Slow fox (of langzame fox)

De Slow-foxtrot wordt in de volksmond ook wel eens gewoon Foxtrot genoemd maar dat is niet terecht. Dit was wel de oorspronkelijke naam voor deze dans, maar die werd in 1924 gewijzigd in Slow-foxtrot toen men deze langzamer is gaan spelen. De dans is ontstaat begin 1900 in Amerika. De slow-foxtrot wordt als een lastige, stijlvolle, maar lastige dans ervaren.

Ontstaan van de Slowfox

De Slow-foxtrot is een dans die nog van voor de Engelse Wals stamt. Hij komt van het begin van 1900 uit Amerika, ontstaan als Ragtime. Enkele onderdelen van de Foxtrot zijn dan ook terug te vinden in die Engelse Wals. De dans is ontstaan uit danselementen van de "Rag" en de "Onestep" en bestond aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in hoofdzaak uit: walks, three-steps, een langzame walk en een soort spinturn. In de daaropvolgende jaren onstonden langzaam de passen als wave, spinturn, featherstep, etc.. De grondvorm van de Slow-foxtrot zoals hij tot op heden nog wordt gedanst, werd aan het eind van de twintiger jaren vastgelegd.

De Slow-foxtrot wordt in de volksmond ook wel eens gewoon Foxtrot genoemd maar dat is niet terecht. Dit was wel de oorspronkelijke naam voor deze dans, maar die werd in 1924 gewijzigd in Slow-foxtrot toen men deze langzamer is gaan spelen. De sneller gespeelde variant evolueerde in de Quickstep.

Hoe wordt de Slowfox gedanst?

De bewegingen van deze dans zijn natuurlijk en getrouw aan de normale gang. Tijdens het dansen ligt het accent op de eerste en derde maat. Er wordt gedanst op 28/30 maten per minuut, het betreft een dans in vierkwartsmaat.
De paren dansen serie´s achtereenvolgende danspassen in één soepele beweging, waardoor het karakter van de bewegingen met lichte golfbewegingen de overgang van dansfiguren vloeiend tonen.

De Slow-foxtrot wordt elegant en gracieus gedanst, waarbij het rijzen en dalen op de langzame maten van de muziek centraal staat. De dansers moeten een sterk gevoel hebben van gevoel en techniek en wordt er gedanst van de ene kant naar de andere kant van het lichaam, waardoor de glooiende beweging van deze dans ontstaat. De paren maken volledig gebruik van de dansvloer.

Bij deze dans wordt gedanst van de ene kant naar de andere kant van het lichaam (de zijkant van je lichaam helemaal opstrekken, niet alleen je arm op tillen), hierdoor krijgen de dansers de glooiende beweging. Heel belangrijk is het dat het danspaar als één geheel overkomt. Een danspaar danst slowfox van hoek tot hoek, schuin over de dansvloer. De slowfox is een gracieuze dans.

In de wedstrijdwereld wordt de Slow-foxtrot heel vaak als derde dans binnen de ballroom gedanst.

In 1923 is de Slow-foxtrot definitief beschreven door de Engelsen met 4 opgelegde figuren:

  • threestep
  • walk
  • natural turn (rechts)
  • open reverse turn

Op welke muziek wordt gedanst?

Het ritme van de muziek is een vierkwarts maat en heeft een tempo van 28 tot 30 maten per minuut. Het ritme wordt ook wel aangeduid als: slow, quick, quick.

Muziek om op te dansen

  • Sinead O´Conner, Why don´t you do right
  • Frank Sinatra, New York New York
  • Nat King Cole, More
  • Robbie Williams, Miss Jones

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stlijdansen in het algemeenStijldansen is vooral dankzij het RTL4-programma 'Dancing With The Stars' weer helemaal populair geworden. Ook jongeren…
De Quickstep, de meest gedanste dans!De Quickstep, de meest gedanste dans!Al jarenlang is de Quickstep de meest gedanste dans op de hele wereld. Vooral op bruiloften doet de dans het erg goed! M…
Muziek en maat bij stijldansenMuziek en maat bij stijldansenDansmuziek heb je in veel soorten en maten. Voor bijna elke muzieksoort zijn wel een aantal dansen te bedenken. Veel muz…
Stijldansen anyone?Voor iedereen die denkt aan een cursus stijldansen, of een carrière in stijldansen, een korte uitleg over hoe het allema…

Jumpstyle lerenHet is een ware trend aan het worden; jumpstyle. Je kunt de discotheek nog niet veilig oversteken of je hebt wild jumpen…
Samba uit BraziliëBij ons in Nederland is de Samba vooral bekent van het carnaval in Rio de Janeiro. De variatie van de Samba die in Europ…
Reactie

Herman, 29-07-2010
Zeer leerlijk en een goede uitleg Reactie infoteur, 10-08-2010
Bedankt!
groetjes
Storm

Storm (568 artikelen)
Laatste update: 30-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.