Jumpstyle, hardstyle, hardcore en meer!

Jumpstyle, je hoort iedereen erover tegenwoordig. Maar wat is jumpstyle nu precies? En welke andere stijlen zijn er binnen het grotere 'elektronische' muziekgenre? Hier volgt een beknopte toelichting over techno, trance, jumpstyle, hardtrance, hardjump, hardstyle, hardtek, hardcore, terror en speedcore.

Stromingen

Muziek in het algemeen valt onder te delen in 4 stromingen, waarbij natuurlijk niet elk nummer geheel in een bepaalde stroming past en veel nummers een combinatie zijn. Enerzijds de stroming met rock, metal, hardrock en andere verwante stijlen. Daarnaast is er de stroming met R&B, rap en verwante stijlen. Ook is er de stroming met jazz, blues, en alternatieve muziek. Op deze stromingen zal ik hier niet verder ingaan. Waar ik meer over wil vertellen, is de stroming van de zogenaamde electronische muziek, dus muziek waarbij meestal voornamelijk de computer gebruikt wordt als 'instrument'.

Subgenres

Oke, we zijn dus aangekomen bij het electronische genre. Maar welke subgenres vallen hier eigenlijk te onderscheiden? Voordat we deze subgenres gaan benoemen gaan we eerst een indeling bepalen. Het belangrijkste element dat deze stijlen onderscheidt van de andere is de bass, en daarom heb ik besloten de subgenres in te delen naar de mate waarin bass een belangrijke plek inneemt (geordend van weinig bas tot veel bas):

Trance

Trance is zonder twijfel de stijl met de minste bass (ook wel 'soft' in de volksmond). De muziek bestaat uit vrolijke elektronische deuntjes, er is slechts een zachte bass. De stijl wordt gekenmerkt door een lage BPM ("Beats Per Minute", aantal 'bass-slagen' per minuut). Er zijn veel teksten ('vocals') en deze gaan voornamelijk over de liefde.

Voorbeelden van trance-artiesten zijn:
 • Dj Sammy
 • Sylver
 • Barthez
 • DJ Tiësto

Techno

Techno volgt al snel na trance. De muziek bevat veel 'piepjes en bliepjes' en doet erg electronisch aan. Techno is al wat 'harder' dan trance, de BPM ligt hoger en de bass is iets harder. Teksten zijn er nauwelijks, en als ze er zijn meestal in de vorm van kreten als 'Here we go!' of 'Come on!'.

Voorbeelden van techno-artiesten zijn:
 • PPK
 • Tom Snare

Hardtrance

Hardtrance is, zoals de naam al zegt, een hardere vorm van trance. De nummers hebben dezelfde kenmerken als trance alleen ligt bij hardtrance de BPM hoger en is de bass nadrukkelijker aanwezig.

Voorbeelden van hardtrance artiesten zijn:
 • Bass-T
 • RMB
 • Groove Coverage

Jumpstyle

Bij jumpstyle neemt de bass al een belangrijke plek in. Jump bestaat meestal uit een geconcentreerde bass plus een redelijk simpele melodie. De BPM ligt wederom iets hoger en is perfect geschikt voor de steeds bekendere jumpdans. De teksten gaan vooral over seks en drugs.

Voorbeelden van Jumpstyle-artiesten zijn:
 • Dj Ruthless
 • Vorwerk
 • Jeckyll & Hyde (=Ruthless & Vorwerk)
 • Dj Mystery

Hardjump

Hardjump is, zoals de titel al doet vermoeden, een hardere variant van jumpstyle. De BPM ligt iets hoger en de bass is iets harder. Er zijn minder teksten aanwezig.

Voorbeelden van hardjump-artiesten zijn:
 • Dr Bass
 • DJ Smokie

Hardtek

Hardtek ligt erg tegen hardstyle aan en is eigenlijk een soort combinatie van de droge, geconcentreerde hardjump-bass (enigszins opgevoerd) met groffe drugs-, seks-, en geweldteksten, en een wat gecompliceerdere melodie dan bij jump.

Voorbeelden van hardtek-artiesten zijn:
 • The Prophet
 • Showtek

Hardstyle

Hardstyle is de volgende in het rijtje. De bass lijkt wel wat op die van hardtek maar neemt een iets minder centrale plek in in het nummer. De melodie is complexer dan bij jumpstyle, en het hele nummer opzich is ook voller van geluid dan hardtek- en jumpstyle-nummers. Vocals komen weer belangrijker terug en gaan over liefde, seks, drugs en geweld.

Voorbeelden van hardstyle artiesten zijn:
 • Technoboy
 • Dj Duro
 • Dj Zany
 • Headhunterz

Hardcore

Hardcore heeft een duidelijk hogere bpm dan hardstyle. De bass is nu erg belangrijk en zonder een goede sterke bass is een hardcore nummer niet compleet. Bij de mainstream hardcore draait het ook vaak meer om een goede bass tegelijk met een melodie. Vocals zijn meestal samples uit bijvoorbeeld films of rapnummers, of hoge zingende stemmen. Er zijn veel subgenres maar daar zal ik hier niet verder op ingaan.

Voorbeelden van hardcore-artiesten zijn:
 • Dj Promo
 • Angerfist
 • Catscan

Terror

Terror is dan weer harder dan hardcore. De bpm ligt erg hoog en het nummer bestaat voor verreweg het grootste deel uit bass. De teksten zijn grof gewelddadig, en bestaan veelal uit geschreeuwde dreigementen.

Voorbeelden van terror artiesten zijn:
 • Noisekick
 • Angernoizer
 • Tieum

Speedcore

Bij speedcore ligt de bpm extreem hoog en dat is dan ook het handelsmerk van deze stijl. De snelheid kan oplopen tot wel 1000 beats per minuut en het nummer bestaat vrijwel alleen uit bass. De teksten die hierin voorkomen zijn vaak antichristelijk en sadistisch.

Voorbeelden van speedcore artiesten zijn CSR en Gabba Front Berlin.

Tot slot

Over het algemeen valt dus te stellen: hoe harder het nummer, hoe hoger de bpm en hoe belangrijker de bass.
© 2007 - 2024 Daan123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jumpstyle lerenHet is een ware trend aan het worden; jumpstyle. Je kunt de discotheek nog niet veilig oversteken of je hebt wild jumpen…
DJ: Nederland vanaf de jaren 90Inmiddels is de DJ allang geen reporter meer, maar een artiest. In het land treden zij op, vooral op grote feesten als S…
Drum and Bass, keiharde bassen met een vibeDrum and Bass is een opkomende grootmacht in de muziekindustrie. Steeds meer jongeren smaken de ruige bassen en ritmisch…
Fender basgitarenFender is het grootste en best verkocht basgitaren merk wat de wereld tot nu toe heeft gekend. Sinds pakweg 1950 produce…

Metal, niet alleen satan en geweldMetal, niet alleen satan en geweldMetal, voor veel mensen een directe associatie met de duivel, harde muziek, jongens en mannen met lang haar en geweld. V…
Muziek in de middeleeuwenMuziek speelt een belangrijke rol in de samenleving waar wij in leven, maar ook in de samenleving uit de middeleeuwen. E…
Reacties

Bone Damage, 14-01-2008
Vet artikel alleen dat stukje over schreeuwende dreigementen hoort toch meer in het terrorrijtje thuis. Bij hardcore worden vaker sampels gebruikt uit bv films of rapnummers. Bij de mainstream hardcore draait het ook vaak meer om een goede bass tegelijk met een melodie. Bij speedcore is idd de bpmhoogte het belangrijkste, en de teksten die erin voorkomen zijn vaak antichristelijk en sadistich zoals passenger of shit. Maar de kale vandalen zijn geen djs maar cultuurverneukers. Reactie infoteur, 15-01-2008
Thanks, heb je tips in het artikel verwerkt!

Erik, 03-08-2007
Leuk artikel, het klopt bijna helemaal. Alleen de stukjes van Terror en Speedcore kloppen niet. Rotterdan Terror Corps maken af en toe wel eens een Terror track maar over het algemeen produceren zij Hardcore. En de Kale Vandalen zijn ZEKER geen Speedcore producenten. De Kale Vandalen maken rasistische Hardcore tracks. Voorbeelden van Terror artiesten zijn: Noisekick, Angernoizer en Tieum. Speedcore artiesten zijn bijvoorbeeld: CSR en Gabba Front Berlin. Reactie infoteur, 04-08-2007
Okay bedankt, ik ben niet echt into speedcore en terror en heb me daarin vergist. Ik zal het artikel even wijzigen!

Daan123 (29 artikelen)
Laatste update: 15-01-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.