De ideale stijldanspartner

Vrouwen houden meer van dansen dan mannen. Veel mannen weerhoudt de sierlijke beweging die bij veel dansen kenmerkend is. Het zou verwijfd overkomen als een man zich gracieus beweegt. Onzin zeggen de doorgewinterde dansers. Mooi in elk geval als man en vrouw samen op dansles gaan. Toch zijn er enkele zaken die belangrijk kunnen zijn bij de keuze van een geschikte danspartner.

Lengte

Je gaat samen op dansen maar ondanks dat het paar er alles voor geeft en zelfs de perfecte houding en techniek willen leren is het verschil in lengte tussen de dame en de heer niet geheel onbelangrijk. Het wordt lastiger wanneer de heer kleiner is dan de dame. Ideaal is als de heer ca. 10 cm langer is dan de dame. Dat is ook beter voor de rug en het totaalplaatje oogt beter. Een danspaar waarvan de man kleiner is dan de dame kan geen perfecte houding aannemen. Het probleem ligt dan vooral in de armen die niet in de juiste stand gehouden worden en de handen die niet op de juiste plaatsen gebracht worden.

Irritaties

Zorg ervoor dat je samen afspreekt om op dezelfde wijze te gaan dansen, d.w.z. wil je voor de lol dansen of wil je er fanatiek tegenaan en evt. wedstrijden gaan dansen. Als jij absoluut de top wilt halen, maar je partner doet het hoofdzakelijk voor de lol, dan kan dat irritaties opleveren die fataal zijn voor de onderlinge verstandhouding en dat zie je terug op de vloer. Dan kan er uiteindelijk voor zorgen dat één van beiden met dansen zal stoppen. Voor wedstrijddansers is het vooral belangrijk te weten voldoende financiële middelen te hebben om de dure kleding en danslessen te kunnen bekostigen.

Aanleg

Niet iedereen heeft dezelfde aanleg voor en gevoel voor ritme en dansen. Uit onderzoek blijkt dat meer vrouwen een goed ritmegevoel dan mannen. Voor een deel is dit genetisch bepaald maar het heeft vooral met de ontwikkeling van het muzikale deel van de hersenen te maken. Hoort je partner de maat niet? Dan is het bij voorbaat al gedoemd te mislukken, behalve als je partner genoeg gemotiveerd is om het te leren en daar alles voor over heeft. Het kan dan handig zijn als je danspartner niet exact dezelfde kwaliteiten heeft als jezelf. Staat de minder goede danser open voor kritiek dan kan aanvulling van de betere danser goed werken. Maar ook een danspartner die alles durft past goed bij de wat rustiger en behoudender danser.

Leeftijd

Leeftijdsverschil hoeft geen probleem te zijn voor een danspaar. Is het leeftijdsverschil dermate groot dat het verschil in lenigheid, kracht en lichamelijke conditie parten gaat spelen dan kan het een probleem vormen.

Uiterlijk

Je hoeft natuurlijk geen supermodel te zijn om (wedstrijden) te dansen, maar je uiterlijk is toch een belangrijk onderdeel. Een hoop is met make-up te verhelpen (puistjes e.d.). Extreme kapsels en uitdossingen zijn in ieder geval uitgesloten. . Denk ook aan de lichamelijke verzorging. Zweetlucht en slechte adem op de dansvloer is "dodelijk". En heren, vergeet u vooral niet te scheren!

Wees niet te kritisch met het uitzoeken van een danspartner, anders zal je niet snel een danspartner vinden. Maak desnoods een stapje terug als diegene niet exact jouw niveau heeft. Vergeet vooral niet dat iedereen het recht heeft op een prive-leven en dat niet iedereen al zijn/haar vrije tijd aan dansen wil besteden. Dit betekent niet dat diegene niet enthousiast is of niet gemotiveerd genoeg is.
© 2009 - 2024 Meegt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen is voor de meeste beoefenaren een vorm van recreatie. Daarnaast wordt stijldans ook als sport beoefend en wo…
Muziek en maat bij stijldansenMuziek en maat bij stijldansenDansmuziek heb je in veel soorten en maten. Voor bijna elke muzieksoort zijn wel een aantal dansen te bedenken. Veel muz…
Stlijdansen in het algemeenStijldansen is vooral dankzij het RTL4-programma 'Dancing With The Stars' weer helemaal populair geworden. Ook jongeren…
Voormalig kampioen Jan Zwijsen en zijn danscentrumVoormalig kampioen Jan Zwijsen en zijn danscentrumElke grotere plaats heeft wel een of meer dansscholen. Hoewel de meesten worden geleid door zeer bekwame dansleraren zij…

Informatie over linedance/country dansenLinedance vinden mensen vaak oudbollig klinken. Het lijkt ook zo in eerste instantie omdat iedereen op één lijn danst en…
Verschillende soorten TangoDe sensuele, verleidelijke Argentijnse tango bestaat niet uit één dans maar heeft verschillende stromingen. Verschillend…
Bronnen en referenties
  • Dutch Ballroomserver Dansschool van Sabben
Meegt (12 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.