InfoNu.nl > Muziek en Film > Muziekstromen > Drum and Bass, keiharde bassen met een vibe

Drum and Bass, keiharde bassen met een vibe

Drum and Bass is een opkomende grootmacht in de muziekindustrie. Steeds meer jongeren smaken de ruige bassen en ritmische complexiteit. Veel volwassenen weten niets over het ontstaan, de kenmerken, verschillende genres en hun invloed vandaag de dag. Londen wordt beschouwd als de hoofdstad van de Drum and Bass. Niet enkel omdat het genre daar ontstaan is, maar ook omdat het nog steeds als het Mekka van de Drum and Bass fan fungeert. Dit dankzij de vele clubs en hoge concentratie mede liefhebbers.

Ontstaan van Drum and Bass

De Rave scene in Engeland begin jaren negentig was ongezien. De clubs waren altijd uitverkocht, jongeren gingen elk weekend naar de hipste feestjes. Rave muziek is elektronisch muziek met typerende piano deuntjes. Het is de grondlegger van veel verschillende dance genres. Vanuit de rave-scene, ontstond een meer duistere afsplitsing, jungle. Hieruit ontstond wat we nu als Drum and Bass bestempelen.

De appel valt niet ver van de boom is hier van toepassing, want zelfs nu worden beide genres nog vaak verwisseld.
Waarschijnlijk omdat zowel Jungle als Drum and Bass tot het breakbeat genre behoren.

Typische kenmerken

Drum and Bass is zeer gemakkelijk herkenbaar aan de typische Amen-break. Breakbeat ritmes en lage tonen (bass tonen) zijn altijd de fundamenten van een sterk Drum and Bass lied. Vandaar ook de naam uiteraard. De platen worden afgespeeld op een zeer hoge snelheid van 180 bpm (beat per minute) en dit maakt van Drum and Bass één van de snelste genres in de muziekwereld. Of een lied Jungle of Drum and Bass is, is voor een ongeoefend oor vaak moeilijk te zeggen. Regelmatig zijn er bij de live-acts ook MC's aanwezig. Dat zijn personen die met lyrics het publiek proberen op te zwepen. Vaak rappen ze ook over de muziek heen.

Met dit lijstje ben je al wat verder:
  • Jungle: duisterder, ruiger, meer hip hop invloeden, meer ragga invloeden, vaak gebruik van exotische geluiden.
  • Drum and Bass: beter afgelijnde ritmes, minder gecompliceerde ritmes, meer techno invloeden.

Verschillende genres

Drum and Bass heeft een hele lijst subgenres. De voornaamste zijn:
  • Liquid: rustiger, met jazz invloeden en funk invloeden.
  • Jump-up: zeer ruige bass met gemakkelijke ritmes. (Niet erg populair bij de oude garde van de Drum and Bass gemeenschap)
  • Intelligent/ambient: rustiger, loungy, kan bij Liquid gerekend worden
  • Techstep: veel sience fiction geluiden
  • Darkstep: zeer duistere drum and bass met keiharde baslijnen.

Invloed van Drum and Bass

De Drum and Bass gemeenschap groeit steeds meer de laatste jaren. In Engeland, Rusland en enkele Oost-Europese landen is de 'scene' (=het hele gebeuren van Drum and Bass en alles daar rond) het grootste.

Veel van het Drum and Bass gebeuren speelt zich af op het internet. Grote spelers zijn hier Drum and Bass arena (breakbeat.co.uk) en dogsonacid (dogsonacid.com). Ze hebben allebei meer dan 80.000 geregistreerde leden van over de hele wereld. Er zijn wekelijkse podcasts en zelfs live shows vanuit de studio's in London.

Afsluiter

Om af te sluiten enkele bekende Drum and Bass artiesten:
Goldie, Bryan G, Nero, Noisia, Ed Rush & Optical,...

Lees verder

© 2010 - 2019 Bieraait, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Drumstel, de basicsEen drum kit is een veelzijdig instrument en is inzetbaar in bijna elke muziekstijl. Opvallend is dat een drumstel uit e…
Fender basgitarenFender is het grootste en best verkocht basgitaren merk wat de wereld tot nu toe heeft gekend. Sinds pakweg 1950 produce…
Netsky is een Belgisch wonderNetsky is een Belgisch wonderBelgische djs doen het de laatste jaren steeds beter en beter in het buitenland. Boris Daenen is degene die dit alles h…
Dubstep: Fruity Loops Wobble BassDubstep: Fruity Loops Wobble BassDubstep is een muziekstijl waarin de rollende bass een grote rol speelt. De muziek bestaat dan ook vooral uit een loop e…
Jumpstyle, hardstyle, hardcore en meer!Jumpstyle, je hoort iedereen erover tegenwoordig. Maar wat is jumpstyle nu precies? En welke andere stijlen zijn er binn…
Bronnen en referenties
  • Breakbeat.co.uk
  • Dogsonacid.com

Reageer op het artikel "Drum and Bass, keiharde bassen met een vibe"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bieraait
Laatste update: 09-06-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!