Stlijdansen in het algemeen

Stijldansen is vooral dankzij het RTL4-programma 'Dancing With The Stars' weer helemaal populair geworden. Ook jongeren kiezen er steeds vaker voor om op 'dansles' te gaan. Hier een korte uitleg over het dansen; van danshouding tot de verschillende soorten dansen! Bij het stijldansen horen de volgende dansen, verdeeld in ballroom en latin, waar later op terug gekomen zal worden.

Ballroom dansen:

  • Quick Step
  • Engelse Wals
  • Slow Foxtrot
  • Tango

Latin dansen:

  • Samba
  • Jive
  • Cha-Cha
  • Rumba
  • Paso Doble

Voor de wat ouderen onder ons zal deze lijst zeker niet compleet zijn. Dansen als de Polka, de Mambo en de Boogie zijn namelijk weggelaten. Het gaat hier om 'de dansen van nu', dansen die dus bij dansles geleerd worden.

Ballroom

Je hebt 2 soorten dansen, genaamd ballroom en latin. Ik begin met ballroom. Ballroom dansen zijn over het algemeen rustigere dansen, het zijn dansen waarbij vooral je danshouding erg belangrijk is. De dansen komen eigenlijk allemaal uit Noord-Amerika, met uitzondering van de Tango, deze komt (natuurlijk) uit Argentinië. Dansen is eigenlijk begonnen tussen 1920 en 1930. Er werden strenge regels opgelegd waardoor duidelijk werd hoe een dans gedanst moest worden, zodat ook het grote publiek de dansen begreep.

Latin

Latin dansen zijn lossere dansen, waarbij je de danshouding vaak even laat voor wat hij is. Omdat de dansen erg snel zijn is het van belang je passen klein te houden, en natuurlijk lekker los bewegen. Rond 1930 waren de latin dansen aan de beurt in Europa. De dansen waren overgewaaid van de andere kant van de Atlantische Oceaan. Hierbij werden alleen nog de cha-cha, rumba en mambo gedanst. Nu op dansles is de mambo geen standaard dans meer. Je kan het nog wel leren, heb ik zelf ook gedaan, maar dan alleen de basisbeginselen.

Danshouding

Bij stijldansen gaat het niet om de moeilijkheid van je programma die je danst, maar vooral om hoe je dit uitvoert. Heb je bijvoorbeeld een zeer moeilijk programma, maar een slechte danshouding, dan kan een paar met een makkelijker programma maar met een goede danshouding dat andere paar in een wedtrijd voorbij streven. Daarom is de danshouding dus erg belangrijk, vooral bij ballroom dansen. Bij ballroom dansen sta je in een rechte houding, waarbij je elkaar niet aankijkt. De dame kijkt over de schouder van de heer naar links en datzelfde geld voor de heer. De rechterhand van de dame pak de linkerhand van de heer vast. De andere hand van de dame wordt op de rechterschouder van de heer geplaatst. De rechterhand van de heer verdwijnt op het schouderblad van de dame.

De verschilldende dansen

Quick Step

De quickstep is de opvolger van de (slow) foxtrot. In 1924 gaf men deze dans de naam Quick Time Foxtrot, omdat de muziek voor deze dans te snel gespeeld werd om de figuren van de slow foxtrot op te kunnen dansen. Het ritme van de quickstep is ook anders. Dit wordt gedanst als slow-quick-quick-quick als standaardpassen. Dit ritme heeft dus een quick extra vergeleken met de slow foxtrot. De quickstep is uitgegroeid tot de meest gedanste dans. Het is ook de eerste echte dans die je op dansles leert. Waar de Foxtrot meer de nadruk geeft op de voor- en achteruit gaande verplaatsing, geeft de Quickstep de nadruk meer op de zijwaartse verplaatsing.

Engelse Wals

De Engelse Wals is in 1921 ontstaan. De voorloper van de Engelse Wals is de Boston, die reeds in 1874 vanuit Amerika werd ingevoerd. Het woord wals betekent letterlijk draaien, in het programma van de Engelse Wals komen dan ook veel draaien voor.De passen van deze dans zijn heel zwierig en soepel. Ze lopen in een vloeiende beweging door. In een later stadium leer je bij de Engelse Wals dat je moet rijzen en dalen, waardoor het samen met de grote passen en de vloeiende bewegingen een mooie dans is om te zien.

Slow Foxtrot

Deze dans is in het begin van 1900 in Amerika ontstaan als Ragtime en werd oorspronkelijk zeer snel gedanst. Tegenwoordig wordt hij langzamer gedanst. De bewegingen in deze dans lopen soepel en in één beweging door. De slow foxtrot wordt in de volksmond ook wel gewoon foxtrot genoemd. Dat is echter niet terecht, aangezien de Foxtrot van tegenwoordig een andere dans is. Wel was dit de oorspronkelijke naam voor deze dans, maar die werd in 1924 gewijzigd in slow foxtrot.

Tango

Deze dans komt oorspronkelijk uit Argentinië. De tango is ontstaan in Buenos Aires. Voordat de tango daadwerkelijk in Europa gedanst werd riep het veel tegenstand op. De tango werd door o.a. de Franse bisschoppen en vele artsen gezien als een ordinaire dans. De voorstanders wonnen echter en in 1924 werd de tango in geheel Europa ingevoerd. De tegenwoordige tango lijkt wel enigszins op de oude Argentijnse tango, maar is absoluut niet meer ordinair te noemen. De strakke bewegingen en dan met name de hoofdacties van de dame zijn kenmerkend voor de tango. De houding bij de tango is officieel anders dan bij de andere ballroomdansen, omdat de dame haar linkerhand niet op de schouder van de heer heeft liggen, maar om zijn elleboog heen klemt en haar vingers hierbij tegen de ribbenkast van de heer aandrukt, maar dit wordt tegenwoordig bij dansles niet meer aangeleerd.

Samba

Het ritme van de samba is ontstaan in Afrika. De negerslaven namen de muziek mee naar Brazilië waar de samba de nationale dans is geworden. Bij elke feestelijke gebeurtenis wordt sambamuziek gespeeld en wordt er uitbundig gedanst. Een wereldtentoonstelling in New York zorgde in 1939 voor de grootste verspreiding van de samba. Tegen het einde van de 2e Wereldoorlog werd de samba ook in Europa populair. Ook nu wordt de samba nog op Afrikaanse klanken gedanst en blijft het een vrolijke dans om te zien en leuk om te doen.

Jive

Jive is een verzamelnaam voor verschillende dansen waaronder de Rock 'n Roll, Boogie Woogie en de Style Swing. De Jive is ontstaan in Amerika en werd door de Amerikaanse soldaten meegebracht naar Europa tijdens de 2e wereldoorlog. Hierdoor werd de jive dus ook in Europa geïntroduceerd.
Pas na de oorlog werd deze dans gecultiveerd en in het programma van elke dansschool ingevoerd. Nu is het één van de eerste dansen die bij dansles geleerd wordt. De jive is tevens de snelste dans van alle dansen. Een liedje die je hierbij kan bedenken is ‘Rock arround the clonk’ van Bill Haley. Erg vermoeiend.

Cha-Cha

De cha-cha is de populairste van de Latijns-Amerikaanse dansen. Deze dans, in de volksmond cha cha genoemd, is in 1953 in Argentinië ontstaan vanuit de mambo. De schepper van de cha cha is Enrique Jorrin. Ook aan de ontwikkeling van deze dans heeft hij erg veel bijgedragen. Het is ook een dans die je op veel muziek kunt dansen. Ook op Top 40 is de cha cha goed te dansen.

Rumba

De Rumba wordt nu vaak uitgebeeld als de verleidingsdans. Het is de bedoeling van de dame de heer tijdens de dans te verleiden. Dit gebeurt door middel van oogcontact, dichterbij dansen en dan afstoten en verleidende figuren. De Rumba wordt ook wel gezien als de langzame Cha cha cha vanwege bijna dezelfde basisfiguren. Het moeilijke aan de Rumba is dat je maar 1 pas doet op 2 tellen. Dit is zo moeilijk omdat je bij alle andere dansen minimaal 1 pas per seconde doet.

Paso Doble

De muziek van de paso doble wordt gespeeld bij stiergevechten als 'het gevecht' op zijn hoogst is. De dans beeldt een stierengevecht uit: De heer stelt de matador voor en de dame het rode doek. Deze dans kwam voor het eerst echt in de mode rond 1910.
© 2007 - 2024 Klompsdale, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen is voor de meeste beoefenaren een vorm van recreatie. Daarnaast wordt stijldans ook als sport beoefend en wo…
Verschillende soorten TangoDe sensuele, verleidelijke Argentijnse tango bestaat niet uit één dans maar heeft verschillende stromingen. Verschillend…
Muziek en maat bij stijldansenMuziek en maat bij stijldansenDansmuziek heb je in veel soorten en maten. Voor bijna elke muzieksoort zijn wel een aantal dansen te bedenken. Veel muz…
Voormalig kampioen Jan Zwijsen en zijn danscentrumVoormalig kampioen Jan Zwijsen en zijn danscentrumElke grotere plaats heeft wel een of meer dansscholen. Hoewel de meesten worden geleid door zeer bekwame dansleraren zij…

Jumpstyle lerenHet is een ware trend aan het worden; jumpstyle. Je kunt de discotheek nog niet veilig oversteken of je hebt wild jumpen…
Slow fox (of langzame fox)De Slow-foxtrot wordt in de volksmond ook wel eens gewoon Foxtrot genoemd maar dat is niet terecht. Dit was wel de oorsp…
Klompsdale (2 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.