Informatie over linedance/country dansen

Linedance vinden mensen vaak oudbollig klinken. Het lijkt ook zo in eerste instantie omdat iedereen op één lijn danst en hetzelfde uitvoert. Toch kunt u het zelf afwisselender en uitdagender maken door bijvoorbeeld andere pasjes tussen door te doen waarmee u uiteindelijk wel weer uitkomt. U zult ook merken dat als u voor het eerst meedoet het helemaal niet zo makkelijk is als het lijkt. Linedance is zeer goed voor de conditie en vereist meer energie dan de meeste mensen denken.

Geschiedenis

In de 18e eeuw emigreerde veel Europeanen naar Amerika. Door de mengeling van de verschillende muziek- en dansstylen ontstond daar een soort van countrydansen uit. Daarna kwamen meer de polka en de wals op de voorgrond maar na de 20e eeuw kwam het countrydansen weer helemaal terug. Pas in 1983 werd het linedansen opnieuw in Nederland geintroduceert door twee mensen die het zagen in Amerika. In Nederland begon men met het aanleren van vier dansen, meer waren er toen nog niet bekend. De namen van de dansen waren:
  • Ten step
  • Freeze
  • Walk
  • Louie
  • cotton eyed joe

Verschil linedance en squaredance

In principe is linedance en squaredance redelijk het zelfde. Alleen bij linedance staan mensen naast elkaar vrij van elkaar te dansen. Bij squaredance dans je met een partner of meerdere partners waarmee steeds gerolen word. Squaredance is ontstaan in Engeland en niet in Amerika. Het is bedacht naar aanleiding van de hofdansen. Hiervan is ook de naam afgeleid. Het waren namelijk dansen waarbij koppels in een square (vierkant) formatie staan.

Wedstrijd en demo dansen

De meeste linedance groepen hebben een eigen demo en/of wedstrijdgroep die vaker traint en andere training krijgt als de andere. De categorieën worden onder verdeeld in:
  • Leeftijd
  • Ervaring
  • Couple of single
  • man en vrouw

Kledingvoorschriften

Het is uiteraard leuk om er een beetje als een cowboy/cowgirl uit te zien bij het linedansen. Toch zijn de cowboy laarzen zelfs in sommige klassen op wedstrijden niet eens verplicht. Wel dienen de kleren er op wedstrijd western uit te zien. Een man moet een t-shirt/blouse met lange mouwen aan en een cowboyhoed. De dansers mogen in elke schoenen komen behalve gym- en joggingschoenen. Er zijn wel dingen die absoluut niet mogen op wedstrijd. Een voorbeeld daarvan is hele overdreven kleding met nep revolvers eraan.

Modern

Het klinkt nogal saai, telkens dezelfde oefeningen herhalen in een dans. Toch is dat het niet, u kunt zelf leren te variëren en andere danspassen tussendoor te doen. Op wedstrijden wordt er vaak wel originele country muziek vereist, maar in de dansscholen wordt er steeds meer gedanst op de muziek van nu. Zoals u ook kon lezen kunt u zelf kiezen wat u aantrekt. Er zijn langzame en snelle dansen waardoor linedance door iedereen uitgeoefend kan worden.

Dancesheets

Als u zich heeft aangesloten bij een dansgroep en u de dans thuis nogmaals wilt proberen kunt u dancesheets downloaden. Om uit te komen staat er altijd bij de sheet hoeveel tellen het dansje één maal duurt. In sommige sheets worden termen gebruikt wat een bepaalde danspas aanduiden. Vaak staat bij de sheet ook de artiest zodat u eventueel op muziek kunt oefenen.
© 2009 - 2020 Bembi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Western, de cowboy sportWestern is een tak van de paardensport. De tak van het cowboytje spelen, de tak van het koeien drijven. En ook de tak va…
Cubaanse Cha cha chaDe schepper is Enrique Jorrin, en de dans werd ontwikkeld vanuit de mambo. De dans werd voor het eerst gezien in 1950 in…
Sporten op muziekSporten op muziekJe moet natuurlik wel een beetje van muziek houden om op muziek te kunnen sporten, maar wie houdt er nu helemaal niet va…
Western Union, alle antwoorden omtrent dit betalingssysteem!Western Union, alle antwoorden omtrent dit betalingssysteem!Western Union is al jaren actief in het beheren van wereldwijde financiële verrichtingen. Wereldwijd gebruiken miljoenen…

Muziek en maat bij stijldansenMuziek en maat bij stijldansenDansmuziek heb je in veel soorten en maten. Voor bijna elke muzieksoort zijn wel een aantal dansen te bedenken. Veel muz…
De ideale stijldanspartnerVrouwen houden meer van dansen dan mannen. Veel mannen weerhoudt de sierlijke beweging die bij veel dansen kenmerkend is…

Reageer op het artikel "Informatie over linedance/country dansen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Howdee2000 (infoteur), 23-06-2009 17:09 #1
Leuk artiekel, alleen nog niet volledig hoor, vergeet niet dat we als Nederland, de EERSTE en TWEEDE wereldkampioen linedancing hadden. (Danny Reighard en Roy Verdonk) en dat de jeugd het best leuk vond om te doen, maar door de invloed van de vele andere muziekstromen en de dansscholen/correograven en dansmakers hier veel me te maken hadden dat het een mix werd van modern en country muziek. Ook het dansen van de jeugd was meer "ballet" en andere soorten van dansen dan C&W linedancing kijk maar naar Yvonne van Loon, die doet wel aan dansen, maar ik kan het geen Linedancing meer noemen.

Infoteur: Bembi
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Reacties: 1
Schrijf mee!