Dirty Dancing - The Musical

Vanaf 9 maart 2008 is in het Beatrix theater in Utrecht de musical Dirty Dancing te zien. De voorstelling is gepland om ruim een jaar te draaien. Er waren 6 dagen voor de première al 100.000 kaarten verkocht. Deze musical is gebaseerd op de gelijknamige film. In dit artikel vind je veel achtergrondinformatie over Dirty Dancing. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Stage Entertainment is het bedrijf van Joop van den Ende wat de productie realiseert. Er zijn in totaal 39 acteurs, zangers en dansers die bij de voorstelling werken. Elke dag werken er in totaal 25 licht-, geluid-, video,- en toneeltechnici aan de voorstelling. Daarnaast zijn er ook 8 mensen die bij de kleding werken en de kledingchangementen verzorgen. Voeg daar aan toe de afdeling kap/grime, het 8-koppige orkest en het productiekantoor. Dan kom je tot een totaal van 80 man die dagelijks aan de voorstelling werken.

Johnny en Baby

Het verhaal gaat over Baby die met haar ouders op vakantie gaat naar een hotel waar veel activiteiten worden georganiseerd. De vrijbuiter Johnny Castle geeft dansles aan hotelgasten. Het personeel heeft een eigen dansruimte waar men zich uitleeft met allerlei gewaagde dansmoves. Doordat Baby helpt een watermeloen te dragen ontmoet ze Johnny. Dan begint haar grote avontuur. Johnny leert haar dansen.

film

De musical speelt vrijwel alle scènes uit de film na. Er zijn in de musical zelfs enkele scènes toegevoegd. Daardoor duurt de musical een drie kwartier langer dan de film. De cast biedt het publiek een afwisselende variatie van toneelspel, dans en muziek waardoor de kijker zich geen minuut verveelt. Jette Carolijn van den Bergh schittert in de hoofdrol van 'Baby', oftewel Frances Houseman. Voor deze rol heeft de 27-jarige een nominatie gekregen voor de John Kraaykamp musical award. De rol die Patrick Swayze in de film speelt; namelijk Johnny, wordt door Martin van Bentem vertolkt. Hij heeft dezelfde rol ook in Hamburg gespeeld. Martin heeft zelf aan schrijfster Eleanor Bergstein gevraagd of hij de rol van Johnny ook in Nederland mocht spelen. De rol van Penny wordt door Frances de Jong gespeeld. Deze beeldschone dame kan heel goed dansen getuige het feit dat ze onder andere in het Nationaal Ballet heeft gedanst.

Eleanor Bergstein

Ondanks dat het verhaal van de film en de musical een plat liefdesverhaal lijkt, wordt het interessant omdat er meerdere lagen in zitten. Zo worden thema's als idealisme, rassendiscriminatie, abortus, vriendschap en eerlijkheid goed uitgelicht. Het verhaal speelt zich af in 1963, de film stamt uit 1987, maar het verhaal is tijdloos. Eleanor Bergstein is tijdens de repetitieperiode erbij geweest om de Nederlandse cast zo goed mogelijk de verschillende emoties in het verhaal over te brengen.

Zang

Een opvallende aanwezigheid in dit dansspektakel is Noortje Herlaar. Zij speelt de zus van Baby. De verhouding tussen de zussen wordt goed uitgespeeld. Helemaal briljant is haar lied 'Het Kokosnotenlied'. Dit lied is totaal anders vertolkt dan de 'Hula-song' in de film maar wel op een zeer humoristische manier. Met haar dans en mimiek krijgt ze de hele zaal plat. Maar ze is niet de enige die een grappig lied ten gehore brengt; ook Kees van Lier brengt een leuk lied en het "Blow the man down", gezongen door Nicole Berendsen is een kort maar geweldig goed zangoptreden.

Time of my Life

Het nummer ‘Time of my Life’ wordt gezongen door Pierre Alexandre en An de Brandt. Dit lied is de grande finale van het stuk en is een spektakel van muziek, zang, dans en licht. Wie de film kent weet dat 'de Lift' een spectaculaire gebeurtenis is. Dit lied heeft destijds in de film een Oscar gekregen voor de beste filmsoundtrack. De musical is geschikt voor jong en oud.

Cross-over

Dirty Dancing is een cross-over van een dansvoorstelling met acrobatische bewegingen erin verwerkt ,een toneelstuk, opzwepende muziek en emotioneel gezongen songs. De choreografe en de geluidsontwerper hebben beiden een nominatie voor de Musical award 2008 gekregen.
© 2008 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dirty Dancing, een legendarische dansfilmDirty Dancing, een legendarische dansfilmDe film "Dirty Dancing" is al meer dan dertig jaar oud maar de zwoele dansritmes en het mooie liefdesverhaal blijven vel…
Albumrecensie: Dirty Projectors – Lamp Lit Prose (2018)recensieAlbumrecensie: Dirty Projectors – Lamp Lit Prose (2018)Dirty Projectors is een indierockband die in 2002 werd opgericht en sindsdien enkele experimentele albums uitbracht die…
Filmmuziek die enorme hits werdenFilmmuziek die enorme hits werdenVeel muziekstukken zijn pas nadat ze in een film of televisieserie zijn afgespeeld grote hits geweest en zeer populair g…

Bachata, muziek en dansBachata is een romantische Zuid-Amerikaanse dans. Dicht tegen elkaar aan, geen ingewikkelde figuren of draaien zoals in…
Stijldansen anyone?Voor iedereen die denkt aan een cursus stijldansen, of een carrière in stijldansen, een korte uitleg over hoe het allema…
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 10-12-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.