Engelse wals (of langzame wals)

Het is een beetje een romantische dans en doet vaak denken aan Fred Astair en Ginger Rogers met veel rozengeur en maneschijn. Deze dans is een vermenging van de Weense wals, waarin veel wordt gedraaid, en de Slowfoxtrot die met ruime passen wordt gedanst.

Ontstaan van de dans

De voorloper van de Engelse wals was de Boston, en werd rond 1874 vanuit Amerika geïntroduceerd in Engeland, waar hij samen met de Tango zo rond 1922 aan populariteit won. In tegenstelling tot de Engelse wals stonden de dansparen bij de Boston naast elkaar.

De Wals zoals wij hem nu kennen heeft na de Eerste Wereldoorlog in ongeveer 1926 zijn definitieve vorm gekregen. Het is een beetje een romantische dans en doet vaak denken aan Fred Astair en Ginger Rogers met veel rozengeur en maneschijn. Deze dans is een vermenging van de Weense wals, waarin veel wordt gedraaid, en de Slowfoxtrot die met ruime passen wordt gedanst.

Hoe danst men de Engelse wals?

De Engelse wals is een romantische dans, met zachte ronde bewegingen en veel rijzen en dalen. Deze dans behoort, net als alle ballroomdansen, tot het progressieve dansen. Het dansen van de Engelse wals ziet er gemakkelijk uit, maar juist dat rijzen en dalen vereist een grote fysieke inspanning van de dansers. De paren dansen hierdoor in golvende bewegingen, zwierig en soepel, waardoor het net is of ze zweven. Bij officiële danswedstrijden zal in de ballroom ook altijd met de Engelse wals begonnen worden.

De dansparen maken volledig gebruik van de dansvloer en het accent ligt op de eerste maat.

In 1921 legde The Dancing Times de eerste regel vast; loop, zij, sluit. Dit was om de verwarring binnen de manier van dansen op te heffen. In de daarop volgende jaren werd deze dans verder ontwikkeld en ontstond er een verbazingwekkende verscheidenheid aan elegante figuren en combinaties.

De naam van de dans

Alhoewel deze dans oorspronkelijk uit Amerika kwam in de vorm van de Boston, heeft hij niet een Amerikaanse naam meegekregen. Door de fundamentele ontwikkeling die de dans in Engeland doormaakte werd hij uiteindelijk de Engelse wals genoemd. Men noemt de dans ook wel de langzame wals.

Op welke muziek wordt gedanst?

De muziek waarop de Engelse wals wordt gedanst bestaat uit een driekwarts maat en heeft een tempo van 30 tot 32 maten per minuut.

Wat fijne muziek om op te dansen

  • Norah Jones, Come Away With Me
  • Saskia & Serge, Zomer In Zeeland
  • Take That, Love Ain´t Here Anymore
  • Anne Murray, Can I Have This Dance
  • Conny Vandenbos, Don´t Leave Tonight
  • Dolly Parton, Sandy´s Song
  • Ross Mitchel, Theme Of The Onedin Line

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziek en maat bij stijldansenMuziek en maat bij stijldansenDansmuziek heb je in veel soorten en maten. Voor bijna elke muzieksoort zijn wel een aantal dansen te bedenken. Veel muz…
Stijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen is voor de meeste beoefenaren een vorm van recreatie. Daarnaast wordt stijldans ook als sport beoefend en wo…
Stlijdansen in het algemeenStijldansen is vooral dankzij het RTL4-programma 'Dancing With The Stars' weer helemaal populair geworden. Ook jongeren…
Verschillende soorten TangoDe sensuele, verleidelijke Argentijnse tango bestaat niet uit één dans maar heeft verschillende stromingen. Verschillend…

Jumpstyle lerenHet is een ware trend aan het worden; jumpstyle. Je kunt de discotheek nog niet veilig oversteken of je hebt wild jumpen…
Samba uit BraziliëBij ons in Nederland is de Samba vooral bekent van het carnaval in Rio de Janeiro. De variatie van de Samba die in Europ…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 19-01-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.