Soorten dansen: klassiek ballet

Soepele, verderlichte danseressen. Hoog springende dansers met veel beenspieren. Lenigheid, pirouettes, techniek, spieren, spitzen, tutu's, elegante bewegingen met de armen. Allemaal aspecten die te maken hebben met ballet. Een gecompliceerde dansvorm, waar veel discipline bij komt kijken. Lees hier meer over klassiek ballet!

Ontstaan klassiek ballet

Wat niet veel mensen weten, is dat ballet oorspronkelijk uit Italië komt: daar werden Renaissance-hofschouwspelen opgevoerd. De dansvorm werd echter verder ontwikkeld door het Franse ballet de cour: die bestond uit sociale dansen opgevoerd door de adel, onder begeleiding van muziek, toespraken, gedichten en liederen. Er was sprake van veel spektakel met decors en kostuums. Tijdens het heerschappij van Lodewijk XIV ontwikkelde het klassieke ballet zich als een afzonderlijke kunstvorm in Frankrijk. Lodewijk probeerde hartstochtelijk de daling van de interesse voor ballet om het tij te doen keren.
In 1661 werd het eerste ballet (gecomponeerd door Jean-Baptiste Lully) uitgevoerd en in datzelfde jaar richtte de koning de Aca'démie Royale de Dance op. Lully trainde de dansers in de Académie de Royale de Musique, waar de instructie gebaseerd was op nobele houdingen en manieren

Kleding ballet

Behalve een goede inzet, een geschikt lichaam en discipline is ook goede danskleding belangrijk bij ballet. Het is gebruikelijk dat de meisjes/vrouwen een (zwart) balletpak aanhebben en een roze panty. Verder zijn een tailleband (of rokje) en beenwarmers ook belangrijk. Bij het uitoefenen van ballet is het belangrijk dat je het lichaam goed kunt zien, vandaar de panty en het pakje (bij een broek en een wijdzittend shirt is het lichaam dus niet goed te zien). De tailleband, die je op hoogte van je taille hebt, zorgt ervoor dat je kunt zien of je recht staat en hoe hoog je je armen moet houden tijdens het dansen. Beenwarmers zijn puur bedoeld om je warm te houden, na de warming-up kun je ze uitdoen. Verder zijn de schoentjes ook nog belangrijk: als er geen spitzen worden gebruikt, zijn zwarte of roze leren/stoffen balletschoentjes toepasselijk.
Jongens/mannen dragen meestal een lange zwarte aansluitende broek, een (wit) T-shirt, (witte) kousen en zwarte balletschoenen.

Uitvoeren van ballet

Alles begint met een goede warming-up. Het is belangrijk dat alle spieren goed warm zijn, zodat je het maximale eruit kan halen en er geen blessures ontstaan. Een warming-up doe je aan een barre: dat is een vaak houten stok die is bevestigd aan de muur of op voetstukken staat. De barre geeft steun die soms nodig is bij het uitvoeren van de oefeningen.
De basis van het klassieke ballet zijn de voetposities.
Parallel - de voeten staan parallel tegen elkaar aan geplaatst.
1e positie - de hielen staan tegen elkaar aan terwijl de benen (en dus ook de voeten) zijn uitgedraaid.
2e positie - sta in 1e positie en zet de voeten een stukje uit elkaar (zodat er ongeveer 1 voet tussen kan)
3e positie - de hiel van de ene voet wordt in de wreef van de andere voet geplaatst waarbij beide benen zijn uitgedraaid
5e positie - de hiel van de ene voet wordt (parallel) naast de grote teen van de andere voet geplaatst (bij deze positie is het belangrijk dat er niks wordt geforceerd)
4e positie - sta in 5e positie en schuift de ene voet 20 cm naar voren
Na de warming-up (verschillende oefeningen waarin de posities een rol spelen) volgen er oefeningen los van de bar, waarop de meer ingewikkelde sprongen en draaien zullen worden gemaakt.

Spotten

Iets dat heel belangrijk is bij het uitvoeren van klassiek ballet: Spotten! Als de dansers/danseressen pirouettes draaien is het belangrijk dat ze niet duizelig worden. Daarom gebruiken ze een spot: Een plek waar de dansers/danseressen op concentreren tijden het draaien. De bedoeling is dat er zolang mogelijk naar de spot wordt gekeken, tot hun lichaam het niet meer toelaat. Op dat moment draaien ze hun hoofd snel om en concentreren ze zich weer op de spot. Zo wordt er voorkomen dat de dansers/danseressen duizelig worden.
© 2010 - 2025 Want-to-infoyou, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klassiek ballet: een sport voor iedereenKlassiek ballet: een sport voor iedereenKlassiek ballet is geen ouderwetse en achterhaalde dansvorm, het wordt nu nog steeds beoefend met veel plezier. Met klas…
Balletkostuum: kleding voor balletBalletkostuum: kleding voor balletWie aan ballet gaat doen moet speciale kleding kopen. Zo hebben balletdansers- en danseressen speciale schoenen. Deze sc…
Ballet: dansen op spitzenHet is de ultieme wens van veel beginnende balletdanseressen: het uitoefenen van ballet op spitzen! Wat is er waar van d…
Spitzen kopen: waar je op moet lettenAls je al een paar jaar op klassiek ballet zit en dan eindelijk op spitzen mag gaan dansen is dat natuurlijk super gaaf.…

Soorten dansen: streetdanceIedereen heeft er weleens van gehoord: streetdance. Dit is een danssoort die vooroordelen oproept. Veel mensen denken bi…
Papua-dans gebaseerd op polonaiseDe Papua's houden van zingen en dansen. Toen de Nederlanders arriveerden in Nieuw-Guinea hadden ze vaak een grammofoonsp…
Want-to-infoyou (15 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2010
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.