Papua-dans gebaseerd op polonaise

De Papua's houden van zingen en dansen. Toen de Nederlanders arriveerden in Nieuw-Guinea hadden ze vaak een grammofoonspeler bij zich om te genieten van de Nederlandse muziek. De Papua's vonden deze muziek ook erg leuk, in tegenstelling tot de Indonesiërs. het ritme van de West-Europese muziek en de Papua-muziek komt sterk overeen. Mede door deze muzikale verwantschap ontstond er tussen Papua´s en Nederlanders een hechte vriendschapsband. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Polonaise

De Indonesische muziek lijkt veel meer op de Chinese muziek. Deze muziek is voor veel westerlingen moeilijk aan te horen. De traditionele papua-muziek heeft erg veel overeenkomsten met de westerse muziek. Vandaar dat toen de Papua's Nederlandstalige hits hoorden, ze gelijk enthousiast werden over deze muziek. Niet alleen de muziek sprak de Papua's aan, maar ook de manier van dansen. Papua's dansen graag in rondjes achter elkaar aan. Dat lijkt erg veel op de polonaise, die in Nederland zeer populair is. Bovendien hebben de Nederlanders allerlei variëteiten op de polonaise bedacht. Zoals in rijen van 2 met de handen schuin omhoog naast elkaar staan, en vervolgens lopen de andere dansers er onderdoor. Dit hebben de Papua's van de Nederlanders overgenomen.

Volle borst

De Papua's dansen graag achter elkaar aan, waarbij het voorste tweetal de leiding neemt en voordoet welke vorm van dans er nu uitgevoerd gaat worden. Het kan ook zijn dat ze niet in tweetallen lopen, maar alleen achter elkaar aan. De Papua's houden erg van dansen en een feest eindigt pas als de zon opkomt. Dat betekent dat ze pas omstreeks 6 uur 's morgens of half 7 op houden! De hele nacht speelt men op gitaren, ukeleles en een bas. Bovendien zingt iedereen mee uit volle borst. Om de zang - en danscapaciteiten nog extra impuls te geven drinkt men graag palmwijn, dat is een drank die niet gemaakt hoeft te worden maar zo uit bepaalde palmsoorten opgevangen wordt.

Ukelele

De muziekinstrumenten worden zelf gemaakt. De Papua's zijn zeer bedreven in het zichzelf op allerlei mogelijke voorzien van spullen. Gitaren en ukuleles worden uit één stuk hout gemaakt. Daarna wordt de klankkast hol gemaakt zodat de snaren mooi klinken. Het mechanisme waarmee de snaren worden aangedraaid, de stemknoppen, is ook van hout gemaakt. De snaren zijn wel vaak van nylon, alhoewel daar ook natuurlijke tegenhangers voor zijn zoals bladnerven maar deze gaan eerder stuk. Een bas is erg groot; hij heeft een grote holle kast, en een zeer lange steel. De bas wordt voornamelijk bespeeld als hij op de grond ligt, omdat hij vaak twee meter lang is en te groot om zittend te bespelen. Aan de bassnaren wordt geplukt. De bas is de basis van de melodielijn, net zoals in westerse muziek. De gitaar kan zowel akkoorden geven als soleren. De ukelele is het ritme-instrument, dit instrument geeft de muziek het onmiskenbare tropische karakter. Bij veel traditionele muziek is een trommel afwezig, alhoewel de papua's ook zelf trommels maken.

Felle kleuren

Voor speciale gelegenheden willen de Papua's zich graag mooi uitdossen. In veel gebieden betekent dat kleurig kledij, rokjes in allerlei felle kleuren. Kettingen en armbanden gemaakt van schelpen of kleurige zaden worden veel gedragen tijdens een feest. Verder dragen soms zowel de mannen als de vrouwen veren van de paradijsvogel in hun haar. Dit zijn hele lange pluimveren, soms 40 centimeter lang. Het verschilt van streek tot streek hoe mensen eruit zien; sommige dragen een hoofdtooi van casuaris-veren. Op vrijwel heel Nieuw-Guinea lopen de papua's blootsvoets tijdens een dans, alhoewel tegenwoordig veel mensen slippers hebben.

Dansschoenen, -slippers of helemaal niets

Overigens lopen papua's niet altijd zonder schoenen. De Papua's hebben veel bredere voeten dan de Indonesiërs en omdat Papua een Indonesische provincie is passen de schoenen die de Indonesiërs proberen te verkopen vaak niet. Europese schoenen passen de meeste Papua's prima. Vandaar dat een Europese toerist er goed aan doet om een paar goede schoenen cadeau te geven aan de Papua-vrienden die hij ongetwijfeld ontmoet.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lush; handgemaakte, maatschappelijk verantwoorde CosmeticaLush heeft heerlijke, verse handgemaakte zeepjes, cremes, lotions, parfums en zalfjes die gemaakt worden vanuit een mili…
Cubaanse Cha cha chaDe schepper is Enrique Jorrin, en de dans werd ontwikkeld vanuit de mambo. De dans werd voor het eerst gezien in 1950 in…
Met Papua's door het regenwoudWandelen door het regenwoud is geen gemakkelijk onderneming. Hoogtevrees hebben is niet handig als je een rivier overste…

Ballet: dansen op spitzenHet is de ultieme wens van veel beginnende balletdanseressen: het uitoefenen van ballet op spitzen! Wat is er waar van d…
Argentijnse tango verguisd en geroemdArgentijnse tango verguisd en geroemdDe tango vindt zijn oorsprong in Afrika en is van daaruit met de slaven meegekomen naar Zuid Amerika. De tango heeft zij…
Bronnen en referenties
  • Interviews met diverse Papua´s en Nederlandse Nieuw Guinea vluchtelingen
  • In Papua muziek gekeken en geluisterd naar optredens en dansen gezien.
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-06-2015
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.