Bachata, muziek en dans

Bachata is een romantische Zuid-Amerikaanse dans. Dicht tegen elkaar aan, geen ingewikkelde figuren of draaien zoals in de Salsa. Je laten mee voeren door de muziek. Romantisch, sensueel en vrolijk.

Bachata

Bachata komt uit de Dominicaanse Republiek. Het is een vrolijke dans, dicht tegen elkaar aan. Bachata staat dan ook voor "een feestje". Toch is het niet zo gemakkelijk om deze dans te leren. Niet omdat het zo moeilijk is, nee, omdat er niet zoveel dansscholen zijn waarin les gegeven wordt in Bachata. Het leren van de Bachata is dan ook voornamelijk een kwestie van doen, kijken en zelf proberen. Tijdens ieder salsafeest worden de salsaplaatjes wel afgewisseld met Merengue en Bachata. Maar Bachata heeft nooit een zelfde populariteit gekregen zoals de Salsa of Zouk. De muziek heeft een typische klank waarin gitaren de hoofdrol spelen.

Dans

Bachata wordt op verschillende manieren gedanst. Het meest ziet men de Antilliaanse manier van dansen, dicht tegen elkaar aan en met een hopje op de vierde tel. De heup, soms ook de schouders, maken een soort omhooggaande beweging. Op deze manier maakt men vrij kleine passen, tekens opzij, en draait men samen in het rond.
Een andere vorm is die waarbij men passen naar voren en achteren maakt (Dominicaanse stijl). De bewegingen zijn wat groter en men danst wat losser. Hierbij maakt men eerder een tikje met de voet, zonder er op te gaan staan, op de vierde tel dan de typische heupbeweging. De Bachata kan ook verder van elkaar af worden gedanst, niet meer in danshouding, maar met twee handen vast. Door de ruimte die zo tussen de danspartners ontstaat is het mogelijk om wat snelle tussenpasjes te doen. Met de invloed van de Salsa en Merengue ziet men tegenwoordig ook wel de toepassing van draaien in de Bachata. Natuurlijk mogen alle verschillende stijlen door elkaar heen gedanst worden, doe wat de muziek je ingeeft. Het gaat bij de bachata om het gevoel en niet om de pasjes.

Muziek

De muziek is geschreven in een vierkwartsmaat. Er wordt gebruik gemaakt van gitaren, bongo's, maracas. Bachata heeft een typische herkenbare klank door het gebruik van vrij hoge tonen gespeeld op de gitaar. En het lijkt allemaal zo vrolijk, de muziek klinkt vrolijk, de dans sensueel. Toch zijn de onderwerpen waar de Bachata over gaat vaak erg triest. Verloren liefdes en (liefdes)verdriet. Niet voor niets werd er eerst gesproken over "Amarque" (wikipedia) wat staat voor bitterheid. Later is men voor deze muziek de naam Bachata gaan gebruiken. De muziek is samensmelting van verschillende andere dansen zoals de Bolero, Son en Merengue. De muziek ontwikkelt zich nog steeds en is de laatste jaren wat sneller geworden en ook de invloed van Reggeton laat zich gelden de laatste jaren.

Artiesten

Een aantal artiesten of muzikanten met Bachata in hun repetoire zijn bijvoorbeeld, Aventura, Yosker Sarante, Frank Reyes, Monchi y Alexandra etc.

Dansles

Zou u deze dans willen leren dansen kunt u terecht bij een aantal Salsadansscholen, houdt u de cursusroosters in de gaten, vraag of ze cursussen verzorgen in Bachata. Niet alles is op les te leren. Vooral door kijken en veel dansen zult u deze dans het beste onder de knie krijgen.
© 2008 - 2020 Ankeno, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Salsa en haar diverse oorsprongenDe Cubaanse salsa heeft al lang de grenzen van het eiland overgestoken om ervoor te zorgen dat over de hele wereld mense…
Cubaanse Cha cha chaDe schepper is Enrique Jorrin, en de dans werd ontwikkeld vanuit de mambo. De dans werd voor het eerst gezien in 1950 in…
Salsa: Muziek en dans voor een zwoele zomeravondSalsa: Muziek en dans voor een zwoele zomeravondSalsa, iedereen heeft er inmiddels wel van gehoord. De salsascholen komen als paddenstoelen uit de grond en de bijbehore…

Verschillende soorten TangoDe sensuele, verleidelijke Argentijnse tango bestaat niet uit één dans maar heeft verschillende stromingen. Verschillend…
Dirty Dancing - The MusicalVanaf 9 maart 2008 is in het Beatrix theater in Utrecht de musical Dirty Dancing te zien. De voorstelling is gepland om…

Reageer op het artikel "Bachata, muziek en dans"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Ankeno
Gepubliceerd: 27-05-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Schrijf mee!