Bob Dylan, vertaald — Dromen van JohannaErnst Jansz zingt Bob Dylan, vertaald — Dromen van JohannaErnst Jansz (vooral bekend als oprichter van Doe Maar) vertaalde in twaalf maanden tijd twaalf teksten van singer-songwr…
Scg94 (27 artikelen)
Laatste update: 19-06-2012
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.