Amateurtheater en podiumkunst ook vaak boeiend en ontroerend

Amateurtheater en podiumkunst ook vaak boeiend en ontroerend Een professionele voorstelling van beroepsartiesten op gebied van toneel, musical, theater en concert is natuurlijk vaak heel mooi. Maar het is ook opwindend om naar een amateurvoorstelling in het buurttheater of dorpshuis te gaan. Want dan geniet je voor minder geld van extra dingen die in de Stopera, Circustheater of Carré vaak ontbreken. Soms is een amateurmusical, of toneeluitvoering boeiender dan een professionele productie. En een concert van de plaatselijke harmonie of fanfare geeft ook een speciaal gevoel, en kan meer ontroering teweeg brengen.

Uit, goed voor u

Een mens houdt van show. Musical of een cabaret bieden ontspanning en plezier. Een koor- of orkestoptreden verschaft muzikaal genot. En een boeiend toneelstuk kan je ook in de greep houden. Dergelijke creatieve voorstellingen verzetten de zinnen en zorgen voor afleiding. Hoewel er in de grote bekende schouwburgen en concertzalen vaak goed geoliede optredens worden gebracht door professionele beroepsartiesten, heeft het amateurtheater een extra dimensie te bieden die in Het Circustheater, Carré en Het Concertgebouw ontbreekt.

Amateurtheater, dikwijls goed en goedkoop

Het leuke van amateur podiumkunst is namelijk dat de hobbyisten die daar over het voetlicht gaan, eerder mensen van vlees en bloed zijn dan die professionele ongrijpbare coryfeeën als Rene Froger, Madonna, Nick en Simon, Frans Bauer, Wibi Soerjadi, om zomaar wat namen te noemen. Amateurartiesten lijken eerder mensen zoals jij en ik, en we kunnen ons veel meer met hen identificeren. Dat betekent dat we de spanning van de amateurs voelen, hun onvolmaaktheden beseffen en die onvolkomenheden ook accepteren. We zien niet alleen hun mooie voorstelling, maar waarderen ook de manier waarop zij zich als amateur op het podium staande houden. Terwijl ze midden in de schijnwerpers staan, ze hun moeilijke teksten moeten onthouden, hun noten zuiver moeten zingen, danspassen uitvoeren en desondanks een ontspannen natuurlijke uitstraling moeten hebben.

We snappen hoe moeilijk en lastig dat is voor amateurs. We bewonderen ze des te meer omdat ze daarin dikwijls zo goed slagen, zij het niet altijd perfect. Dat is ook de reden dat we op TV zo graag naar talentenjachten als Idols, X-Factor, The Voice of Holland kijken, want daar zien we het zelfde fenomeen en ontroeren ons gelijksoortige onvolmaaktheden.

De plaatselijke toneelzaal

Natuurlijk is Carré een fantastisch theater waar we niets op willen afdingen. Maar met het plaatselijke buurttheater of buurthuis is ook niets mis voor een ontroerende uitvoering van De Jantjes of van My fair Lady. En dat gezellige dorpshuis met podium en feestzaal heeft zijn eigen charme voor aantrekkelijk amateurtoneel. Dan is er ook nog die rustieke plaatselijke kerk met die voortreffelijke akoestiek, waar zo’n 150 personen intiem kunnen genieten van een tedere pianosonate van Beethoven of van De vier jaargetijden van Vivaldi.

De toegangsprijzen

Als je naar het circustheater gaat om een musical te zien van Joop van den Ende, kun je kiezen uit toegangsprijzen variërend van circa 120 tot 25 euro. Dat is dan exclusief reiskosten, koffie vooraf, en dure pauzedrankjes. En bij die plaats van slechts 25,- heb je wel een toneelkijker nodig wil je nog wat kunnen zien. Maar je kunt ook naar het gezellige Dorpshuis De Zwaan voor 12,50 per toegangsbewijs. En dan zit je op 5 meter afstand van de artiesten, waarvan je duidelijk het gezicht kunt zien en die je letterlijk in de ogen kunt kijken. Toegegeven, die uitvoering in het circustheater heeft kwaliteiten die niet te evenaren zijn door een amateurgezelschap. Maar die amateur musicalvereniging biedt sfeer en gezelligheid die in Scheveningen heel anders zijn. Bovendien heb je in De Zwaan voor anderhalve euro al een kop koffie en is het op fiets of wandelafstand van je huis.

Open podia

Het buurthuis leent zich ook uitstekend voor open podia, dus een avond waar elke amateur in willekeurige volgorde zijn of haar kunsten voor het plaatselijke publiek mag etaleren. Vaak is het een avondje genieten van mooie gitaarmuziek, cabaret, voordrachtskunst en solozang. En na afloop nog even gezellig nakletsen met de kunstenaar, familie en bekenden. Ook dat zijn onvergetelijke avondjes uit.

Natuurlijk zijn Herman Finkers, Marco Borsato en dergelijke topartiesten onvervangbare grootheden waar geen amateur tegen is opgewassen. Maar die andere kant van de mensheid heeft ook zo z'n charme.
© 2012 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dirty Dancing - The MusicalVanaf 9 maart 2008 is in het Beatrix theater in Utrecht de musical Dirty Dancing te zien. De voorstelling is gepland om…
Brigitte Kaandorp – Cabaretière met hartverscheurend oeuvreBrigitte Kaandorp – Cabaretière met hartverscheurend oeuvreBrigitte Kaandorp is een theaterdier. Ze was nog maar heel klein toen ze al wist dat ze op het podium wilde schitteren.…
Oriëntaalse buikdansOriëntaalse buikdansOriëntaalse dans oftewel buikdans: een sierlijke dansvorm door en voor vrouwen. Dans uit de wereld van duizend-en-één na…
Cabaretier: Wim KanWim Kan is bij uitstek de cabaretier die beroemd werd om zijn politiek getinte humor, niemand kon politici op de hak nem…

Recensie theatershow van Sara Kroos in ‘Voor de leeuwen’recensieRecensie theatershow van Sara Kroos in ‘Voor de leeuwen’Hoewel Sara Kroos nog een jonge dertiger is op het moment van haar show ‘Voor de leeuwen’, is het eigenlijk ook al een b…
Cabaretier: Jochem MyjerJochem Myjer is een van de meest bekende Nederlandse cabaretiers. Maar hij is meer dan cabaretier alleen. Met zijn imago…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 15-12-2020
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Theater
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.