Verschillende soorten Tango

De sensuele, verleidelijke Argentijnse tango bestaat niet uit één dans maar heeft verschillende stromingen. Verschillende ritmes, verschillende danspassen, zelfs verschillende danshoudingen. De Argentijnse Tango, een dans om je helemaal in te verliezen. In dit artikel zullen de Tango, Milonga, Tangowals en Neotango worden beschreven.

Tango

De Tango is rond 1900 in Argentinië ontstaan. Vele immigranten uit o.a. Italië en Spanje en Afrika kwamen in deze tijd hun geluk zoeken in Buenos Aires. Vaak was de teleurstelling groot in het land ver weg van thuis. Om de eenzaamheid te verdrijven, hun verdriet te kunnen uiten werd er gedanst. En uit de verschillende muzieksoorten meegebracht door deze immigranten ontstond de Tango. Veelal werd er gedanst, zo uitbundig mogelijk natuurlijk, om indruk te maken op de dames (van lichte zeden) aanwezig in de bars en cafés.

Verschillende stromingen in de Argentijnse Tango

De argentijnse tango, een verleidelijk spel tussen partners. Je kunnen verliezen in de muziek. Veelal zul je zien dat danseressen hun ogen dan ook dicht hebben. De man leidt, de vrouw doet wat ze voelt, volgt de partner of als hij haar de tijd geeft maakt zij haar eigen variaties. De dame doet wat zij op dat moment wil doen. Waardoor een spel van improvisatie ontstaat.

Danshouding

De danshouding bij de Tango is belangrijk, er dient een stabiel frame te zijn tussen de danspartners, dit om de dame goed te kunnen sturen en voor de dame om de heer goed te kunnen aanvoelen. Er is sprake van twee verschillende soorten danshouding. Behalve de danshouding die lijkt op wat men bij het stijldansen leert (open danshouding) is er ook de danshouding waarbij de dame voorover leunt, sterk voorover leunt. Het lijkt alsof de dame indien de man er niet zou zijn werkelijk zou omvallen. Dit is de wat traditionelere danshouding. Hierbij horen dan ook echt de ogen dicht. Deze danshouding noemt men de gesloten danshouding (niet vanwege de gesloten ogen).

Soorten Tango

Er is niet één soort Tango er zijn verschillende soorten muziek en dus ook verschillende soorten Tango. Zo zijn er de;
  • Argentijnse Tango,
  • Milonga,
  • Tango wals,
  • Neotango.

Elke van deze dans heeft zijn eigen muziek, ritme en danspatronen. In eerste instantie zult u op een tango dansschool de basis leren van de argentijnse tango. En deze is compleet anders dan de tango die men op een stijldansschool leert.
Hieronder een overzicht van deze verschillende soorten tango.

Argentijnse Tango

Een langzame dans, met een zeer uitgebreid patroon aan dansvariaties. Moeilijk door het moeten leiden van de dame en het sturen van de bewegingen. Mooi door de elegante bewegingen en het samenspel tussen de partners. Het gaat vooral om voeten of eigenlijk het "benen werk". En vooral voor de dames. Basisdanspatroon bestaand uit 7 passen. Daarnaast zijn er vele variaties mogelijk en zal de dans een spel worden van beweging.

Milonga

Voor mij de mooiste vorm van Tango. De muziek is snel, vrolijk. De dansbewegingen dus ook snel. Hierdoor zal in plaats van het deftige lopen een meer huppelend effect ontstaan. Heeft een aparte dansvorm met andere passen. Door de snelheid zijn niet alle bewegingen uit de Argentijnse Tango toepasbaar. Milonga is oorspronkelijk de voorloper van de Argentijnse tango. Milonga heeft trouwens ook een andere betekenis, nl. een dansavondje.

Tango wals

Tango wals heeft wel wat weg van de wals. Het ritme van de wals is wel te herkennen in de muziek. De Tangowals of Tangovals is dan ook muziek in een driekwartsmaat. De muziek is iets sneller, iets vrolijker de figuren wat minder uitbundig en lijken ook meer op wat men bij stijldansen in de wals zou toepassen. Romatische muziek.

Neotango

Nieuwe stroming in de Tango, muziek is meer staccato, heeft een duidelijk aanwezig ritme, moderner, veel moderner. Deze muziek wordt daardoor door jongere tangodansers erg gewaardeerd. Hier kunnen zij ook een nog veel expressievere dans ten opzicht van elkaar uitvoeren. Belangrijke muziek binnen de Neotango komt van bijvoorbeeld het Gotan Project. De muziek is vrolijker, moderner en strakker. In de meeste tango scholen en zijn lessen te volgen in Neo Tango en op vele salons wordt tegenwoordig ook neotango muziek gedraaid.
© 2008 - 2024 Ankeno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Argentijnse tangoDe tango is eigenlijk opgebouwd uit een aantal verschillende muziekstromen. Zo hadden de Cubanen de habanera, de basis v…
Muziek en maat bij stijldansenMuziek en maat bij stijldansenDansmuziek heb je in veel soorten en maten. Voor bijna elke muzieksoort zijn wel een aantal dansen te bedenken. Veel muz…
Argentijnse tango verguisd en geroemdArgentijnse tango verguisd en geroemdDe tango vindt zijn oorsprong in Afrika en is van daaruit met de slaven meegekomen naar Zuid Amerika. De tango heeft zij…
Informatie over ArgentiniëArgentinië is het op één na grootste land van Zuid-Amerika en tevens het meest Europese land op het Zuid-Amerikaanse con…

De ideale stijldanspartnerVrouwen houden meer van dansen dan mannen. Veel mannen weerhoudt de sierlijke beweging die bij veel dansen kenmerkend is…
Bachata, muziek en dansBachata is een romantische Zuid-Amerikaanse dans. Dicht tegen elkaar aan, geen ingewikkelde figuren of draaien zoals in…
Bronnen en referenties
  • Websites van o.a.; Amsteltango, Pringel en Peter, Tango Centro, Tango Abrazo.
Ankeno (22 artikelen)
Laatste update: 29-05-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.