Streetdance: "dans van de straat"

Streetdance is een steeds meer populaire stroming in de dance scene. Streetdance behoort tot de hiphop- en funk dansstromingen die al tientallen jaren terug in de tijd gaan. Het leuke aan Streetdance is onder andere dat er veel van het improvisatievermogen van de dansers wordt gevraagd, en daarnaast de interactie met het publiek. Hierdoor slaat Streetdance ook sterk aan bij jongeren. Streetdance is een steeds meer populaire stroming in de dance scene. Sowieso is het dansen weer helemaal terug van weggeweest. Dit komt mede door veelbekeken programma’s op tv, zoals meerdere shows waarin men op zoek gaat naar de nieuwe hoofdrolspelers voor een musical, de talentenjachten en natuurlijk: So you think you can dance?

Streetdance

Streetdance behoort tot de hiphop- en funk dance stromingen die al tientallen jaren terug in de tijd gaan. Het leuke aan Streetdance is onder meer de aanspraak op het improvisatievermogen van de danser. Het zijn niet slechts ingestudeerde pasjes die ten uitvoering worden gebracht. Ook de interactie met het publiek speelt een grote rol bij Streetdance. Het publiek staat om de dansers en moedigt hen aan. Om goed en vrijelijk te kunnen bewegen dragen de dansers bij voorkeur wijde kleding. In straattaal heet dit baggy clothing.

Verleden tot heden

Streetdance is ontstaan begin jaren '80 in New York. Zoals de naam al doet vermoeden is deze manier van dansen ontstaan op straat. Vooral in de achterbuurten werd veel op straat geleefd door de jeugd en daarbij werd ook gedanst. Dit gebeurde veel in zogeheten battles waarbij de dansers tegen elkaar dansten en werden opgeruid door de omstanders. Een mooi voorbeeld hiervan zie we in de clip van Run DMC ft. Jason Evans met de hit: It's like that! (1997)

In Europa maken we pas in de jaren '90 kennis met Streetdance. In deze periode is muziektelevisie sterk aanwezig: MTV en TMF waren kanalen waarmee men de jeugd en jongeren wist te bereiken. Veel rapmuziek was te zien en te horen. De invloed van deze muziek- en dansstroming, vertaald tot sprekende videoclips, was ook merkbaar in de mode op straat, zoals de opkomst van baggy clothing, en veel gebruik van sportkleding, sneakers, etc. Bekende iconen uit deze tijd zijn MC Hammer, met zijn ‘drollenvanger’ die nog altijd als MC Hammer-broek bekend staat. Of Kriss Kross met hun omgekeerde spijkerbroeken. Ook andere randverschijnselen zoals graffiti in het straatbeeld kwamen overwaaien.

Zeker de laatste jaren staat dansen in het algemeen, en Streetdance in het bijzonder weer enorm in de belangstelling. Een grote bijdrage in de wederopstanding van de dans, is wederom de televisie. De vele talentenjachten, en zeker het programma So you think you can dance? laat mensen weer bewegen. Ook veel jongeren tonen interesse in Streetdance. Vooral ook vanwege het feit dat het niet alleen maar danspasjes zijn, maar moves waarbij je ook eigen improvisatie inbrengen kan. Dat spreekt de jongeren aan. Je ziet steeds meer dans- en sportscholen Streetdance lessen aanbieden. Je kunt als leerling natuurlijk zo ver gaan met lessen als je wilt: van instapniveau tot nagenoeg professioneel niveau.

Moves

Videoclips zijn van grote invloed op de ontwikkeling van Streetdance. Al decennia lang. Men probeert de artiest na te doen in de beweging. En daar geeft men dan een eigen interpretatie aan. En zo ontwikkelen de moves van Streetdance zich door de jaren heen steeds weer. Enkele klassieke bewegingen die altijd terug blijven komen zijn: de Snake (met een golfbeweging over de grond bewegen), het draaien om je as met je lichaam leunend op slechts één onderarm of al staand op de kruin van je hoofd, of het draaien in de rondte terwijl je zit en trappelbewegingen maakt én je tegelijkertijd om je as draait. Op YouTube zijn veel filmpjes hiervan te vinden. Hoe dan ook, bij Streetdance gaat het erom dat je meegaat op de muziek: op basis van je goede ritmegevoel zet je jouw move in op het juiste moment waarbij je gebruik maakt van je techniek (die je natuurlijk eindeloos oefent).

Films

Niet alleen de muziekwereld herkent in Streetdance een nieuwe stroming met kansen, ook de filmindustrie springt er op in. Enkele voorbeelden zijn:
  • Honey (2003)
  • You got served (2004)
  • Stomp the Yard (2007)
  • Step Up 1 en 2 (2008)
  • Streetdance 3D (2010)

Streetdance als sport

Streetdance is inmiddels ook uitgegroeid tot een wedstrijdsport, waar ook internationale toernooien worden georganiseerd. Er komt veel training en talent bij kijken om de top te bereiken. Het vergt veel van je uithoudingsvermogen en dus fysieke conditie. De wedstrijden zijn te verdelen in leeftijdsgroepen, het gaat daarbij om de oudste lid van het team.
© 2011 - 2025 Solnah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten dansen: streetdanceIedereen heeft er weleens van gehoord: streetdance. Dit is een danssoort die vooroordelen oproept. Veel mensen denken bi…
Alles over het aanschaffen van dansschoenenVoor iedereen die danst komt er een moment waarop je de overweging maakt; "Zal ik dansschoenen aanschaffen". Vaak is dit…
Waaraan kun je jongerenculturen herkennen?Waaraan kun je jongerenculturen herkennen?Iedereen krijgt er in het dagelijks leven mee te maken, jongerenculturen. Men onderscheidt zichzelf van de rest van de s…
Voormalig kampioen Jan Zwijsen en zijn danscentrumVoormalig kampioen Jan Zwijsen en zijn danscentrumElke grotere plaats heeft wel een of meer dansscholen. Hoewel de meesten worden geleid door zeer bekwame dansleraren zij…

Dans: Een waaier aan mogelijkhedenDans: Een waaier aan mogelijkhedenDansen. Er is enorm veel keuze aan dansstijlen, meer dan men op het eerste gezicht zou denken. Er worden ook constant we…
Stijldansen: de wedstrijdenVeel jongeren komt het vast bekend voor, zo rond hun 15e, 16e leeftijd wordt er van hen verwacht dat ze op dansles gaan.…
Bronnen en referenties
  • Dansinfo.net
  • Wikipedia
  • Rtl.nl
Solnah (99 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2011
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.