60 Jaar muziekgeschiedenis
Geen feestje, geen film, geen liefdesverdriet zonder muziek. Dankzij de ontwikkeling van elpees en platenspelers aan het einde van de 40-er jaren en de toenemende verspreiding via film, tv en radio was het opeens mogelijk om, niet alleen landelijk, maar ook internationaal bekend te worden. Muziek werd populair en daarmee kwam ook de popmuziek.
Tot de veertiger jaren
De wortels van de popmuziek liggen duidelijk in de volksmuziek van de Afro-Amerikanen. Uit blues, spirituele en gospelmuziek ontwikkelde zich aan het begin van de twintiger jaren de muziekrichtingen jazz, soul (later ook funk) en rythm 'n blues.
De vijftiger jaren
In de USA zet de nieuwe muziekstijl Rock 'n Roll zich tegen de ouderwetse burgerlijke moraal van de ouders af. In hun ogen is die 'muziek van het zwarte ras' vaak minderwaardig en propageert het met zijn ongedwongen motto 'Rocking and Rolling' (wiegen en walsen) zedenverderf.
De zestiger jaren
De rock 'n roll brengt de twist tevoorschijn. De uitbundige dans maakt de hele wereld enthousiast. Eén van de bekendste Twist-koningen is Chubby Checker met zijn evergreen 'Let's twist again'. Aan het eind van de zestiger jaren zet de Flower Power beweging zich in voor vrede en vrije liefde. 'Make love, not war' is het motto van de hippies. Met het legendarische Woodstock festival in 1969 zetten ze zich af tegen de oorlog. Deze generatie zet zich af met hun lange haren, makkelijke, nonchalante en bonte kleding en het gebruik van drugs zoals LSD en marihuana tegen de dwang en burgerlijke taboes van het leven. De nieuwste trend komt echter uit Engeland. De Liverpool Beat-groepen, de voorlopers van de nu legendarische Beatles, mengen de Rhythm 'n blues met de Britse Skiffle en Europese melodieën. Met hun zeer speciale sound breken ze als eerste Britse band door in 1963 in de USA.
De zeventiger jaren
De hippiecultuur, met zijn intensieve drugsgebruik, beïnvloedt ook de muziek. Geïnspireerd door de LSD roes ontstaat de Psychedelic Rock, die met zijn elektronisch gefabriceerde klanken de uitwerking van drugs imiteert. Maar de rock krijgt nog meer facetten: aan de ene kant schril en bont (Glamrock), aan de andere kant agressief en hard (Hard Rock, later Heavy Metal). In Engeland komt tegelijk de punk beweging op. Met provocerende teksten en gebaren zet de jeugd zich af de uitzicht- en werkloosheid.
In de disco gaat het er a-politiek aan toe. Songteksten en meningen verdwijnen naar de achtergrond. Wat telt, zijn dansbare Grooves en een beat van zo'n 100 tot 120 beats per minuut. De kleurrijke discowereld werd een toevluchtsoord voor het leven van alledag.
De tachtiger jaren
Talrijke punkbands zijn 'volwassen' geworden. Samen vormen ze de New Wave, waar ook de nieuwe Duitse golf uit voortkomt. De comeback van Duitstalige muziek! Het is opeens cool om met Duitse teksten op te treden. De NDW maakt de weg vrij voor grote Duitse muzikanten zoals Herbert Grönemeyer, Marius Müller of Nena.
Uit Soul komt pop voort, zoals internationaal bekende ikonen zoals Madonna, Tina Turner en Michael Jackson. Het opkomende rap en hiphop milieu uit de New Yorkse Bronx komt in verzet tegen de muziekwereld. In plaats van instrumentale begeleiding worden muzieksamples van elpees afgespeeld en vaak ook door 'Scratching' vervormd. Daarbij wordt er niet gezongen, maar gerapt. Breakdance, graffiti en de kenmerkende kledingstijl met grote kettingen en wijde broeken zijn tot de dag van vandaag het handelsmerk van de hip hop cultuur. Met de geboorte van het tv-kanaal MTV in 1981 komt er geen enkele single meer zonder passende muziekclip op de markt.
De negentiger jaren
Twee nieuwe tegengestelde trends veroveren de muziekbranche: grunge en techno. De Grungecultuur heeft zijn wortels in de punk en hardrock. Met hun lange haren en de slobberige kleding worden grunge-rockers ook graag als neo-hippies gezien.
Bij de techno-muziek gaat het juist niet om politiek, protest of grenzen. In het middelpunt staat het nachtelijke feesten. Net als bij hip hop is techno een muziek van de dj's. Zij werden nu zelf de sterren. Uit de elektronische muziek ontstonden nu ook stijlen als Eurodance (met bands als 2Unlimited of Snap!), house en EBM. In de popmuziek laten boybands als Take That, The Backstreet Boys en 'n Sync van zich horen.
De jaren 2000
Kenmerkend voor deze nieuwe eeuw is de terugkeer van oude muziekstijlen en trends, een ware retrogolf. Zo komen met Robbie Williams' Swing de twintiger jaren, de soul van Amy Winehouse de zestiger jaren en met de nieuwe Duitse golf (MIA, Silbermond en Tokio Hotel) de tachtiger jaren terug. Nieuw is de kunst van de wereldwijde mix van muziekstijlen en kunstenaars. Alles is toegestaan en mogelijk, zelfs geanimeerde sterren (bijv. Crazy Frog) komen in de hitparades. Plotseling kan iedereen beroemd worden, je moet alleen maar één van de talrijke castingshows, zoals American Idol of Popstars te winnen. De muziekwereld schijnt geen grenzen meer te kennen.
Of we in de toekomst door robots op het podium vermaakt worden? Wie weet.....