Jumpstyle leren
Het is een ware trend aan het worden; jumpstyle. Je kunt de discotheek nog niet veilig oversteken of je hebt wild jumpende mensen om je heen. Je moet zelfs niet vreemd opkijken als je mensen op straat ziet jumpen. Waar komt deze trend vandaan en wat houdt de jumpstylen nu precies in?
Het ontstaan van Jump
Eind jaren ’90 ontstond in Belgie het muziekgenre Jump. Het genre werd geïntroduceerd door Da Boy Tommy en Da Rick. Zij hadden destijds een hit genaamd ‘Ready to rumble’. De eerste jaren bleef deze stijl slechts bekend in Belgie, later ook in Frankrijk en Duitsland.
De Jump-muziek klonk als hardcore, maar dan veel sneller en harder. Naarmate Jump populairder werd, daalde het aantal beats per minute (bpm) naar ongeveer 140. Ook de populariteit van hardstyle in Nederland groeide. Dit gaf weer een nieuwe impuls aan de Jump. Hardstylemuziek is echter niet hetzelfde als Jump. Jump bevat, in tegenstelling tot hardstyle, veel vrolijke melodieën die ondersteund worden door een dreunende bas. Vaak zijn er in de Jump-nummers teksten te horen, ook wel samples genoemd. Deze samples hoor je vlak voordat het nummer weer een hoogtepunt bereikt in beat. Wanneer dit gebeurt, barst de Jump helemaal los en is de dansvloer een 'jumpende massa'. Jump is mateloos populair in Nederland en wordt daar ook
Jumpstyle genoemd. De mensen die jumpstylen zijn niet slechts beperkt tot de discotheek, ook op straat mag er gejumped worden, het liefst met meerdere mensen tegelijk. Ook fitnesscentra zien hier brood in. Een goede work-out wordt vormgegeven door een uurtje flink jumpen. Conditie krijg je er zeker van!
Jump zelf
Voor wie het stiekem nog niet geprobeerd heeft, jumpen vergt aardig wat van je conditie. Wanneer je jumped, is het de bedoeling dat je zo hoog mogelijk met je benen in de lucht trapt op de beat van de bass. De volgende stappen geven je een beeld van hoe je kunt jumpen:
- Stamp twee keer met beide benen tegelijkertijd op de grond
- Plaats je linkerbeen achter
- Plaats je rechterbeen achter
- Plaats je rechterbeen twee keer voor
- Plaats je linkerbeen voor
- Plaats je linkerbeen achter
- Herhaal de vorige stappen
Tijdens het jumpen kan er ook gedraaid worden. De draai is wat lastiger onder de knie te krijgen, maar met enige oefening heel goed te doen. Dat gaat als volgt:
- Plaats je linkerbeen voor
- Spring naar voren
- Maak een draai van 180 graden naar rechts
- Land op je linkerbeen
- Plaats je rechterbeen voor
- Plaats je linkerbeen voor
- Spring naar voren
- Maak een draai van 180 graden naar rechts
- Land op je linkerbeen enz.
Heb je deze manier van jumpen onder de knie? Er zijn verschillende manieren om nog eens te varieren, de Duo Jump is er daar een van:
- Duo Jump: Elke soort Jump kan gebruikt worden bij deze variant. Je hebt echter wel een Jump-maatje nodig. Deze variant wordt beoefend met twee of meerdere mensen. Deze variant is erg populair!
Verschillende soorten Jumpstyle
- Felix Jump: De muziek van deze soort Jump heeft een herkenbare volgorde en makkelijk te onthouden samples. De volgorde in de nummers van deze variant is beat-samples-melodie-samples-melodielijn-beat. Je zult (bijna) nooit de samples en de melodielijn tegelijkertijd horen. Dit is een commerciele soort Jump.
- Industrial Jump / French Tek: Deze Jump-variant heeft een stevige beat met een melodielijn met samples. In Frankrijk is deze stroming erg populair.
- Hardjump: Je zou kunnen zeggen dat deze soort Jump hetzelfde is als de Felix jump, maar het verschil zit in de hardere bass. De melodieen zijn ook minder vrolijk en klinken wat 'metaalachtig'.
Reactie
Daan, 11-06-2007
Slecht artikel. Jumpstylen is geen werkwoord (ook al roept TMF het de hele tijd), en ook hardstyle kent 'vrolijke melodieen met een dreunende bass'. Je schrijfstijl leest ook niet prettig.
Reactie infoteur, 12-06-2007
Dag Daan,
Jammer dat je m'n artikel niet oke vindt. Jumpstylen is tegenwoordig wel degelijk een woord in de spreektaal. Je kunt het zien als een woord als 'salsa-en', 'gabberen' of 'stijldansen'. Wie weet wordt het woord jumpstylen binnenkort wel net zo'n woord als 'sonja bakkeren' haha. Bedankt voor je reactie, jammer van al die negativiteit. Wie weet vind je de schrijfstijl van m'n andere artikelen beter.
Groeten Veron