Stijldansen anyone?

Voor iedereen die denkt aan een cursus stijldansen, of een carrière in stijldansen, een korte uitleg over hoe het allemaal begint.

Waarom op dansen

Vroeger moest menig tiener verplicht van zijn ouders minstens een jaar op stijldansen, want dat was een onderdeel van de opvoeding. Inmiddels heeft deze sport zijn oudbollige karakter wat verloren, mede dankzij programma's als 'Dancing with the Stars' en 'NK Dance Contest 200...'. Deze programma's laten de leuke en entertainende kant van het dansen zien, een reden waarom de aanmeldingen bij de dansscholen in 2004 zo massaal waren.

Inhoud cursus

De cursussen die de verschillende dansscholen aanbieden variëren. In ieder geval kunt u in het pakket verwachten:

Latin:

  • Cha-cha-cha
  • Rumba
  • Jive
  • Samba

Ballroom:

  • Quickstep (voorheen Foxtrot)
  • Engelse Wals
  • Tango
  • Slow Foxtrot

De Tango, Slow Foxtrot en Samba kunnen in een later stadium (tweede of derde jaar van de cursus) worden gegeven, omdat een variëteit aan dansen voor beginners verwarrend kan zijn. In uitzonderingsgevallen bieden scholen nog de Paso Doble, de Mambo of de Salsa in het standaardpakket aan, maar meestal worden deze in aparte cursussen gegeven.

Een dansseizoen loopt van augustus/september tot april/mei en kost ongeveer, verschillend per dansschool, tussen de 200 en 250 euro per heel seizoen. Sommige dansscholen hebben halverwege het seizoen (in januari) een uitstapmogelijkheid én een instapmogelijkheid (Euroklas).

Verschillende dansen

De cha-cha-cha is een vrij snelle dans, naarmate men verder vordert kunnen de normale passen van een draai op de slows naar een draai op de cha-cha-cha's worden gezet, waardoor de dans nog sneller gaat. De dame doet het meeste draaiwerk, de man blijft veel op de basispositie staan.

De rumba is de dans van de liefde, en in passen vergelijkbaar met de cha-cha-cha, alleen dan een slow pas i.p.v. een cha-cha-cha. De overtuiging van de dans zit vaak in het smachten van de ogen, pijn als de dame een stap van de heer vandaan doet, liefde op het moment dat ze weer dichterbij komt.

De jive is een enorm snelle dans, en dient ook swingend gedanst te worden, met de nadruk op optrekkende knieën bij de checks. De jive is overgewaaid vanuit de rock en roll tijd.

De samba is een dans waarbij, nog meer dan voorgaande dansen, veel heupwerk gepaard gaat. Het ritme is onregelmatig, waardoor het een goede mogelijkheid tot heupbeweging geeft. De samba is de enige latin-dans die in een ballroomformatie wordt gedanst.

De quickstep is waar eigenlijk iedere dansles mee begint. Het ritme is makkelijk en de passen in het begin eenvoudig. Hij danst lekker door. In hogere klassen in een houding in de juiste richting erg van belang.

De Engelse wals is dé dans om de houding van een paar op te kwalificeren. Het is een vrij langzame dans met tips en checks, dat houdt in dat het evenwicht van het paar op de proef wordt gesteld door een constant afwisselend rijzen en dalen.

De tango heeft hele duidelijke accenten. Iedere derde tel kan worden gebruikt om de dame aan te sturen, van een promenade naar een facehouding en andersom. Armspanning is erg belangrijk, omdat de heer grotendeels via zijn armen het hoofd van de dame zal moeten sturen. In lesverband wordt de Spaanse versie van de tango gehanteerd, omdat deze een makkelijker ritme heeft dan de vurige Argentijnse tango, die vaak niet in lesverband wordt gedoceerd.

De slow foxtrot wordt van het ene hoekje van de dansvloer naar het andere gedanst. Zoals een deel van de naam ons al verklapt, moet er gedanst worden als een vos: sluip sluip kijk, sluip kijk kijk, sluip sluip kijk. In voetenwerk vertaald als hak hak teen, hak teen teen, hak hak teen (voor de heren). De dames doen in sommige rustfasen een heeturn, waarbij zij hun volledige gewicht, met behulp van de heer, slechts op de hakken een kwartslag tot 180 graden draaien. Daarnaast moet de 'bovenkant' van het paar nog een beetje 'sway-en', heen en weer zwaaien op de muziek en in combinatie met het voetenwerk, uiteraard.

De mambo en salsa lijken erg veel op elkaar, het zijn vrij snelle dansen en uitermate geschikt voor lifts.

De Paso Doble is vergelijkbaar met een stierengevecht: de heer is hier duidelijk de baas (matador), de dame fungeert als zijn rode doek, en neemt een onderdanige positie in.

Ranking

Beginners beginnen uiteraard in de beginnersgroep, die in de danswereld wordt aangeduid als Brons. Dit heeft dus niets te maken met een derde plek, maar is een gradatie in de beheersing van de dansen. Elke dans wordt door een onafhankelijke jury beoordeeld en becijferd. Na Brons volgt Zilver, respectievelijk Zilver Ster, Goud, respectievelijk Goud Ster en Topklasse (1, 2, 3). In iedere klasse is de mogelijkheid om mee te doen aan wedstrijden (tegen eigen niveau), vanaf plusminus Goud / Goud Ster is het pas reëel om aan plaatselijke of provinciale wedstrijden mee te doen. Wie deze wint kan meedoen aan het NK (eerst voorrondes opgedeeld in Noord, Midden en Zuid, dan landelijk), en indien goed genoeg gepromoveerd worden naar een nieuwe klasse. Je registreert en promoveert als paar, dat betekent dat als je besluit een nieuwe danspartner te proberen, dat je dan weer onderaan de ladder begint. Na een NK liggen uiteraard internationale mogelijkheden open.
© 2008 - 2024 Taxie8888, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen, prettige manier om aan de lijn te doenStijldansen is voor de meeste beoefenaren een vorm van recreatie. Daarnaast wordt stijldans ook als sport beoefend en wo…
Dansen is een sportDansen, hier wordt dikwijls lacherig tegenaan gekeken. Van de mensen die regelmatig maar minder dan één keer per week da…
Dansscholen met zowel stijldansen als nieuwe dansenDansscholen met zowel stijldansen als nieuwe dansenVele tientallen jaren verzorgden veel dansscholen alleen lessen in stijldansen. Een lange periode bestond het leerlingen…
Dans: Een waaier aan mogelijkhedenDans: Een waaier aan mogelijkhedenDansen. Er is enorm veel keuze aan dansstijlen, meer dan men op het eerste gezicht zou denken. Er worden ook constant we…

Dirty Dancing - The MusicalVanaf 9 maart 2008 is in het Beatrix theater in Utrecht de musical Dirty Dancing te zien. De voorstelling is gepland om…
Staying Alive, een vervolg op Saturday Night FeverStaying Alive, een vervolg op Saturday Night FeverDe succesfilm Saterday Night Fever vroeg om een vervolg, maar toch waren de reacties op Staying Alive niet onverdeeld po…
Bronnen en referenties
  • http://www.laresidance.nl/latin2.jpg (foto)
Taxie8888 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 12-03-2008
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.