Soorten dansen: streetdance
Iedereen heeft er weleens van gehoord: streetdance. Dit is een danssoort die vooroordelen oproept. Veel mensen denken bij deze vorm van dansen gelijk aan achterbuurten, gangsters, drugs en alcohol of criminaliteit. Maar hoe zijn al deze vooroodelen ontstaan? Lees het antwoord en meer in het onderstaande artikel.
Dat streetdance vooroordelen met zich meebrengt is wel duidelijk. Drugs, alcohol, gangsters, criminaliteit, achterbuurten. Veel mensen zijn van mening dat deze begrippen zeker bij elkaar passen. Maar hoe zijn deze vooroordelen tot stand gekomen?
Wat is streetdance?
Dat streetdance te maken heeft met het leven op straat mag nu wel duidelijk zijn. Maar wat houdt het precies in? Streetdance is eigenlijk niet 1 danssoort. Het is een verzamelnaam voor verschillende dansvormen die niet tot stand zijn gekomen in dansinstituten, maar op straat en in clubs/discotheken. Het is een ambitie waarbij improvisatie en aanmoediging van omstanders belangrijk bij zijn. Ook is er vaak een sterke sociale interactie met omstanders en andere dansers: er wordt volop gebattled.
De bewegingen, het soort dans
Bij streetdance wordt er gedanst op vaak wat snellere muziek met een flinke beat erin. In combinatie met de bewegingen die heel strak of juist heel vloeiend zijn, vormt dit een flitsend effect. MC Hammer, een oldschool rapper die bekend staat om zijn danspasjes, was een grote inspiratiebron voor streetdance. Streetdance is niet gewoon dansen, het vereist techniek, originele pasjes, ritmegevoel, ambitie en passie.
Ontstaan van streetdance
Streetdance ontstond in het begin van de jaren '80 in New York. Deze vorm van dansen heeft zijn naam te danken aan het feit dat er in die tijd vooral in de achterbuurten veel op straat werd gedanst. In de jaren '90 brak streetdance ook door in Europa. Mode, videoclips, rappers, dj's, deze categorieën werden beïnvloedt door de nieuwe dansstijl. Streetdance werd steeds populairder. Ook in films werd en wordt veel aandacht besteed aan de streetdance-cultuur, bijvoorbeeld in de films:
- Step Up (deel 1, 2 en 3)
- Streetdance
- Take the lead
- Make it happen
- Honey
Kledingstijl
Kleding is een best wel belangrijk onderdeel van het geheel. Het geeft de stijl aan, het karakter van de dansers. De kleding die streetdancers dragen noemen we 'baggy clothes'. Ruim zittende spijkerbroeken met een laag kruis, joggingbroeken, wijde lange ruimzittende shirts en sportieve schoenen zijn absolute must-haves voor de jongens/mannen. De meiden/vrouwen dragen vaak ook iets wijder zittende broeken, of juist sexy skinny jeans, soms met een topje dat de buik bloot laat, maar vesten en gewone shirts zijn ook geen uitzondering. Verder dragen ze sportieve schoenen.