Jive, uit Amerika

Het is een swingende dans, met de nadruk op snelheid, uitleven en swingende muziek. Tijdens wedstrijden wordt de jive altijd als laatste gedanst, de dansparen kunnen dan laten zien dat ze over nog genoeg conditie beschikken om deze dans tot een goed einde te brengen.

Ontstaan van de jive

De jive komt uit de Noord Amerikaanse ghetto´s. In 1940 is deze dans samen met de geallieerde troepen naar Nederland gekomen, onder de naam Jitterbug. De jive is een combinatie van de invloeden van de volgende muziekstijlen:
 • Rock & Roll
 • Boogie Woogie
 • Africa / American Swing
 • Jitterbug

Het is een swingende dans, met de nadruk op snelheid, uitleven en swingende muziek. Tijdens wedstrijden wordt de jive altijd als laatste gedanst, de dansparen kunnen dan laten zien dat ze over nog genoeg conditie beschikken om deze dans tot een goed einde te brengen.

Hoe wordt de jive gedanst?

De jive is net als de cha cha een positiedans. Bij de jive liggen de accenten op de tweede en de vierde maat. Alhoewel het een positiedans is, is het een dans waarbij men niet constant met elkaar in contact staat. Een paar danst samen, maar toch ook alleen.

Het is een dans waarbij de interactie tussen het danspaar en het publiek centraal staat. Het motto van de jive is, leef je uit, wees een beetje brutaal en doe af en toe iets geks (waarmee je ook je partner verrast). Het lijkt wel een beetje op een bevrijdingsdans.

Binnen de jive zijn er twee stijlen, bij de ene ligt de nadruk op de vele kicks en bij de andere stijl op de heupen en het bovenlichaam van de dansers. Het is de bedoeling dat een danspaar hier zelf zijn eigen stijl in vindt.

Het ritme van de jive

De jive wordt gedanst op een ritme van een vierkwarts maat met ongeveer met ongeveer 36 tot 44 maten per minuut, ten opzicht van 28 tot 30 maten per minuut van de rumba. Ondanks het vele springen wat in deze dans veel voorkomt, houdt men zich nauwkeurig aan het muziekritme. In de volksmond is het ritme van de jive, zij-sluit-zij, zij-sluit-zij achter-terug en wordt keer op keer herhaald.

Danshouding

Bij de `gewone` jive wordt de linker arm van de man op oorhoogte in licht gebogen stand gehouden en de vrouw legt haar rechterhand op de hand van de man, waarna de vingers gesloten worden. De rechterhand van de man ligt op het linker schouderblad van de vrouw, net iets meer naar de zijkant dan bij de Ballroom dansen. De vrouw legt haar linkerhand op de bovenarm van de man.

Enkele goede dansnummers

 • Abba, So Long
 • Beatles, Rock And Roll Music
 • Billy Joel, Ter Her About It
 • Fats Domino, Be My Guest
 • Guus Meeuwis, Ze houdt gewoon van Mij
 • Mango Groove, Shake
 • Rubettes, I Can do It
 • Eddie Cochran, C´mon Everybody

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is rock'n roll en waar komt het vandaan?Wat is rock'n roll? En waar komt rock'n roll vandaan? rock'n roll is een afsplitsing van de blues. De rock'n roll ontket…
The Baseballs - Strike: onvervalste rock-n-roll, voc-n-rollrecensieThe Baseballs - Strike: onvervalste rock-n-roll, voc-n-rollThe Baseballs - Strike: onvervalste rock-n-roll, voc-n-roll. Strike is de debuut cd van de Duitse rock-n-roll band The B…
Dansen is een sportDansen, hier wordt dikwijls lacherig tegenaan gekeken. Van de mensen die regelmatig maar minder dan één keer per week da…
recensieAC/DC - T.N.T. albumT.N.T. is het tweede studioalbum van de band AC/DC. Het album kwam uit op 1 december 1975. Het is geproduceerd door Harr…

Weense wals (of vlugge wals)Het is een dans waarbij op hoog tempo veel om de eigen as wordt gedanst. Om duizeligheid te voorkomen richten de dansers…
Argentijnse tangoDe tango is eigenlijk opgebouwd uit een aantal verschillende muziekstromen. Zo hadden de Cubanen de habanera, de basis v…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2007
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Dans
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.