Verschillende soorten rock

Rock is een van de meest vertakte stijlen uit de muziekindustrie. Rock is ontstaan uit de blues en is vervolgens een eigen weg in gegaan. Voorbeelden van deze aftakkingen zijn de blues rock, symphonische rock, glamrock, punkrock, grunge en alternative. Iedere stijl wordt gekenmerkt door een aantal unieke aspecten. Voorbeelden hiervan zijn kleding, gedachtes en de manier van opbouw.

Blues Rock

In het begin van de jaren 60 is er een band die de concurrentie met de Beatles aan durft te gaan. Deze legendarische band genaamd de Rolling Stones komt net zoals de Beatles uit Engeland. Ze zetten een imago neer totaal verschillend aan dat van de Beatles. De Beatles zijn brave schooljongens, de Rolling Stones meer op een ruige groep losgeslagen jongeren. Waar de Rolling Stones ook komen, de fans breken gegarandeerd de zaal af. Het verschil qua muziek is aanzienlijk groot. De Rolling Stones spelen meer blues en rythem riffs, dit is iets wat de Beatles niet doen. De Beatles kiezen voor een meer melodische akkoorden schema.

Symfonische Rock

Sinds het ontstaan van de symfonische rock is er altijd een drang geweest naar groter en meer. De symfonische rock staat bekend om zijn heftige power chords, samen met de klassieke invloeden van de vroegere symfonie. Composities van meer dan 10 minuten lang zijn geen uitzondering. Ook worden er andere structuren in het schrijven van nummers ontwikkeld. Hoe dit precies in zijn werk gaat is lastig uit te leggen. In een letter schema zou het er ongeveer als volgt uitzien.

A-B-A-C-A-B-A-A-B-A-C

Deze ingewikkelde structuur verschilt per nummer maar lijkt altijd op deze basis.

Glamrock

In het begin van de jaren zeventig ontstaat er weer een nieuwe vertakking in de rockmuziek. Deze vertakking zal uiteindelijk de glamrock worden. De term glamrock komt van het woord "glamour" af. Het idee was om glamour met rock te vermengen. De artiesten hijsen zich daarom graag in idiote pakjes en doen extreem veel make-up op. De theatrale invloeden van de glamrock werken ook in hun nadeel. Er komt veel kritiek op de vreemde vertoningen van de artiesten. Maar de Beatles droegen toch ook rare kleding? Het doel van glamrock wordt shockeren in plaats van opvallen. Een voorbeeld van een bekende glamrock band is Queen.

Punkrock

Bij punkrock komt meteen de band Sex Pistols naar voren. Ze ontketenen rellen bij de jeugd met de single Anarchy in the UK. In eens weet iedereen waar punkrock voor staat, anarchie. Punkers schoppen tegen de maatschappij in, nog veel harder dan de pop en de rock'n roll. Ze roepen constant dat "het systeem" verrot is. Hier zit zeker een kern van waarheid in. Er heerste massale werkeloosheid en de jongeren zagen hierdoor geen toekomst meer. De jongeren zijn pessimistisch en kwaad, kwaad op de politici en op hun ouders. Zij hebben tenslotte deze wereld zo laten verpauperen en er een verrotte welvaartsstaat van gemaakt. Punkrock staat ook bekend als de doe-het-zelf muziek. Pak een gitaar en "go for it". In de punkrock zijn er altijd simpele akkoorden schema's met snel doorlopende basgitaren. Ook zijn "echte" gitaar solo's meestal taboe.

Grunge

Grunge kwam uit het niets opzetten. Nog nooit was een stijl zo dicht verwant geraakt aan een band. Grunge was Nirvana. Net zoals bij punkrock is grunge en manier van leven. Ook de grunge schopt in tegen de maatschapij. Alles is slecht en het gaat niet beter worden ook. Dat is de message van de grunge rock. Grunge probeert ook de gitaarmuziek weer zuiver te maken, net zoals de punkrock. Hiermee wordt bedoelt dat ze tegen de commercialisering in gaan. Kurt Cobain, de zanger van Nirvana, kon de popsterren status niet aan. In 1994 pleegde hij zelfmoord. Er heerste een vrees voor massale zelfmoordpogingen bij de fans maar die bleef, mede dankzij en oproep van zijn vrouw, uit.

Alernative Rock

Alternative rock is de nieuwste en breedste rock stijl die er is. Alternative rock staat voor alle rockmuzikanten die hun eigen weg gaan, ze hoeven dus niet allemaal hetzelfde te spelen. Platenmaatschappijen proberen deze stijl groot te maken, net zoals alle vorige stijlen. Dit door de modernisering een stuk lastiger geworden dan voorheen. Voorbeelden van alternative bands zijn Coldplay, Artic Monkeys en Blink-182.
© 2009 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
60 Jaar muziekgeschiedenis60 Jaar muziekgeschiedenisGeen feestje, geen film, geen liefdesverdriet zonder muziek. Dankzij de ontwikkeling van elpees en platenspelers aan het…
Het geluid van Seattle: Grunge!In 1991 schudde de muziekwereld op zijn grondvesten. Al sinds de jaren 80 broeide er iets ondergronds en met de doorbraa…
Wat is rock'n roll en waar komt het vandaan?Wat is rock'n roll? En waar komt rock'n roll vandaan? rock'n roll is een afsplitsing van de blues. De rock'n roll ontket…
Amerikaanse grungeband Nirvana en Kurt CobainAmerikaanse grungeband Nirvana en Kurt CobainDe Amerikaanse grungeband Nirvana heeft in zijn korte bestaan enorm veel invloed gehad op de muziekindustrie. Nirvana wa…

Fado en de dictatuur in PortugalDe bekendste muziek uit Portugal is toch wel de fado - het Portugese levenslied -, met als bekendste zangeres Amália Rod…
Wat is Jazz en waar komt het vandaan?Wat is Jazz? Jazz is een Amerikaanse muziekstijl die zich ontwikkelde in het begin van de 20e eeuw. Deze stijl is nog st…
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2009
Rubriek: Muziek en Film
Subrubriek: Muziekstromen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.