Cubaanse Cha cha cha

De schepper is Enrique Jorrin, en de dans werd ontwikkeld vanuit de mambo. De dans werd voor het eerst gezien in 1950 in Amerika. Vlak nadat de mambo werd geïntroduceerd won dit ritme aan populariteit en werd uiteindelijk bekender dan alle andere Latin dansen.

Ontstaan van de Cha Cha

Deze dans (en muziek) komt uit Cuba, de schepper is Enrique Jorrin en kwam pas in 1953 naar Europa, en werd ontwikkeld vanuit de mambo. De dans werd voor het eerst gezien in 1950 in Amerika. Vlak nadat de mambo werd geïntroduceerd won dit ritme aan populariteit en werd uiteindelijk bekender dan alle andere Latin dansen. De cha cha cha muziek heeft een dwingend en zeer herkenbaar ritme dat makkelijk is mee te tellen. De interpretatie van de Cha Cha Cha muziek zou een vrolijke, zorgeloze en brutale sfeer creëren.

Hoe wordt de Cha Cha Cha gedanst?

De cha cha cha is een levende en ondeugende dans met veel korte en snelle bewegingen. De cha cha cha is een positie dans, wat inhoud dat er weinig afstand afgelegd wordt op de dansvloer. Het accent van deze Latin dans ligt op de eerste maat, wat geaccentueerd wordt door percussie-instrumenten zoals bongo´s, conga´s, timbalen en koebellen.

De dans wordt ook wel omschreven als een kat-en-muis spel tussen de man en vrouw, een vrolijke flirt. Hij wordt een beetje pittig, lichtzinnig en brutaal gedanst.

De dans heeft een zeer passionele oorsprong en dat zou dan ook uitgebeeld moeten worden tijdens het dansen. Plezier, lol en vooral het ondeugende karakter van de dans moet tijdens het dansen naar voren komen. De dans is gebaseerd op drie achtereenvolgende passen die steeds samenvallen met de accenten in de muziek (de eerste maat).

De naam van de Cha Cha Cha

De originele naam van deze dans is de klanknabootsing van het geluid van de slippers van de Cubaanse vrouwen bij het dansen van de drie passen (één, twee cha cha cha). De naam is later ingekort tot Cha Cha.

Op welke muziek wordt gedanst?

De muziek waarop de cha-cha gedanst wordt is een vierkwarts maat met 30 tot 34 maten per minuut. Veel moderne muziek is geschikt om een cha cha op te dansen, wat bijdraagt aan de populariteit van deze dans. De cha cha is inmiddels één van de populairste dansen binnen het Latin Amerika dansen.

Enkele goede Cha cha cha muziek

  • Bananarama, Venus
  • Billy Joel, Uptown Girl
  • Pussycat dolls, Sway
  • Jennifer Lopez, Let´s Get Loud
  • Celis Cruz, Guantanamera
  • The Cats, One Way Wind
  • Mink the Ville, Hey Joe

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stlijdansen in het algemeenStijldansen is vooral dankzij het RTL4-programma 'Dancing With The Stars' weer helemaal populair geworden. Ook jongeren…
Dansen is gezondIedereen weet het, maar weet je ook waarom dansen je helpt gezond te blijven? Veel mensen hebben gehoord dat dansen een…
Stijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen is voor de meeste beoefenaren een vorm van recreatie. Daarnaast wordt stijldans ook als sport beoefend en wo…
Zumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba: dansend tot wel 1.000 calorieën per uur verbrandenZumba is een combinatie van aerobics en een vereenvoudigde vorm van Latin Dance. Met Zumba kun je, volgens wetenschapper…

Weense wals (of vlugge wals)Het is een dans waarbij op hoog tempo veel om de eigen as wordt gedanst. Om duizeligheid te voorkomen richten de dansers…
Argentijnse tangoDe tango is eigenlijk opgebouwd uit een aantal verschillende muziekstromen. Zo hadden de Cubanen de habanera, de basis v…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.