Hot & sexy: lambada!

Lambada is tegenwoordig niet meer zo populair als het was in de jaren tachtig, maar in Brazil zijn nog plekken waar de lambada nog steeds hot, hot, hot is. Ook in Europa worden nog regelmatig lambada-feesten georganiseerd die druk bezocht worden. Niet zo gek, want één ding is zeker: lambada is de meest erotische dans van Braziliaanse bodem.

Wat is Lambada?

Over de betekenis van het woord Lambada is men het niet eens. Het woord lambada is geassocieerd met het maken van lawaai met behulp van knuppels. Sommigen associëren het met het woord "Lombada" dat bumpen betekent, anderen met "Lombo" dat lendenen betekent.

De dans Carimbó

Voordat we naar de Lambada dans gaan, moeten we het eerst hebben over de Carimbó, de wortels en oorsprong van de Lambada. Sinds de tijd dat Brazilië een Portugese kolonie was (tussen het jaar 1500 en 1822) was deze Indiaanse dans, uit de folklore van de Amazone, een populaire dans in het noordelijk deel van het land. Het was een losse en erg sensuele dans. De muziek werd voornamelijk gespeeld op de beats van trommels gemaakt van boomstronken of hout, uitgedund door vuur. Met het verstrijken van de tijd veranderde de dans, evenals de muziek zelf, onder de vele invloeden van de Caribische muziek waardoor de manier waarop de oorspronkelijke Carimbó werd gedanst voor altijd veranderde.

In de late 20e eeuw begonnen radiostations uit Belém dit type muziek 'strong beated rhythms’ and ‘rhythms of Lambada’ te noemen. De term ‘Lambada’ had een sterke aantrekkingskracht en begon te worden geassocieerd met dit nieuwe gezicht van een oude dansstijl.

Tegen 1983 werd de Carimbó dans opnieuw gedanst in paren, in een 2-beat stijl, sterk gelijkend op de Merengue, maar met de toevoeging van vele spins. De versmelting van de metallic en electronic muziek uit het Caribische gebied bracht wederom een nieuw gezicht aan de Carimbó, die begon te worden gespeeld in het hele noordoostelijke deel van Brazilië, een gebied dat bekend is om zijn touristische aantrekkingskracht, en aldus reisde deze nieuwe Carimbó de wereld rond onder de nieuwe naam Lambada.

Wereldwijd succes

Toen de Lambada door en naar de noordoostkust van Brazilië werd gebracht en Bahia bereikte, kreeg het enige invloeden van de forró mee, totdat het uiteindelijk een 4-beat dansstijl werd, die definitief anders was dan de oorspronkelijke Carimbó. De manier waarop deze nieuwbakken Lambada werd gedansd was met gebogen benen, en de stappen werden gedaan van de ene zijde naar de andere, en nooit van voor naar achter. Dit was ook de tijd waarin strakke rokjes in de mode raakten, en beide elementen (de dans en de mode) kwamen zeer dicht bij elkaar.

Gedurende deze jaren werd het Carnival van Bahia in toenemende mate populair en iedere zomer werd een nieuwe dans ten tonele gevoerd, om gedurende het volgende jaar te verdwijnen als er een andere dansstijl en ritme opkwam in de volgende zomer. Tezamen met de "trio elétricos" (grote wagens geheel bedekt met speakers) die de liedjes overal in Salvador speelden, werd de Lambada muziek en dans erg populair in Bahia, en vestigde zich in de stad Porto Seguro. Toch werd de Lambada geen succes in de grote steden in het zuiden van Brazilië. Totdat uit Frankrijk op dat moment een groep zakenmensen kwam die succes zag in de Lambada. Zij kochten de muziekrechten op van honderden nummers en richten de band Kaoma op. Deze scoorde een wereldwijde hit met het Boliviaanse nummer “Llorando se fué”, mede door een enorm marketing plan en een paar goede muzikanten. Zo veroverde de Lambada de wereld, en ditmaal ook de rest van Brazilië.

Verdere ontwikkeling

Na 1994 begon de Braziliaanse muziekstijl (ook genaamd Lambada), die geboorte gaf aan de dans, weg te ebben, en de dansers gingen andere muziekbronnen gebruiken om de beoefening van de Lambada dans voort te zetten. Onder deze ritmes waren de Flamenco Rumba (zoals die van de Gypsy Kings) en sommige Arabische muziek. Tegenwoordig wordt het merendeel van Lambada gedanst op Zoukmuziek (meer specifiek ZoukLove en CaboSwing) en de dans evolueerde zo sterk van zijn oorspronkelijke vorm dat er een voortgaande discussie is of de Zouk-Lambada een nieuw type dans is of gewoon de natuurlijke ontwikkeling is van de Lambada van de vroege negentiger jaren. De Zouk-Lambada stijl is nog steeds heel erg populair in vele landen, zoals Brazilië, Groot Brittannië, Nederland, Denemarken, de Verenigde Staten, Japan en Australië.
© 2006 - 2024 Yonbarba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samba uit BraziliëBij ons in Nederland is de Samba vooral bekent van het carnaval in Rio de Janeiro. De variatie van de Samba die in Europ…
Twerken, grinden en daggeren, wat is dat eigenlijk?Misschien bevind je je wel eens in de discotheek en zie je meisjes de vreemdste dansen doen om jongens te verleiden. Hie…
WK voetbal 1962Chili was in 1962 het gastland voor de 7e versie van het WK. Aan de voorronden deden 51 landen mee, waarvan er uiteindel…
Cubaanse Cha cha chaDe schepper is Enrique Jorrin, en de dans werd ontwikkeld vanuit de mambo. De dans werd voor het eerst gezien in 1950 in…

Argentijnse tangoDe tango is eigenlijk opgebouwd uit een aantal verschillende muziekstromen. Zo hadden de Cubanen de habanera, de basis v…
Samba till you drop!Wie Brazil zegt, zegt samba. Zelfs de nationale sport is naar deze dans genoemd: samba-voetbal. Het carnaval in Rio bied…
Yonbarba (5 artikelen)
Gepubliceerd: 21-12-2006
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.