Weense wals (of vlugge wals)

Het is een dans waarbij op hoog tempo veel om de eigen as wordt gedanst. Om duizeligheid te voorkomen richten de dansers hun ogen op een vast punt in de danszaal. Het strekken van de kanten, zonder de armen op te tillen, is van groot belang. De paren letten er wel goed op de passen op hun partner af te stemmen, zodat ze elkaar tijdens het dansen niet uit balans halen.

Ontstaan van de Weense wals

Deze dans is waarschijnlijk de oudste van alle standaard dansen. In de 12e en 13e eeuw was er een dans die de `Nachtanz` heette, en deze dans vormde de basis van de latere Weense wals die in de 18e eeuw aan het hof werd gedanst. De wals is tot tegenstelling van zijn naam niet Oostenrijks, maar Beiers en werd in het begin de Duitse wals genoemd. De Fransen echter schrijven in het Parijse blad `La Patire´ op 17 januari 1882 een artikel over de wals dat hij al op 9 november 1178 in Parijs gedanst zou zijn, maar dan onder de naam Volta.

In het begin werd deze dans niet geheel geaccepteerd en zorgde voor morele verontrusting. Het Congres van Wenen van 1814-1815 was bijeen om te vergaderen hoe Europa vorm te geven na de veldtochten van Napoleon. Tijdens dit congres werden er zoveel bals gegeven waarbij wals sociaal werd aanvaard. De Weense Wals werd uitgeroepen tot de koning der dansen

In 1790 was de Weense wals in het revolutionaire Frankrijk een uiting van burgerlijke vrijheidsuiting, en is rond 1825 door toedoen van de muziek van Joseph Lanner en Johann Straus als Europese gezelschapsdans geworden. De Weense wals is van begin tot op heden de populairste dans, zelfs onder de jeugdige dansers.

Hoe wordt de dans gedanst?

De dans is een zeer inspannende dans waarbij niet alleen links en rechtsom wordt gedraaid, maar de dansparen maken ook nog eens snelle draaien op de plaats (de fleckerls) met een check. Door zijn gelijkmatige bewegingen , met veel draaihoeveelheden en snelle tempo, valt het niet op dat in de Weense wals maar weinig figuren gedanst worden. De dans is een social dance waarbij het accent ligt op de eerste maat van de muziek.

Om duizeligheid te voorkomen richten de dansers hun ogen op een vast punt in de danszaal. Het strekken van de kanten, zonder de armen op te tillen, is van groot belang. De paren letten er wel goed op de passen op hun partner af te stemmen, zodat ze elkaar tijdens het dansen niet uit balans halen.

Op welke muziek wordt gedanst?

Weense wals muziek bestaat uit een driekwarts maat en heeft een tempo van 60 maten per minuut. Het is bekend dat de eerste echte walsmuziek komt uit 1770, namelijk Auch du lieber Augustein. Johan Strauss jr (Wenen 25 oktober 1825 – Wenen 3 juni 1899) heeft dankzij zijn composities van walzen zeker bijgedragen aan de populariteit van deze dans, welke muziek André Rieu weer opnieuw leven inblaast.

Niet alle muziek in driekwartsmaat en met het dit tempo is geschikt om de Weense wals op te dansen. Kenmerkend voor het kunnen dansen is het iets uitstellen van de tweede en derde tel. Het bekende Sinterklaasliedje `Daar wordt aan de deur geklopt` is ook een Weense wals.

Muziek waarop de gedanst kan worden

  • Johan Strauss jr., An der schönen blauen Donau
  • Johan Strauss jr., Wiener Blut
  • Adré Rieu, Second Waltz
  • Harry Potter, Potter Waltz
  • David Aledandre Winter, Oh lady mary
  • Klaus Hallen, I feel pretty

Lees verder

© 2007 - 2025 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muziek en maat bij stijldansenMuziek en maat bij stijldansenDansmuziek heb je in veel soorten en maten. Voor bijna elke muzieksoort zijn wel een aantal dansen te bedenken. Veel muz…
Stijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen is voor de meeste beoefenaren een vorm van recreatie. Daarnaast wordt stijldans ook als sport beoefend en wo…
Die Fledermaus - Johann Strauss jrDie Fledermaus is de meest uitgevoerde en meest populaire operette die ooit geschreven is. Die Fledermaus is de derde op…
Dansscholen met zowel stijldansen als nieuwe dansenDansscholen met zowel stijldansen als nieuwe dansenVele tientallen jaren verzorgden veel dansscholen alleen lessen in stijldansen. Een lange periode bestond het leerlingen…

Stlijdansen in het algemeenStijldansen is vooral dankzij het RTL4-programma 'Dancing With The Stars' weer helemaal populair geworden. Ook jongeren…
Samba uit BraziliëBij ons in Nederland is de Samba vooral bekent van het carnaval in Rio de Janeiro. De variatie van de Samba die in Europ…
Reactie

Vanhuyck Walter, 22-09-2017
Onze vraag die we graag opgelost zouden zien, namelijk:
Door wat werd de Weense wals geïnspireerd?

Met dank voor de oplossing! Reactie infoteur, 30-09-2017
Goedenavond! Wat ik wel weet: gedomineerd door de familie Strauss, hopelijk kun je daar wat mee, en bedankt voor je interesse. Fijne avond.

Storm (568 artikelen)
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.