Quickstep of foxtrot
In 1914 bracht Harry Fox op de destijds populaire ragtime-muziek een geheel eigen nieuwe dans, een "trot" (drafdans). De trot van Fox sloeg in en nog in hetzelfde jaar demonstreerde een dansleraar uit New York de foxtrot aan de leden van de ISTD te Londen. De dans werd gepolijst en bijgeschaafd en nam zijn plaats onder de ballroom dansen in.
Ontstaan van de Quickstep
In het begin van de 20ste eeuw was is in Frankrijk de revue tot ontwikkeling gekomen en de Parijse revue-theaters waren wereldberoemd. Het is een samensmelting van de foxtrot, de charleston, de shag, de peabody en de one step. De quickstep is een vrolijke en snelle dans. Het idee van de revue sprak Florenz Ziegfield bijzonder aan en hij stichtte in 1907 in Amerika zijn Ziegfield Follies. Eén van de sterren die in het Ziegfield Follies optrad was Harry Fox. In 1914 bracht hij op de destijds populaire ragtime-muziek een geheel eigen nieuwe dans, een "trot" (drafdans). De trot van Fox sloeg in en nog in hetzelfde jaar demonstreerde een dansleraar uit New York de foxtrot aan de leden van de ISTD te Londen. De dans werd gepolijst en bijgeschaafd en nam zijn plaats onder de ballroom dansen in.
Hoe wordt er gedanst?
Omdat dit een dans is die zeer geschikt is voor beginners, is de quickstep de eerste dans die geleerd wordt als men op dansles gaat. De snelheid, het bewegen en het draaien staan centraal bij deze dans. Het accent ligt op de eerste en de derde maat. In de serie van de Ballroomdansen is dit de enige dans waarbij de dansparen met beide voeten tegelijk los mogen komen van de dansvloer. Het is een blije en vrolijke dans, die de paren ook echt moeten uitstralen, door het vlotte en vloeiende karakter.
Doordat in de jaren 20 de foxtrot steeds sneller gespeeld werd lieten de dansers al snel de lange open passen achterwege en gingen zij over op een eenvoudigere ritmische pas (de chasse). Ook wel beter bekend als de zij-sluit-zij term, waarbij de ene voet de andere najaagt en er voornamelijk op de voorvoet c.q. tenen wordt gedanst. Dit was eigenlijk de geboorte van de Quickstep.
De naam van de Quickstep
In de jaren dertig werd de foxtrot op steeds langzamere muziek gedanst: de langzame vorm van de foxtrot in Engelse stijl kreeg de (logische) naam Slow Foxtrot. Daarnaast werd de vlugge foxtrot opnieuw gestandaardiseerd en deze dans in Engelse stijl kreeg nu de naam Quickstep.
Op welke muziek wordt gedanst?
Het ritme van de muziek is een vierkwarts maat en heeft een tempo van 49 tot 52 maten per minuut. Anno 2015 wordt er wel gedanst op 60 maten per minuut. Het ritme wordt ook wel aangeduid als: slow, quick, quick, quick. De foxtrot legt de nadruk op voor- en achteruit gaande verplaatsing. De quickstep legt de nadruk op de zijwaartse verplaatsing. Enkele van de vele dansfiguren uit de quickstep zijn:
- Lockstep
- Linker draai (er is een snelle en langzame variant)
- Four quick run
- Six quick run
- Pivots
Fijne dansmuziek voor de Quickstep
- Nico Haak, O foxy foxtrot
- Dolly Dots, Love me just a little bit more
- Pointer Sisters, So excited
- Bruce Springsteen, Pay me my money down
- Dancelife, Take me home countryroads
- Emmylou Harris, Mr. Sandman
- Havenzangers, Daar bij de waterkant
- Van Morrison, Bright side of the road
Lees verder