Jumpstyle, hardstyle, hardcore en meer!

Jumpstyle, je hoort iedereen erover tegenwoordig. Maar wat is jumpstyle nu precies? En welke andere stijlen zijn er binnen het grotere 'elektronische' muziekgenre? Hier volgt een beknopte toelichting over techno, trance, jumpstyle, hardtrance, hardjump, hardstyle, hardtek, hardcore, terror en speedcore.

Stromingen

Muziek in het algemeen valt onder te delen in 4 stromingen, waarbij natuurlijk niet elk nummer geheel in een bepaalde stroming past en veel nummers een combinatie zijn. Enerzijds de stroming met rock, metal, hardrock en andere verwante stijlen. Daarnaast is er de stroming met R&B, rap en verwante stijlen. Ook is er de stroming met jazz, blues, en alternatieve muziek. Op deze stromingen zal ik hier niet verder ingaan. Waar ik meer over wil vertellen, is de stroming van de zogenaamde electronische muziek, dus muziek waarbij meestal voornamelijk de computer gebruikt wordt als 'instrument'.

Subgenres

Oke, we zijn dus aangekomen bij het electronische genre. Maar welke subgenres vallen hier eigenlijk te onderscheiden? Voordat we deze subgenres gaan benoemen gaan we eerst een indeling bepalen. Het belangrijkste element dat deze stijlen onderscheidt van de andere is de bass, en daarom heb ik besloten de subgenres in te delen naar de mate waarin bass een belangrijke plek inneemt (geordend van weinig bas tot veel bas):

Trance

Trance is zonder twijfel de stijl met de minste bass (ook wel 'soft' in de volksmond). De muziek bestaat uit vrolijke elektronische deuntjes, er is slechts een zachte bass. De stijl wordt gekenmerkt door een lage BPM ("Beats Per Minute", aantal 'bass-slagen' per minuut). Er zijn veel teksten ('vocals') en deze gaan voornamelijk over de liefde.

Voorbeelden van trance-artiesten zijn:
 • Dj Sammy
 • Sylver
 • Barthez
 • DJ Tiësto

Techno

Techno volgt al snel na trance. De muziek bevat veel 'piepjes en bliepjes' en doet erg electronisch aan. Techno is al wat 'harder' dan trance, de BPM ligt hoger en de bass is iets harder. Teksten zijn er nauwelijks, en als ze er zijn meestal in de vorm van kreten als 'Here we go!' of 'Come on!'.

Voorbeelden van techno-artiesten zijn:
 • PPK
 • Tom Snare

Hardtrance

Hardtrance is, zoals de naam al zegt, een hardere vorm van trance. De nummers hebben dezelfde kenmerken als trance alleen ligt bij hardtrance de BPM hoger en is de bass nadrukkelijker aanwezig.

Voorbeelden van hardtrance artiesten zijn:
 • Bass-T
 • RMB
 • Groove Coverage

Jumpstyle

Bij jumpstyle neemt de bass al een belangrijke plek in. Jump bestaat meestal uit een geconcentreerde bass plus een redelijk simpele melodie. De BPM ligt wederom iets hoger en is perfect geschikt voor de steeds bekendere jumpdans. De teksten gaan vooral over seks en drugs.

Voorbeelden van Jumpstyle-artiesten zijn:
 • Dj Ruthless
 • Vorwerk
 • Jeckyll & Hyde (=Ruthless & Vorwerk)
 • Dj Mystery

Hardjump

Hardjump is, zoals de titel al doet vermoeden, een hardere variant van jumpstyle. De BPM ligt iets hoger en de bass is iets harder. Er zijn minder teksten aanwezig.

Voorbeelden van hardjump-artiesten zijn:
 • Dr Bass
 • DJ Smokie

Hardtek

Hardtek ligt erg tegen hardstyle aan en is eigenlijk een soort combinatie van de droge, geconcentreerde hardjump-bass (enigszins opgevoerd) met groffe drugs-, seks-, en geweldteksten, en een wat gecompliceerdere melodie dan bij jump.

Voorbeelden van hardtek-artiesten zijn:
 • The Prophet
 • Showtek

Hardstyle

Hardstyle is de volgende in het rijtje. De bass lijkt wel wat op die van hardtek maar neemt een iets minder centrale plek in in het nummer. De melodie is complexer dan bij jumpstyle, en het hele nummer opzich is ook voller van geluid dan hardtek- en jumpstyle-nummers. Vocals komen weer belangrijker terug en gaan over liefde, seks, drugs en geweld.

Voorbeelden van hardstyle artiesten zijn:
 • Technoboy
 • Dj Duro
 • Dj Zany
 • Headhunterz

Hardcore

Hardcore heeft een duidelijk hogere bpm dan hardstyle. De bass is nu erg belangrijk en zonder een goede sterke bass is een hardcore nummer niet compleet. Bij de mainstream hardcore draait het ook vaak meer om een goede bass tegelijk met een melodie. Vocals zijn meestal samples uit bijvoorbeeld films of rapnummers, of hoge zingende stemmen. Er zijn veel subgenres maar daar zal ik hier niet verder op ingaan.

Voorbeelden van hardcore-artiesten zijn:
 • Dj Promo
 • Angerfist
 • Catscan

Terror

Terror is dan weer harder dan hardcore. De bpm ligt erg hoog en het nummer bestaat voor verreweg het grootste deel uit bass. De teksten zijn grof gewelddadig, en bestaan veelal uit geschreeuwde dreigementen.

Voorbeelden van terror artiesten zijn:
 • Noisekick
 • Angernoizer
 • Tieum

Speedcore

Bij speedcore ligt de bpm extreem hoog en dat is dan ook het handelsmerk van deze stijl. De snelheid kan oplopen tot wel 1000 beats per minuut en het nummer bestaat vrijwel alleen uit bass. De teksten die hierin voorkomen zijn vaak antichristelijk en sadistisch.

Voorbeelden van speedcore artiesten zijn CSR en Gabba Front Berlin.

Tot slot

Over het algemeen valt dus te stellen: hoe harder het nummer, hoe hoger de bpm en hoe belangrijker de bass.
© 2007 - 2020 Daan123, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jumpstyle lerenHet is een ware trend aan het worden; jumpstyle. Je kunt de discotheek nog niet veilig oversteken of je hebt wild jumpen…
DJ: Nederland vanaf de jaren 90Inmiddels is de DJ allang geen reporter meer, maar een artiest. In het land treden zij op, vooral op grote feesten als S…
Drum and Bass, keiharde bassen met een vibeDrum and Bass is een opkomende grootmacht in de muziekindustrie. Steeds meer jongeren smaken de ruige bassen en ritmisch…
Fender basgitarenFender is het grootste en best verkocht basgitaren merk wat de wereld tot nu toe heeft gekend. Sinds pakweg 1950 produce…

Metal, niet alleen satan en geweldMetal, niet alleen satan en geweldMetal, voor veel mensen een directe associatie met de duivel, harde muziek, jongens en mannen met lang haar en geweld. V…
Muziek in de middeleeuwenMuziek speelt een belangrijke rol in de samenleving waar wij in leven, maar ook in de samenleving uit de middeleeuwen. E…

Reageer op het artikel "Jumpstyle, hardstyle, hardcore en meer!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ron, 13-05-2010 12:14 #10
''Over het algemeen valt dus te stellen: hoe harder het nummer, hoe hoger de bpm en hoe belangrijker de bass."
Kan ik het absoluut niet mee eens zijn, er zijn nummers van 150 BPM die veel knetterharder zijn dan nummers van 200 BPB (bijvoorbeeld). Ook snerpende hoge tonen bepalen de hardheid van een nummer. Kijk bijvoorbeeld naar Acid(core), harde 303'tjes die op je hersenplaat inbeuken, wat mij betreft harder dan speedcore (eentonig, maar dat is een kwestie van smaak…).

Xwhatever, 22-02-2010 17:17 #9
Ik wil toch even kwijt dat, ook al wordt het vaak met deze muziek gelinkt, hardcore niet het 'jumpstyle' gehalte muziek is. Hardcore komt eigenlijk van punk, maar is dan ruiger. Denk aan Bless The Fall o.i.d.

Dave (Www Hardcorepower Nl), 26-11-2008 00:18 #8
Tieum is geen Terror DJ
Tieum is Darkcore

CSR is geen Artiest, maar een Label (van DJ Plaque)

1000bpm is splittercore

Black_lover_ehv, 15-07-2008 15:13 #7
Als je het Mij vraagt doen alleen de Stijlen vanaf Hardtek er toe de rest mag oprotten.
Noisekick of Technoboy, Heerlijk :D

Bone Damage, 26-05-2008 01:36 #6
Klopt alles wat oploopt tot 1000 bpm of hoger word extratone genoemt of noise en sommigen noemen het zelfs nog splittercore, meestal loopt deze muziek uit op een ruis.Opzich sadistisch is het bij de meeste speedcore/terror wel omdat er vaak dingen over de duivel in worden geroepen luister maar eens na dj's zoals prince ov darkness of bonehead en zo heb je nog wel een handje vol darkcore kan er ook wat van op dat gebied.Maar echte mainstream hardcore kan echt heel verschillend lopen dat komt ook omdat je altijd verschillende producers hebt die het op hun manier maken.Terror en speedcore is meer bedoeld om agressief te zijn drm hoor je ook heel vaak samples uit metalbands etc

Anonimious, 12-05-2008 18:15 #5
Als Speedcore oploopt tot 1000bpm dat het dat Extratone. klopt dus niet en dat, dat sadistish is zou ik ook niet zo willen stellen aggresief meer. Noisekick en Angenoizer zijn speedcore zover ik weet en geen terror. ze maken af en toe wel terror maar Angernoizer zeker niet.

En CSR is geen DJ dat staat voor Canidian Speedcore Resistance en dat is weer een stroming van canada. Ze bedoelen denk ik Dj Plague een van de bekenste CSR producer.

Fresan, 24-02-2008 18:34 #4
Nou nou, wat een kennis van Trance hoor. Auteur heeft het alleen over de zgn. sterk commerciële Vocal Euro-dance/trance, gezien de namen Sylver en DJ Sammy. Er bestaat véél meer dan dát. Verder gaat een lage BPM meer op voor Progressive Trance. BPM van Trance kan ook een stuk hoger liggen. Trance kan vocals bevatten, maar dat hoeft zeker niet. Luister eens naar een aflevering van Global DJ Broadcast of zo.

Bone Damage, 14-01-2008 00:01 #3
Vet artikel alleen dat stukje over schreeuwende dreigementen hoort toch meer in het terrorrijtje thuis. Bij hardcore worden vaker sampels gebruikt uit bv films of rapnummers. Bij de mainstream hardcore draait het ook vaak meer om een goede bass tegelijk met een melodie. Bij speedcore is idd de bpmhoogte het belangrijkste, en de teksten die erin voorkomen zijn vaak antichristelijk en sadistich zoals passenger of shit. Maar de kale vandalen zijn geen djs maar cultuurverneukers. Reactie infoteur, 15-01-2008
Thanks, heb je tips in het artikel verwerkt!

Erik, 03-08-2007 17:11 #2
Leuk artikel, het klopt bijna helemaal. Alleen de stukjes van Terror en Speedcore kloppen niet. Rotterdan Terror Corps maken af en toe wel eens een Terror track maar over het algemeen produceren zij Hardcore. En de Kale Vandalen zijn ZEKER geen Speedcore producenten. De Kale Vandalen maken rasistische Hardcore tracks. Voorbeelden van Terror artiesten zijn: Noisekick, Angernoizer en Tieum. Speedcore artiesten zijn bijvoorbeeld: CSR en Gabba Front Berlin. Reactie infoteur, 04-08-2007
Okay bedankt, ik ben niet echt into speedcore en terror en heb me daarin vergist. Ik zal het artikel even wijzigen!

Rik, 25-07-2007 17:59 #1
Een paar dingen: hardjump en hardstyle is hetzelfde en Kale Vandale is een nazi hardcore artiest, geen speedcore.

Infoteur: Daan123
Laatste update: 15-01-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Reacties: 10
Schrijf mee!