Wat is rock'n roll en waar komt het vandaan?

Wat is rock'n roll? En waar komt rock'n roll vandaan? rock'n roll is een afsplitsing van de blues. De rock'n roll ontketende een revolutie onder de jeugd van toen. Onder leiding van Elvis werd de rock'n roll een van de grootste en meest bekendste muziekstijlen aller tijden. De rock'n roll is ook de voorloper van de huidige rock en pop.

Geschiedenis

Een bekende vraag is: Was er voor Elvis dan ook al muziek? Deze vraag is niet zo gek als hij lijkt, want Elvis belichaamt de rock'n roll. De rock'n roll is de oervorm van de hedendaagse popmuziek. De mensen die leefden in die tijd waren muziek alleen gewent als een simpele vorm van vermaakt en amusement. De rock'n roll ging hier een einde aan maken. Deze nieuwe muziek wierp zich in de strijd tegen de maatschappij. Het schudde de maatschappij door elkaar en kwam als een klap in het gezicht aan bij de politici. Muziek begon een manier van leven te worden, vooral bij de jongeren. Nadat Elvis deze revolutie van de jeugd had ontketend was er geen houden meer aan. Iedere keer dat er iets gebeurde in de muziekwereld ontstonden er relletjes en opstand bij de jongeren.

Blues

Rock'n Roll is begonnen met de de blues. Blues is niet alleen de oorsprong van jazz, maar ook van de rock'n roll. De blues is een relatief gezien simpele muziekstijl. Daarom is het ook opmerkelijk hoe zo'n simpele stijl zoveel invloed gehad kan hebben op de muziekwereld. Overal waar zwarte mensen werkten en woonden hoorde je volop blues muziek, blues is daarom ook een vorm van zwarte muziek. Deze blues muziek is later vertakt naar de jazz muziek en naar de rock'n roll.

Een belangrijk aspect van de rock'n roll is het simpele schema van twaalf maten. Dit schema kan eindeloos herhaald worden zonder dat er een einde aan hoeft te komen. Het schema is verdeeld in drie regels van ieder 4 maten. De eerste regel wordt altijd herhaald. Er worden drie akkoorden gebruikt, maar dankzij de opbouw en het ritme is het geen punk schema. Het schema van de meeste blues nummers zien er als volgt uit.

Regel 1: 1 - 4 - 1 - 1
Regel 2: 4 - 4 - 1 - 1
Regel 3: 5 - 4 - 1 - 1


De revolutie

Zoals eerder genoemd ontketende de rock'n roll een revolutie. Als je de rock'n roll goed wilt begrijpen, zul je ook iets van de maatschappelijke achtergrond moeten weten. De blanke Amerikanen waren in de jaren 50 burgerlijk, braaf en suf geworden. Er werd geluisterd naar duffe country muziek en het motto was leven de welvaart. Mensen begonnen verveeld te worden.

Maar in ene kwam er een country boy naar voren met een grote vetkuif die de boel eens even lekker op stelten ging zetten. Deze country boy was de legendarische Elvis. Hij heeft een geweldige stem maar hij moet het vooral hebben van zijn onvergetelijke shows. Mede dankzij Elvis ontstond er een nieuwe stijl. De rock'n roll. Mensen begonnen hem dan ook snel de king of rock'n roll te noemen.

Kenmerken van Rock'n Roll

Rock'n roll wordt getypeerd door een aantal altijd voorkomende aspecten. Een rock'n roll nummer maakt altijd gebruik van akkoorden schema's met achtste noten. Deze achtste noten worden niet, zoals bij de jazz, in swing gespeeld, maar gewoon recht.

Afterbeat

Een ander sterk kenmerk van de rock'n roll is de afterbeat. Dit is een harde tik op de snare op de tweede en vierde tel. De afterbeat zien we terug in bijna alle hedendaagse muziek.

Instrumentarium

Het instrumentarium voor een rock'n roll band verschilt nog wel eens. Toch zijn er sommige instrumenten die altijd voorkomen. Later werden deze bands versterkt door een keyboard.
  • (Elektrische) Gitaar
  • (Contra) Bas
  • Drums
  • Piano (Optioneel)
© 2009 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gitaar: Het BluesschemaBlues muziek is één van de oudste muziekvormen van Amerika en heeft andere muziekgenres als rock ín roll, rock en jazz o…
Drummen door de jaren heen: Pop muziekNet als in de Jazz muziek heeft het drummen in de Pop muziek ontwikkelingen doorgemaakt. Alleen gaat het niet zover teru…
The Baseballs - Strike: onvervalste rock-n-roll, voc-n-rollrecensieThe Baseballs - Strike: onvervalste rock-n-roll, voc-n-rollThe Baseballs - Strike: onvervalste rock-n-roll, voc-n-roll. Strike is de debuut cd van de Duitse rock-n-roll band The B…
1955 - (We're gonna) Rock around the ClockTot groot ongenoegen van vele - en het plezier van het groeiende aantal fans - werd in 1955 duidelijk dat rock'n roll ge…

Verschillende soorten rockRock is een van de meest vertakte stijlen uit de muziekindustrie. Rock is ontstaan uit de blues en is vervolgens een eig…
Wat is Jazz en waar komt het vandaan?Wat is Jazz? Jazz is een Amerikaanse muziekstijl die zich ontwikkelde in het begin van de 20e eeuw. Deze stijl is nog st…
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.