Dans: Een waaier aan mogelijkheden
Dansen. Er is enorm veel keuze aan dansstijlen, meer dan men op het eerste gezicht zou denken. Er worden ook constant weer nieuwe dansstijlen gelanceerd. Hoe kan ik dansen indelen in categorieën? Welke dansstijlen zijn er allemaal? Is het wel een sport? Hoe weet ik of dans iets voor mij is en hoe begin ik eraan?
Categorieën
Een belangrijke onderverdeling bij dans is die naargelang het aantal personen waarmee je danst. Zo ontstaan volgende drie categorieën:
- Solodans;
- Partnerdans;
- Groepsdans.
Soorten dansstijlen
Er zijn populaire en minder populaire dansstijlen in de wereld. Waarschijnlijk zijn er zelfs dansstijlen waar je nog nooit van gehoord hebt. Laten we een aantal dansstijlen van naderbij bekijken. Eerst een opsomming:
- Stijldansen
- Moderne dans
- Ballet (klassiek en jazz)
- Hip Hop
Nieuwe minder bekende dansstijlen:
- Ragga/Dancehall
- Wacking
- Afrikaanse Dans
- Rolstoeldansen
Er zijn uiteraard nog vele andere dansstijlen uit te oefenen en sommige dansstijlen zijn eveneens weer in te delen in categorieën. Je hebt met andere woorden ook substijlen binnen een aantal dansstijlen.
Stijldansen
Stijldansen kan je indelen in Ballroom en Latijns-Amerikaanse dansen, die tevens partnerdansen zijn. Deze twee categorieën hebben nog verschillende subcategorieën waarvan ik er slechts enkele zal benoemen. Bij stijldansen is de houding heel belangrijk. Bij het klassieke ballroom staan de partners dichter en strakker bij elkaar dan bij Latijns-Amerikaanse dansen, waar men ook vaak met één hand los danst. Onder ballroom valt: Quickstep, Slow fox, Weense wals, Engelse wals en vele andere. Onder Latijns-Amerikaanse dans valt: Salsa, Merengue, Cha Cha, Rumba, Tango, Paso Doble, Zouk, enzovoort.
Moderne dans
Bij moderne dans is expressie heel erg belangrijk. Je drukt als het ware emoties uit met je lichaam. Moderne choreografieën vertellen dus ook vaak een verhaal. Er worden in deze dansstijl vaak alledaagse natuurlijke bewegingen gebruikt zoals: hurken, springen, lopen, vallen, etc. Hierdoor onderscheidt moderne dans zich van klassiek ballet; het is een vrijere dansvorm. Moderne dans is dan ook ontstaan als reactie op het klassiek ballet en wordt daarom soms gezien als een periode i.p.v. een dansstijl.
Ballet
Ballet kan ingedeeld worden in klassiek ballet en jazz ballet. Klassiek ballet is op rustige muziek en jazz ballet is heviger en wordt vaak gedanst op popmuziek. Men begint vaak al aan klassiek ballet op zeer jonge leeftijd. Heel kenmerkend voor klassiek ballet zijn de tutu’s, de balletschoenen en de spitzen. Spitzen zijn balletschoenen met een harde tip aan de tenen zodat ze op hun tenen kunnen staan. De houding is heel sierlijk en gecontroleerd.
Hip Hop
Hip hop is niet alleen een dansstijl, maar ook een muziekstijl. Sommigen noemen het zelfs een levensstijl. De allereerste vorm van dansen binnen hip hop was breakdancing. Ondertussen zijn er ook bewegingen in verwerkt zoals popping en locking. Hip hop is een hevige dansvorm met veel vrijheid qua bewegingen, die de dansers toelaat om hun eigen persoonlijkheid en ideeën eraan toe te voegen. De kledij is meestal heel baggy en men draagt altijd hip hop schoenen.
Ragga/Dancehall
In deze dansvorm vind je heel wat bewegingen terug van hip hop en Afrikaanse dans. Het wordt gedanst op “shake-muziek” zoals die van Sean Paul en Rihanna. Ragga wordt meestal door vrouwen gedanst aangezien je veel met je heupen en borsten schudt.
Wacking
Wacking is een vrij nieuwe dansstijl waarbij men heel snelle en korte hip hop-bewegingen maakt met sexy ragga-invloeden. Vooraleer je aan deze dansstijl begint, kan je best al wat hip hop-ervaring hebben.
Afrikaanse Dans
Afrikaanse dans komt logischerwijs vanuit Afrika overgewaaid. Je danst dan op Afrikaanse ritmes met typische Afrikaanse bewegingen. Deze dans wordt op blote voeten gedanst.
Rolstoeldansen
Rolstoeldansen kent eveneens verschillende categorieën. De duodans is een partnerdans waarbij twee rolstoelen gebruikt worden. Je kan ook combidansen, wat wil zeggen dat één partner in een rolstoel zit en de andere rechtstaat. Er worden ook formaties gedaan met meerdere rolstoeldansers in groep. Uiteraard kan men ook individueel dansen met een solo. Bijna alle dansstijlen kunnen worden uitgeoefend met de rolstoel. Wat de meeste mensen niet weten, is dat je niet gehandicapt hoeft te zijn om aan rolstoeldansen deel te nemen.
Sport of geen sport?
Is dansen een sport of niet? Het is een blijvende discussie. Mensen die zelf dansen vinden uiteraard dat het wel een sport is, maar het zijn de mensen die dit niet doen die eraan twijfelen. Misschien moeten we hierbij een onderscheidt maken tussen hobby en carrière. Dansers die één keer per week naar een dansles gaan, hebben verder geen training. Dan kunnen we dit misschien beter gewoon een hobby noemen, i.p.v. van een sport te spreken. Er zijn ook dansers die van beroep danser zijn. Zij moeten dagelijks op hun voeding letten en moeten constant trainen. Hun leven draait om dans en dit vraagt veel fysieke inspanning. Hier zou men dus wel van een sport kunnen spreken.
Start to dance
Welke dansstijl je ook kiest, of die nu populair is of niet, je moet je er vooral goed bij voelen en er plezier in hebben. Als je wil weten of dansen iets voor jou is, moet je bij jezelf eerst volgende vragen stellen:
- Heb ik gevoel voor ritme?
- Kan ik soepel bewegen?
- Interesseert dans mij?
- Begin ik spontaan te bewegen als er goede muziek opstaat of blijf ik als een houten plank stilstaan?
Als je uiteindelijk beslist hebt om te gaan dansen, kan je best eerst op zoek gaan naar dansscholen in jou buurt. Informeer je vervolgens welke dansstijlen er gegeven worden. Als je die belangrijke knopen hebt doorgehakt, zorg je er nog voor dat je sportkleding hebt en het juiste schoeisel aanschaft. Dan is het alleen nog maar afwachten tot de eerste dansles en genieten geblazen! Dance your heart out!