Argentijnse tango

De tango is eigenlijk opgebouwd uit een aantal verschillende muziekstromen. Zo hadden de Cubanen de habanera, de basis van de tango. Daarbij de candombe van de zwarte slaven uit Afrika, waar men meer let op de percussie dan op de melodie. Deze twee samen met de muziek vanuit Europa en de milonga van de gaucho´s, de eigen bevolking, ontstond de Argentijnse tango.

Ontstaan van de tango

Een andere benaming voor de Argentijnse tango is ook wel: De geschiedenis van de liefde in drie minuten.
Buenos Aires was rond het einde van de 19e eeuw een samensmelting van diverse culturen en nationaliteiten, die allen een eigen invloed hadden op de ontwikkeling van de tango. Zo kwamen er miljoenen Europese migranten naar Argentinië, de helft was afkomstig uit Italië en een derde van de migranten kwam uit Spanje.

De tango is eigenlijk opgebouwd uit een aantal verschillende muziekstromen. Zo hadden de Cubanen de habanera, de basis van de tango. Daarbij de candombe van de zwarte slaven uit Afrika, waar men meer let op de percussie dan op de melodie. Deze twee samen met de muziek vanuit Europa en de milonga van de gaucho´s, de eigen bevolking, ontstond de Argentijnse tango.

Hoe wordt deze dans gedanst?

Geen enkele Argentijnse tango is aan elkaar gelijk, het is namelijk een dans van improvisatie. De dans is namelijk zelfzeker en ingehouden, heeft tempowisselingen en is emotioneel, is uitdagend, beheerst, teder en heeft een scherp benenspel. Het is een weerspiegeling van emoties en verlangens. Elke keer weer wordt het samenspel tussen de beide dansers een spannend geheel; aftasten en verrassen.

Rond een basisfiguur ontstaan de improvisaties, waarbij de man de leiding neemt. De vrouw volgt haar partner, maar vult figuren in op haar eigen wijze. De lichamen lijken in een langdurige en innige omhelzing te zijn verstrengeld. Ieder keer als een man deze dans met een andere vrouw zal dansen is hij geheel verschillend.

De ballroom tango daarentegen kent vaste figuren met strakke bewegingen, vooral de hoofdbewegingen van de dame is heel herkenbaar voor deze Europese vorm van de tango. Deze vorm van de tango is in 1921 door de Engelsen geplaatst tussen de stijldansen.

Op welke muziek danst men?

De eerste tango´s werden gedanst op muziek van een viool en een gitaar. In het begin van de 20e eeuw doet de bandoneon, een kleine blaasbalg met ontelbare toetsen en een ongeëvenaarde klank, zijn intrede in Argentinië. Het instrument op zich is al in 1845 ontwikkeld in Duitsland. Met zijn warme, melancholische en of schrille tonen wist het de gevoelens van de inwoners van Argentinië te verwoorden.

De ballroom tango wordt echter gedanst op muziek in de tweekwartsmaat met bijaccenten. Dit strikte tempo bestaat uit 30 maten per minuut. Hierdoor heeft de ballroom tango ten opzichte van zijn grote broer de Argentijnse tango veel minder sensualiteit en emotie.

Tegenwoordig bestaat een tango-orkest uit de volgende instrumenten:

  • Bandoneon
  • Piano
  • (meerdere) Violen
  • Cello
  • Contrabas
  • Drums, maar niet in een orquesta tipica
  • Elektrische gitaar, maar niet in een orquesta tipica
  • Mondharmonica, maar niet in een orquesta tipic

Rond 1910 komt de tango dan eindelijk naar Europa waar het bijna in alle landen wordt gedanst, van Nederland tot Finland tot in Turkije aan toe.

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Argentijnse tango verguisd en geroemdArgentijnse tango verguisd en geroemdDe tango vindt zijn oorsprong in Afrika en is van daaruit met de slaven meegekomen naar Zuid Amerika. De tango heeft zij…
Verschillende soorten TangoDe sensuele, verleidelijke Argentijnse tango bestaat niet uit één dans maar heeft verschillende stromingen. Verschillend…
Informatie over ArgentiniëArgentinië is het op één na grootste land van Zuid-Amerika en tevens het meest Europese land op het Zuid-Amerikaanse con…
Stlijdansen in het algemeenStijldansen is vooral dankzij het RTL4-programma 'Dancing With The Stars' weer helemaal populair geworden. Ook jongeren…

De Rumba uit CubaDe rumba zoals hij nu bekend is, is in de jaren 40 van de vorige eeuw door de Fransen verder ontwikkeld en heeft de naam…
Hot & sexy: lambada!Lambada is tegenwoordig niet meer zo populair als het was in de jaren tachtig, maar in Brazil zijn nog plekken waar de l…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.